Inhoud van deze pagina:
8) Muziekexperts in de praktijk: onze onderzoeksdata

De 50 beste muziekleraren en muziekexperts: hun blogs en vlogs klinken als muziek in de oren

In dit artikel gaan we je uitgebreid vertellen wat de beste blogs en vlogs van muziekexperts zijn die de Nederlandse uithoek van het internet op dit moment te bieden heeft. Maak je borst maar nat, want er is een hoop om te ontdekken. Deze blogs en vlogs klinken hoe dan ook als muziek in je oren. We bieden je maar liefst 50 verschillende blogs en vlogs om te ontdekken.

Onze zoektocht naar de allerbeste muziekleraren en muziekexperts

Het vinden van de beste muziekexpert is nog niet zo makkelijk. Onderzoek blijkt uit dat bijna iedereen van muziek houdt, maar er zijn niet zo heel veel mensen die muziek maken. Dat is natuurlijk enigszins jammer. Naar een muziekschool gaan of een muziekdocent inschakelen, doet niet iedereen zomaar. Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders: je kunt ook online op zoek gaan naar een muziekexpert. Zelfs als je niet zelf een instrument wil spelen, heb je er veel aan.

Dit is wat ons betreft de grootste online muziekexpert van Nederland

Music Motion is onze persoonlijke favoriet op het gebied van online muziekexpert blogs. Het platform wordt gerund door Ewout van der Linden en zijn collega’s, plus partners. Zij hebben stuk voor stuk beschikking over een uitgebreid netwerk in de (Nederlandse) muziekwereld. Als er iets te beleven is in de muziekwereld, zul je het hier ontdekken. Je vindt niet alleen alles over muzikanten en musici, ook programmeurs, managers en journalisten komen aan bod.

Waarom wij Nederlandse muziekleraren en -experts zijn gaan reviewen

Muziek is een onderwerp dat onze interesse altijd al heeft gehad. Hier zijn we mee opgegroeid. Ondanks het feit dat onze muzieksmaak door de jaren heen wat is veranderd, keren we met regelmaat terug naar de klassiekers uit onze jeugd. Muziek is overal: denk maar eens aan het jaarlijkse evenement de Top 2000 dat vanaf Kerst tot aan klokslag nieuwjaar doorgaat. Bovendien vinden we het leuk lijstjes te maken en ergens de beste van te vinden.

Blijf natuurlijk wel kritisch op het aanbod muziekleraren

Je moet altijd kritisch blijven op het online aanbod muziekleraren en muziekblogs. Iedereen kan online zomaar wat plaatsen zonder dat het eerst gecontroleerd wordt. Het internet staat niet als het méést bekende informatieplatform bekend. Toch hebben we gemerkt dat er heel wat goede muziekblogs en -vlogs te vinden zijn. Zoveel, dat we moeiteloos een top 50 samenstelden.

Onze scepsis op het vlak van de Muziek blog

Schrijven over muziek is leuk en aardig, maar is muziek niet vooral iets dat je moet horen? Dat was de scepsis die we in eerste instantie hadden. Wat ons betreft blijft die scepsis enigszins overeind. Schrijven over muziek en doen alsof je er een expert in bent, is makkelijk zat. Maar aan het eind van de dag is muziek natuurlijk heel persoonlijk. Wat heeft het voor zin om overdreven kritisch of lovend te zijn? Wat wij leuk vinden: verdiepende achtergrond artikelen.

Op deze criteria beoordelen wij de beste muziekexperts

De muziekexperts die wij beoordeeld hebben, moeten aan de volgende criteria voldoen om deze lijst te halen:

  • Het blog moet prettig te lezen – zowel de lay-out als de opbouw van teksten is erg belangrijk
  • We vinden het leuk als er een grote verscheidenheid aan artikelen tussen zit
  • We vinden het leuk als er veel achtergrondinformatie tussen zit
  • Ook zoeken we een blog die leuke en nuttige informatie heeft voor iedere muziek fan, ongeacht muzieksmaak
  • Als er muzieklessen, of bepaalde kennis over het bespelen van een instrument wordt gedeeld, is dat een groot pluspunt
  • Een goede muziekexpert kan je ook weer doorverwijzen naar andere muziekexperts.

Muziekexperts in de praktijk: onze onderzoeksdata

De muziekexperts die we hier bespreken, zijn uitgebreid door ons getest. Dat houdt in dat we alle blogs gelezen hebben en de vlogs bekeken, zodat we er een zo volledig en eerlijk mogelijk beeld van hebben kunnen vormen. Op die manier hebben we goed kunnen bepalen voor wie welk blog geschikt is en welk blogs het meest te bieden heeft voor de nieuwsgierige muziek fan.

Muziek blog 1: Muzieklesvergelijken.nl

Als eerste muziekblog in deze lijst benoemen we Muzieklesvergelijken.nl. Eigenlijk is dit niet écht een muziekblog, maar een plek waar je verschillende soorten instrumenten en muziekles kunt vergelijken. Als je een muziekinstrument wil gaan bespelen, moet je zeker even een bezoek brengen aan dit blog, want hier ontdek je precies hoe dat moet. Je vindt er alle nodige informatie over de populairste instrumenten, plus links naar de leukste scholen.

De mogelijkheden voor muziekles beperkt? Niet op Muzieklesvergelijken.nl. Je vindt hier namelijk steeds het meest actuele aanbod muzieklessen van alle Nederlandse provincies.

https://www.facebook.com/muzieklesvergelijken

Muziek blog 2: blijf op de hoogte met Gigstarter.nl

Ook Gigstarter.nl is niet het gemiddelde muziekblog. Wat je hier vindt is allereerst de laatste trends en het laatste nieuws binnen de muziekwereld. Als er ergens evenementen zijn, lees je erover op Gigstarter.nl. Je kunt daarnaast in contact komen met muzikaal talent in Nederland, dat het platform gebruikt om zijn of haar naam onder het grote publiek te brengen.

Via Gigstarter kun je elke soort ingeschreven artiest uitnodigen om bij jou te komen spelen. Dat kan voor een optreden zijn, maar ook voor in jouw restaurant of café. Misschien wil je iemand inhuren voor je trouwfeest? Ook daar zijn muzikanten voor. Kortom: je kunt je geluk niet op. Verder vind je interviews met opkomende talenten (die je ook weer kunt inhuren).

https://www.linkedin.com/company/gigstarter

Muziek blog 3: Musicmotion.nl

Het derde platform in deze lijst is Musicmotion.nl. Zoals gezegd, is dit ons favoriete platform op het gebied van muziek. Ewout van der Linden en zijn collega’s hebben er een feestje voor het oog van gemaakt. Ewout geeft zelf lessen over muziek entrepreneurschap aan het Conservatorium en biedt ook muziek business gastlessen aan op verschillende Hoge Scholen.

In het blog vind je van allerlei inside tips over de muziek business. Denk onder andere aan artikelen over de ontwikkeling van de muziekindustrie op de lange termijn. Handig voor uitvoerende artiesten is het artikel over naburige rechten en hoe je hier meer geld mee kunt verdienen. Verder nuttige artikelen zijn achtergrondartikelen over wie in de muziekwereld hier nu eigenlijk het meeste geld aan verdiend. Ook ontdek je ervaringsverhalen uit de muziekwereld.

https://www.linkedin.com/in/ewout-van-der-linden-049b6713/

Muziek blog 4: Gobsmag.nl

Gobsmag is een online magazine dat wordt volgeschreven door vier “enthousiaste muziekliefhebbers”. Het platform bestaat sinds 2014 en helpt de muziekluisteraar bij het vinden van een nieuwe favoriete artiest of een nieuw favoriet album. Gobsmag komt van het Engelse “Gobsmacked”. Dit houdt in dat je ergens volledig van achteroverslaat, zozeer verbaast het je. Het is een emotie die vele malen sterker is dan verbaasdheid: complete ontgoocheling.

Het leuke van Gobsmag is dat je ook je eigen muziek kunt delen. Je hebt dan de kans dat er op het platform iets over wordt geschreven. Verder kun je natuurlijk tal van artikelen lezen over verschillende bands en albums. Het enige dat je dat je hoeft te doen, is je even aan te melden.

https://www.facebook.com/gobsmag

Muziek blog 5: Ontdek goeie nummers op Goeienummers.nl

Goeie nummers is uiteraard een platform waarop alles draait om goede muziek. Je leest hier over de beste oude en nieuwe nummers en over de impact die deze hebben op je lichaam en geest. Ook worden er bijzondere vragen beantwoord zoals “Wat is het mooiste liedje over de maan?” Het blog wordt beheerd door Chris Bernasco, die geboren werd in 1963. De reden voor hem om te blijven schrijven: het delen van bewondering en verwondering over muziek.

Je vindt hier met name artikelen over americana, over blues, soul, pop en Latin muziek, maar ook een hoop over singer-songwriters. Je komt verrassend veel wereldmuziek en indierock tegen. Ook kom je Nederlandse muziek tegen. Wist je dat Goeie Nummers ook een eigen playlist heeft met de beste Goeie nummers? Deze kun je gemakkelijk terugvinden op Spotify.

https://www.linkedin.com/in/chrisbernasco/

Muziek blog 6: Daansmuziekblog.nl – inmiddels niet meer actief, maar nog altijd leuk om te bekijken

Een blog dat we lange tijd zeker konden aanraden was Daans Muziek Blog. Dit heeft zo’n acht jaar bestaan en rond de 900.000 pageviews opgeleverd. Ook zijn er tal van interviews met artiesten op de blog vastgelegd. Er worden helaas geen nieuwe artikelen op geplaatst, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer op het platform kunt kijken. In tegendeel: het goede nieuws is dat je al die interviews en overige blogs nog gewoon op de website kunt nalezen.

Het blog werd opgericht door Daan, geschiedenisdocent op een Eindhovense middelbare school. Muziek is zijn grote passie. Hij luistert het niet alleen, hij maakt het ook zelf. Op Daans Muziek Blog kun je al zijn inzichten over muziek teruglezen en lees je ervaringen over grote festivals.

https://www.facebook.com/Daansmuziekblog

Muziek blog 7: Rizoomes.nl

Nog een zeer geschikt muziekblog is dat van Rizoomes. Ook hier draait alles om muziek. Je komt er de leukste liedjes tegen, persoonlijke ervaringen en verhalen, maar ook lijstjes met beste bands en nummers, plus een hele hoop recensies. Ook kom je een uitgebreide Spotify lijst tegen met alles dat de auteur mooi vindt om te beluisteren. Voor de blogs is steeds uitgebreid onderzoek gedaan, dus het zijn niet zomaar in elkaar geflanste verhaaltjes.

Muziek wordt gezien als “soundtrack van het leven”. Je komt hier geen korte recensies tegen, zoals in tijdschriften en kranten, maar echt uitgebreide verhalen die een verhaal te vertellen hebben. Rizoom belicht muziek en alles dat muziek te maken heeft op filosofische wijze.

Muziek blog 8: Annevandammemusic.com

Zoek je een speels blog over muziek? Dan ben je bij Anne van Damme aan het juiste adres. Op haar muziekblog vind je de leukste inspiratie voor alle muziekliefhebbers, maar ook artikelen over haar eigen muziek. Verder vind je een heleboel tips voor (beginnende) muzikanten. Ook schrijft Anne veel artikelen over onderwerpen die haar persoonlijk bezighouden. Je zou kunnen zeggen dat haar blog echt is gericht op de jonge muzikant.

Groeien als muzikant? Dan is Anne van Damme Music iets voor jou. Je vindt behalve tips ook veel ervaringsverhalen. Ontdek van alles over muzikale organisaties en over de persoon achter het blog. Ook kun je luisteren naar De Songwriting Podcast. Hier wordt onder andere in behandeld hoe je een liedje schrijft en hoe je een liedje afmaakt: wanneer is het nu echt compleet?

https://www.linkedin.com/in/anne-van-damme-a8a197a4/

Muziek blog 9: Letsgroef.nl

Ook Letsgroef.nl is een muziekblog voor de echte muziekfanaat. De naam komt natuurlijk van het Engelse “Let’s Groove”. De oprichter van het blog is Marlies, naar eigen zeggen echt een “junk” op het gebied van muziek. Muziek maakt een belangrijk deel uit van haar dagelijks leven, elke dag opnieuw. Op het blog ontdek je vooral zaken die Marlies persoonlijk interesseren, maar word je ook doorverwezen naar andere muzikale sites en ontdek je liedjes.

Letsgroef.nl is een website waarop je verdiepende informatie vindt over alles dat met muziek te maken heeft. Marlies houdt van veel verschillende muziekstijlen, dus je hoeft niet bang te zijn dat jouw lievelingsmuziek niet aan de orde komt. Haar favoriete instrumenten? Dat zijn de basgitaar, drums, trombone en mondharmonica. Letsgroef.nl gaat verder dan alleen trends.

https://www.facebook.com/letsgroef/

Muziek blog 10: Erzitmuziekinmijnleven.org

Als er ook in jouw leven muziek zit, ben je op dit blog helemaal op je plek. Het blog Er Zit Muziek In Mijn Leven is opgericht en wordt bijgehouden door Koert Hommel. Zijn grote jeugdpassie: schrijver worden. Schrijven doet hij nu op zijn blogs, waar hij het eerder voor zakelijke teksten deed. Ook heeft hij meegewerkt aan verschillende boeken. Maar hoe zit het dan met de muziek? Op dit blog deelt Koert zaken die hem persoonlijk fascineren en inspireren.

Het blog gaat overigens niet alleen over muziek, maar ook over de chronische pijn die Koert in zijn leven ervaart. Je ontdekt daarom van alles over chronische pijn, maar ook positieve gezondheid. Verder is een Wereldburgerschap een belangrijk onderwerp in de blogs. Dat geldt natuurlijk ook – eerst en vooral – voor muziek. Kortom: dit is een blog met alles erop en eraan.

https://www.linkedin.com/in/koerthommel/

Muziek blog 11: Sebastianmuziek.nl

Ook Sebastianmuziek.nl is een blog dat je zeker eens moet proberen. In eerste instantie is de website opgericht om muziekonderwijs aan te bieden, met als doel creativiteit de vrije loop te laten. Online-lessen worden gemaakt in een moderne studio, waarin moderne technieken als streaming kunnen worden gebruikt. Creativiteit en projecten staan hier in een hoog vaandel.

Wat kun je zo ongeveer in het blog vinden? Van alles en nog wat eigenlijk, maar vooral aanmoedigende artikel over hoe elk kinds muziekles zou moeten krijgen. Ook kun je video’s bekijken die je hopelijk inspireren. Als Sebastianmuziek een update heeft, krijg je dat ook te lezen in het blog. Kortom: dit blog is er echt een voor iedereen die een grote voorliefde heeft voor muziek.

https://www.linkedin.com/in/noortje-huiskens-7b7756a2/

Muziek blog 12: EHPO – Eerste Hulp Bij Plaatopnamen

Benieuwd naar de mogelijkheden van plaatopnamen? Dan ben je bij het blog met de passende naam, EHPO, aan het juiste adres. Hier ontdek je hoe je “je eigen boontjes doopt” als muzikant in een muziekindustrie die razendsnel verandert. Het blog wordt geschreven door Niels Aalberts, die zijn eigen ervaringen deelt. Ook vind je hier een heleboel trucs, tips en natuurlijk adviezen. EHPO is echt een stimulerend blog dat muzikanten een steun in de rug geeft.

Wat je op EHPO kunt vinden? Inmiddels maar liefst 2.445 posts. Overigens komen er na ruim vijf jaar nu geen nieuwe blogs meer bij. Helaas pindakaas. Toch valt er nog een heleboel op te ontdekken voor muzikanten, bands, maar ook marketeers en zelfs journalisten en schrijvers. Je komt voldoende blogposts af waar veel op is gereageerd. Ook de reacties zijn vaak de moeite waard, omdat die nog eens extra verdiepende informatie geven over wat al is geschreven.

https://twitter.com/intent/tweet?original_referer=http%3A%2F%2Feerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com

Muziek blog 13: Op Blogbrains.nl ga je samenwerkingen aan

Blogbrains.nl zit iets anders in elkaar dan de andere websites in deze lijst. Op Blogbrains.nl ga je namelijk samenwerkingen aan met mensen die een blog hebben. Je kunt hier uit maar liefst ruim 100 verschillende muziek blogs kiezen om de samenwerking mee aan te gaan. De personen die bij Blogbrains.nl zijn aangesloten bloggen allemaal via hun eigen website en zijn hier erg bedreven in. Als opdrachtgever kun je een samenwerking aangaan tegen een vast tarief.

Je kunt een muziekblog inschakelen om je eigen naamsbekendheid te vergroten. Belangrijk hierbij is dat het blogartikel SEO-technisch ook goed in elkaar moet steken. Hiervoor schakel je de gratis analyse tools in van Blogbrains. Een blogger die bij het platform is aangesloten, krijgt via mail bepaalde voorgeselecteerde opdrachten binnen. Hij of zij kiest vervolgens welke opdrachten de moeite waard zijn. Interesse tonen gebeurt via een korte motivatie.

https://www.linkedin.com/company/blog-brains/?originalSubdomain=nl

Muziek blog 14: Muzinmuziek.nl

Ook Muzinmuziek.nl is een blog die we zeker kunnen aanbevelen. Wat hier allemaal op te ontdekken is? Muzinmuziek.nl is de website van Dieke, die een muzikant in hart en nieren is. Muziek maken helpt haar volledig zichzelf te zijn. Zij omschrijft haar gitaar niet voor niets als “trouwe bondgenoot”. Waar het allemaal om draait? Een uitlaatklep hebben en verstand en gevoel met elkaar kunnen koppelen. Muziek is een middel om via klant tot de verbeelding te spreken.

Dieke geeft allereerst workshops en muzieklessen, maar ze heeft ook een kleine muziekblog op haar website. Hierin lees je onder meer welke discipline er nodig is om muziek te maken en een instrument te leren bespelen. Ook lees je over de verhouding tussen muziek, spel en stress.

https://www.facebook.com/muzinmuziek/

Muziek blog 15: EF.nl – Education First

EF Education First is een Nederlands blog met een ruime opzet. Je vindt hier van alles en nog wat over taal en cultuur, maar ook over reizen. Verder is er een klein aanbod muziekblogs. Wat je hierin kunt vinden, is onder meer een aanbod van 12 kerstliedjes van over de hele wereld. Ook ontdek je waarom in Groot-Brittannië Rock ’N Roll nog steeds zo’n belangrijke rol speelt. Je ontdekt 10 Engelse artiesten aan de hand waarvan je de Engelse taal kunt leren.

Maar je komt ook muziekstijlen tegen uit onverwachte hoek. Zo is er een artikel genaamd “K-pop voor beginners”. K-pop staat voor Korea. Je hebt ook J-Pop, wat staat voor Japanse popmuziek. Het streven van Education First is de wereld te ‘openen’ aan de hand van educatie, onderwijs. De organisatie maakt onder meer reizen naar het buitenlang mogelijk voor het leren van een vreemde taal en cultuur. Het is een platform speciaal voor studenten.

https://www.facebook.com/EFNederland/?utm_source=(direct)&utm_medium=(none)

Muziek blog 16: Dekettingzaag.nl

De Kettingzaag is wat ons betreft de muziekblog met de allerleukste naam. Deze spreekt in ieder geval tot de verbeelding. Wat kun je precies op deze website aantreffen? Je vindt onder meer updates over de nieuwste muziek die uit is, maar je vindt ook gouden ouden platen onder het kopje “Klassieker”. Verder kun je naar de podcastreeks luisteren die regelmatig wordt aangevuld. Hier ontdek je meer over artiesten, albums en verhalen op de achtergrond.

https://www.facebook.com/kttngzg

Muziek blog 17: Kunstlocbrabant.nl

Waarom kiezen voor Kunstloc Brabant? Omdat dit platform lekker laagdrempelig is en zoveel mogelijk mensen toegang wil geven tot kunst, cultuur en natuurlijk muziek. Mensen inspireren en hun leven rijker maken, dat is het uitgangspunt op deze website. Je vindt hier dan ook van alles om je nieuwsgierigheid en verbeelding mee te prikkelen. Binnen Noord-Brabant is Kunstloc Brabant een partij die kennis verzamelt en projecten uitvoert op het vlak van kunst.

Er zijn hier ook verschillende blogs te lezen, bijvoorbeeld over de toegevoegde waarde van muziek in de zorg – is dit een vorm van kunst, of juist van therapie? We weten allemaal dat muziek bepaalde “genezende” krachten hebben. Wat doen we als we somber zijn? Luisteren naar onze lievelingsmuziek natuurlijk. Bijna altijd voelen we ons daarna weer ietsje beter.

https://www.linkedin.com/company/kunstlocbrabant/

Muziek blog 18: Onlinemuziekacademie.nl

Onlinemuziekacademie.nl is een online muziekschool, die in heel de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) actief is. Ben je op zoek naar zangles? Of wil je een instrument leren bespelen? Dan kun je hier altijd terecht. Je betaalt een vast maandelijks bedrag en bent daarmee een stuk goedkoper uit dan wanneer je naar de lokale muziekschool gaat of een muziekdocent inhuurt. Ook krijg je persoonlijke begeleiding. Maar er zijn natuurlijk ook een hoop blogs.

Wat kun je hier zoal ontdekken aan muziekblogs? Je ontdekt onder andere hoe je zelf een nummer kunt schrijven en hoe je op de basgitaar Arpeggio’s leert spelen. Verder leer je hoe je als zanger in een band boven de rest van de band uit kunt komen en hoe je een compacte elektrische gitaar kunt bespelen. Je krijgt tips voor het bespelen van snaren en akkoorden op piano.

https://www.facebook.com/OnlineMuziekAcademie.nl

Muziek blog 19: Muziekfabriekonline.nl

Muziekfabriek online is een privébedrijfje dat sinds 2012 bestaat. Het wordt gerund vanuit Tenerife. Het bedrijf is ontstaan tijdens de verwachting van het eerste kindje. De uitkomst van een zoektocht naar een persoonlijk kraamcadeau? Een geboortelied met zijn naam hierin verwerkt. Het één leidde tot het ander en binnen een mum van tijd kwam de website van de grond. Elianne maakt nu persoonlijke nummers op maat voor iedereen die hier om vraagt.

Natuurlijk heeft ze ook een eigen blog, anders zou ze niet in deze top 50 zijn opgenomen. Wat je in het blog kunt ontdekken, is ongeveer het volgende: je ontdekt onder meer de ideale muziek voor tijdens een geleide meditatie (en waar je op moet letten) en hoe je zelf een podcast online kunt zetten aan de hand van 6 eenvoudige stappen en 13 praktische tips.

https://www.youtube.com/channel/UCogB-QrcZ6E2tiiesPuaYaA

Muziek blog 20: Geef de toon aan met Toonaangevend.com

Toonaangevend is een supertof platform waar je van alles kunt ontdekken over muziek – over van allerlei soorten muziek. Je leert onder andere in de blogs hoe je liedjes spelen kunt oefenen. Hoe doe je dit zodat je het snel kunt aanleren en zodat het goed blijft hangen? Ook ontdek je wat het inhoudt om pianoles te krijgen van een écht pianoleraar of pianolerares. Je leert bovendien waar je op moet letten als je zelf een keyboard, piano of digitale piano aanschaft.

Ben jij al bekend met de kwintencirkel? Hoe dit hulpmiddeltje werkt om het aantal mollen binnen een toonsoort te onthouden, ontdek je in weer een ander artikel. Moeite met het oefenen van toonladders? Ook daar is een heel blogartikel aan gewijd. Je ontdekt bovendien hoe vaak je moet oefenen en wat het belang is van ritmes leren lezen. Kortom: je vindt alles wat je zoekt.

https://www.facebook.com/muziekschooltoonaangevend

Muziek blog 21: Gerwarinkmuziek.nl

Ger Warink Muziek is in eerste instantie een winkel met een eigen website, maar op die site vind je dus ook een eigen blog. De winkel is eigendom van Ger Warink, die in 1996 in Loppersum is begonnen. Na in eerste instantie alleen Cd’s te hebben verkocht, werd het assortiment later uitgebreid met instrumenten. Inmiddels is de cd-verkoop helemaal gestopt en draait alles om de verkoop van assortimenten. Je kunt ook online je instrument bestellen.

In het blog ontdek je meer over unieke muziekapparatuur en apparatuur producenten. Zo ontdek je onder meer het verhaal van versterkerbouwers en unieke modellen. Ook wordt er geschreven over bepaalde beurzen, zoals de Noorder Gitaar Dag (beurs voor gitaren en gitaar versterkers). Ongetwijfeld heb je weleens gehoord van de Gibson gitaar. Ook die komt aan bod.

https://www.linkedin.com/in/ger-warink-7a4914212/

Muziek blog 22: Ontdek de juridische kant van muziek op Muziekenrecht.nl

Muziekenrecht.nl is een online platform dat zeker niet mag ontbreken in deze lijst. De reden daarvoor is duidelijk: veel muzikanten en muziekfanaten kennen de regels en wetten die gelden op het gebied van muziek niet precies. Muziek en Recht daar dus verandering in. Het platform is opgericht door mensen die zelf actief zijn als muzikant, componist en producer. Bovendien zijn het ondernemers met kennis van muziekrecht. Ze hebben dus een grote deskundigheid.

Mocht je persoonlijke ondersteuning nodig hebben? Dan kun je die bij Muziek en Recht uiteraard inschakelen. Ook kun je eens een kijkje in het blog nemen (als je durft, want de taal is hier vrij technisch). Je komt hier alle Nederlandse en Europese wetgeving op het gebied van muziek tegen. Ook ontdek je wat er voor muzikanten binnen de wet mogelijk is.

https://www.linkedin.com/in/mauritzkop/

Muziek blog 23: Muziekenmeer-digitaal.nl

Ook Muziekenmeer-digitaal.nl is een blog dat we zeker aanbevelen. Dit blog is opgericht door Jennemieke Snijders. Zij heeft een baan als conceptontwikkelaar, is verder actief als zangcoach, projectdirigent en natuurlijk als muzikant. Haar interesse omvat alles wat met creativiteit en muziek te maken heeft. Dat is alvast erg veelbelovend voor haar blog. Het platform is vooral bedoeld om muziekdocenten te ondersteunen bij het geven van muziekles.

Maar natuurlijk is er ook een uitgebreid blog, waarin je van alles en nog wat ontdekt over bijvoorbeeld Beethoven, maar ook liefdesliedjes. Wist je dat je op het platform ook meerdere gratis lessen kunt volgen, die elk een uniek thema hebben? Harstikke leuk, natuurlijk. Ook vind je tips en inspiratie om kinderen meer geïnteresseerd te maken in muziek leren.

https://www.linkedin.com/in/jennemiekesnijders/

Muziek blog 24: Burolivemuziek.nl

Buro Live Muziek is een platform waarop je gepassioneerde live muziekadviseurs vindt. Je kunt persoonlijk contact opnemen om advies op maat te krijgen. Maar wat natuurlijk ook hartstikke leuk is, is de verschillende blogs raadplegen en kijken wat die precies te bieden hebben. Je vindt onder meer uitgebreide persoonlijke verhalen en ervaringsverhalen, over van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreid artikel over vakantiemuziek.

Je ontdekt ook blogs met een bijzondere insteek zoals “Dierenmuziek” en “Afkoelmuziek”. Dierenmuziek gaat over de geluiden uit de natuur en hoe die tot de verbeelding spreken. Afkoelmuziek gaat over muziek die je – vrij letterlijk – helpt af te koelen op heel hete zomerdagen. Ontdek verder artikelen over luisteren naar Jazzmuziek en muziek luisteren in de auto.

https://www.facebook.com/burolivemuziek

Muziek blog 25: Muziekishetantwoord.nl (Amen)

Halleluja, muziek is inderdaad het antwoord. Dit muziekblog is opgezet door Rens Dietz, een communicatiewetenschapper van muziek. Zijn grote interesse is de rol van muziek binnen de maatschappij. Ook is hij gefascineerd door de geheel eigen muziekcultuur. Je weet wat ze zeggen: muziek is een universele taal – zelfs als je elkaars taal niet spreekt, versta je elkaar door muziek. Je kunt Rens Diets ook persoonlijk benaderen voor optredens of opiniestukken.

Wat je onder meer in zijn blog tegenkomt? Nou, hoe muziek dus een rol speelt binnen onze maatschappij. Je vindt onder meer het artikel “Kate Bush en het Netflix-effect”. Dit gaat over de enorme populariteit van haar nummer Running Up That Hill (uit 1984) nadat het in de hit-serie Stranger Things werd gebruikt. Dit Netflix fenomeen wordt in het artikel uitgebreid toegelicht.

https://www.linkedin.com/in/rensdietz/

Muziek blog 26: Hetlaatstelied.nl – muziek vanuit christelijk perspectief

Ben je op zoek naar een muziekblog vanuit christelijk perspectief? Dan is Hetlaatstelied.nl ongetwijfeld iets van jou. Op Het Laatste Lied draait alles om het laatste loflied voor een geliefde overledene. Het is een website die zich specialiseert in christelijke muziek voor uitvaarten. Zelfs als je niet (praktiserend) christelijk bent, zul je de schoonheid van die muziek inzien.

Wat kun je zoal op de website vinden? Je kunt hier professionele muzikanten met christelijke achtergrond inhuren, maar je kunt ook het blog bekijken om zelf de beste christelijke muziek voor een uitvaart uit te kiezen. Je vindt hier onder andere blogartikelen met de 25 beste klassieke liederen en de 25 beste Johannes de Heer liederen. Het hoeft natuurlijk niet alleen bij muziek of een uitvaart te blijven, je vindt ook andere soorten liederen plus inspirerende Bijbelteksten.

https://www.youtube.com/channel/UCq6nExCJlre9WoaMWP54neg

Muziek blog 27: Mevrouwmuziek.nl

Heb je al gehoord van het blog Mevrouwmuziek.nl? Deze website is van een bedrijf dat bestaat uit een enthousiast team van muziekles aanbieders. Die muzieklessen zijn ook nog eens pedagogisch verantwoord en streven ernaar een lach op de gezichten van kinderen te toveren. Er zijn verschillende professionele muzikanten bij het platform aangesloten die het leuk vinden om muziekles te geven aan kinderen en voor kinderen muziek voor te dragen.

Je leest hier onder andere blog over hoe muziekonderwijs de ontwikkeling van jonge kinderen ondersteunt, hoe muziek maken leidt tot plezier en over de voordelen van een muziekkast voor kleine kinderen. Ook wordt het belang van herhaling voor kleine kinderen benadrukt. Kortom: Mevrouwmuziek heeft een geschikt muziekblog voor kinderen van alle leeftijden!

https://www.facebook.com/MevrouwMuziek

Muziek blog 28: Joostfesten.com

Wat is dan precies Joostfesten.com? Een weblog uiteraard, geschreven en bijgehouden door Joost Festen. Op dit blog lees je alles over zijn grote passie voor muziek. Hij streeft ernaar iedere week een speciale tip van de week te plaatsen (al ligt het aantal posts er maar net aan hoe druk hij het heeft in zijn dagelijkse leven). Je ontdekt hier onder meer mooie nieuwe albums.

Wat je er vindt behalve de nieuwste albums? Ook verhalen van optredens waar hij zelf is geweest. Deze verhalen zijn uitgebreid aangekleed met foto’s en waar mogelijk ook een filmpje. Ook worden er regelmatig specials geschreven of wordt er een duik in het verleden genomen. De eindredactie van het blog ligt bij Jacqueline Dalinghaus: samen vormen zij een topteam.

https://www.linkedin.com/in/joostfesten/

Muziek blog 29: Petermeindertsma.nl

Een ander persoonlijk muziekblog van een hoog kaliber is Petermeinderstma.nl. Dit blog is uiteraard van Peter Meindertsma. Op zijn blog schrijft hij met name over zijn allergrootste hobby: popmuziek. Je komt er verschillende albumrecensies tegen, maar ook artikels over quizzen die hij heeft helpen opstellen. Ook vind je verschillende lijstjes en statistieken, bijvoorbeeld over de verdeling van nummers in de jaarlijkse Top 2000 van Radio Twee.

Ben jij een groot fan van popmuziek – zowel van nu, als tot en met 50 jaar geleden, – dan ben je hier absoluut aan het juiste adres. Misschien vind je nieuwe inspiratie, of juist een goed album om te beluisteren. Of je komt een artiest tegen waarin je je nog verder wil verdiepen.

Muziek blog 30: Academievisuelemuziek.nl

Academie Visuele Muziek geeft workshops en meer. Ook kun je hier een leerroute volgen tot visuele muziektolk. Leren hoe je een liedje naar Nederlandse gebarentaal kunt omzetten? Hier kan het. Het blog bestaat met name uit achtergrondinformatie voor de workshops en komende evenementen. Ook vind je er een artikel over het Eurovisie Songfestival met een dankwoord.

https://www.facebook.com/academievisuelemuziek/

Muziek blog 31: Ontdek het op Cursusmuziek.nl

Er zijn verschillende redenen te benoemen waar Cursus Muziek het tot deze top 50 heeft geschopt. Allereerst omdat je hier heel veel praktische kennis vindt over muziek, plus kennis en tips over het leren spelen van instrumenten. De website staat vol artikelen over alles dat met muziek en muziek maken te maken heeft – het maakt niet uit welke muziek of welk instrument je voorkeur heeft. Want wat is er leuker dan muziek beluisteren? Zelf maken, uiteraard.

Je vindt hier onder andere artikelen over het zelf leren bespelen van muziekinstrumenten, over online muzieklessen volgen, plus tips voor waar je de beste online cursussen kunt volgen. Je ontdekt hoe je een goede songwriter kunt worden en zelf liedjes kunt leren schrijven. Bekijk ook eens het artikel met wat er allemaal bij komt kijken als je wilt leren drummen.

Muziek blog 32: Leermuziekproductie.nl

Ook Leermuziekproductie.nl heeft een blog waar je veel op kunt leren. Dit is het platform van Melvin, wiens ambitie het is jou te helpen je eigen muziek te produceren en vervolgens uit te brengen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van muziekproductie? Dan moet je dit blog zeker eens raadplagen. Je ontdekt wat je nodig hebt voor muziekproductie en hoe je een nummer begint en eindigt. Het enige dat je in eerste instantie nodig hebt, is een PC en ambitie.

Ontdek in de blogartikelen hoe je zelf muziek kunt schrijven op de gitaar, wat de voordelen (en nadelen) zijn van een producer opleiding en de beste tips voor het maken van betere kwaliteit muziek. Ook ontdek je maar liefst 9 fabels uit de muziekproductiewereld, net als 8 essentiële plug-ins. Je leert wat een Mastering engineer doet en hoe je de akoestische gitaar opneemt.

https://www.linkedin.com/company/leer-muziek-productie/

Muziek blog 33: Francisvanbroekhuizen.nl

De kans is aanwezig dat je nog nooit van Francis van Broekhuizen hebt gehoord, maar dat is echt zonde. Francis is namelijk een bekende en succesvolle Nederlandse dramatische sopraan en één van de veelzijdigste operazangeressen van Nederlandse bodem. Intussen is ze ook in verschillende televisieprogramma’s te zien geweest, zoals De Slimste Mens. Ook heeft ze nog maar heel kort geleden (7 juni 2022) een bestseller boek op de markt gebracht.

Ken jij het boek Bij Twijfel Hard Zingen al? Het boek wordt erg positief beoordeeld en is in heel wat winkels verkrijgbaar. Het boek is een soort van biografie, waarin Francis de meest belangrijke gebeurtenissen uit haar leven beschrijft en een verdiepend kijkje geeft over muziek.

https://www.linkedin.com/in/francis-van-broekhuizen-16018512/

Muziek blog 34: Meermuziekindeklas.nl

Meer muziek in de klas? Daar zijn wij het uiteraard mee eens. Deze website benadrukt hoe belangrijk muziek is voor mensen, met name voor jonge mensen – het zorgt voor sociale binding, verbetert je empathische vaardigheden en helpt je je meer gelukkig en compleet te voelen. In de klas kan muziek zorgen voor een positieve sfeer. Meer Muziek in de Klas wil allereerst bewustzijn creëren voor muziek en steunt daarnaast veel lokale initiatieven.

Er worden regelmatig nieuwe artikelen online gezet. Hierin vind je vacatures, maar ook samenvattingen van succesvolle projecten in de omgeving. Leuk om eens een inkijkje in te krijgen.

https://www.linkedin.com/company/m%C3%A9%C3%A9r-muziek-in-de-klas/

Muziek blog 35: Major7.nl

Major7 Music Teachers is in eerste instantie een muziekschool. Naar eigen zeggen zelfs “het meest complete landelijke platform” op het gebied van muziekdocenten en -leerlingen. Het aanbod stijlen is groot. Je kunt hier ook korting krijgen voor instrumenten en bladmuziek. De reden dat we een website als Major7 opnemen in dit overzicht van beste muziekblogs, is natuurlijk omdat de site ook een eigen blog heeft, maar bovenal omdat we muziekles willen stimuleren.

Je ontdekt onder meer een artikel waarin het belang van podiumervaring voor muziekles wordt benadrukt. Daarnaast vind je verdiepende instructieartikelen zoals voor het bespelen van de pianopedalen (hoe werken die nu eigenlijk precies?) en tips bij het kopen van een drumstel.

https://www.facebook.com/Major7MusicTeachers

Muziek blog 36: Musictalentmatch.nl

Musictalentmatch.nl biedt in eerste instantie privé muziekles aan, maar je kunt hier nog meer op ontdekken. Ben je op zoek naar een deskundige muziekdocent? Dan kun je die hier gegarandeerd vinden. Je kunt gewoon een mailtje sturen of even bellen en je wordt direct geholpen.

Maar op Music Talent Match vind je ook de nodige interessante blogs. Je leert onder meer hoe je een goed kerstliedje kunt schrijven en hoe je een kind noten kunt leren lezen. Verder is er een top 5 van beste Sinterklaasliedjes te vinden en worden de voordelen van muziekles voor kinderen besproken. Wist je dat je ook de vlog kunt volgen? Hier leer je onder andere hoe je kunt componeren, hoe een piano werkt en je leert enkele bijzondere nummers zelf spelen.

https://www.linkedin.com/company/musictalentmatch/about/

Muziek blog 37: Tunify.com

Ben jij al bekend met Tunify.com? Dit is een zogenaamde streaming muziekdienst die speciaal is opgezet voor professionele gebruikers. Wat dat precies inhoudt? Tunify zorgt voor een optimale muziekbeleving in jouw eigen zaak. Dat geldt voor winkels, maar ook voor restaurants en bijvoorbeeld fitnesszaken. Er moet een muzieklijst speciaal voor jouw wensen afgestemd.

Maar wat kun je nog meer op Tunify.com? Onder meer de muziekblogs lezen dus. Je vindt hier onder meer artikels over het kiezen van de beste muziek voor in de zomer (inclusief tips). Ook vind je tips voor het kiezen van de beste muziek voor aan tafel. Dat betekent: restaurantmuziek – muziek die bijdraagt aan een optimale smaakbeleving. Ook voor thuis is dat natuurlijk reuze interessant. Verder lees je onder meer hoe je afspeellijsten op afstand maakt.

https://www.linkedin.com/company/tunify/

Muziek blog 38: Groovy met Groevy.com

Ook Groevy.com is uiteraard afgeleid van het Engelse “Groovy”. Dit is een podcast die verschillende onderdelen uit de muziek behandelt. Je komt hier een heleboel interessante thema’s tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de blog die achtergrondmuziek door de jaren heen behandelt? Je leert hier alles over het gebruik van muziek bij de allereerste films, maar ook aan middeleeuwse hoven. Muziek is, zoals je weet, echt van alle tijden. Iedereen doet eraan mee.

Je leest ook artikels als “Het belang van audiospots in jouw zaak”. Centraal staat hier de vraag hoe je binnen je zaak voor efficiënte communicatie kunt zorgen. Het draait hier wat minder om muziek en meer om informatieve, zakelijke boodschappen. Handig voor elke ondernemer met een eigen zaak. Ook is er een artikel over het samenstellen van je eigen muzikale menu.

https://www.linkedin.com/company/groevy/

Muziek blog 39: Sonatamuziekonderwijs.nl

Ook Sonata Muziek Onderwijs is een interessant blog voor het volgen van muzieklessen, blogs over de voordelen van muzieklessen in de klas en updates over bepaalde muziek subsidies. De blogs staan ook boordevol praktische les tips voor als je zelf met muziek maken aan de slag gaat. Denk maar eens aan het verschil in zien en horen tussen hoge en lage noten.

Ook vind je een praktisch blog over wat precies een Xylofoon is, je ontdekt of online muziek bloggen bij je past en wat de praktische verschillen zijn tussen een trommel en tamboerijn. Ook ontdek je wat de voordelen van muziek in de klas zijn en welke luisteropdrachten goed zijn voor in de klas. Kortom: je ontdekt hier van alles op het gebied van muziek in alle soorten scholen.

https://www.facebook.com/sonatamuziekonderwijs/

Muziek blog 40: Voorschoolsemuziekeducatie.nl

Dit blog heeft als doel nieuwsgierigheid naar muzikale artistieke vaardigheden te vergroten. In gewoon Nederlands: kinderen nieuwe en zoveel mogelijk basisvaardigheden aanleren op het gebied van muziek. Het gaat hierbij niet om welke vaardigheid het meest bijdraagt aan de economie of iets dergelijks, maar welke eigenschappen bijdragen aan zelfontwikkeling van kinderen. Dat vinden wij iets moois: muziek draait om zelfexpressie en het vinden van balans.

In het blog van Voorschoolse Muziek Educatie vind je van alles en nog wat op het gebied van muziek voor jonge kinderen: je vindt er praktische tips, maar kunt er ook leuke inspiratie opdoen. Pedagogiek speelt een centrale rol. Met andere woorden: dingen die je in praktijk kunt gebruiken.

https://www.linkedin.com/in/joseretra/

Muziek blog 41: Elsvanwol.nl

Wat mag je precies verwachten van de blogs van Els van Wol? Deze gaan met name over muziek en toneel, maar eigenlijk over alles wat haar bezighoudt. Je kunt met recht zeggen dat het een echt creatief blog is, waar van alles en nog wat aan bod komt. Je komt er ook artikels tegen op het gebied van architectuur en beeldende kunst. Verder is er het één en ander te vinden op het gebied van politiek, filosofie en zelfs theologie. Alles erop en eraan dus.

https://www.linkedin.com/in/els-van-swol-00a29122/?originalSubdomain=nl

Muziek blog 42: ontdek oude muziek op Marsjamudde.nl

Wat is precies het blog van Marsja Mudde? Marsja is zangeres en zangpedagoge. Met andere woorden: zij geeft les in zang. Ze is dus iemand die het één en ander over muziek kan vertellen, zeker als het gaat om het gebruik van de menselijke stem. Wat voor muziek zij vooral zingt? Middeleeuwse ensemblemuziek, evenals muziek uit de Renaissance als de vroege Barok. Ben je geïnteresseerd in muziek met een historisch tintje”? Dan ben je hier op je plek.

Wist je bijvoorbeeld dat veel van deze oude muziek niet eens beschikbaar is in moderne notatie. Dat betekent dat deze uit vroege drukken of zelfs de originele handschriften moet worden gelezen. Dit is een lust voor iedereen die dol is op geschiedenis. Kijk dus vooral eens wat de blogs van Marsja Mudde te bieden hebben. Je kunt haar natuurlijk ook inboeken.

https://www.linkedin.com/in/marsjamudde/

Muziek blog 43: Woutervandijkmuziek.nl

Nog een muziekblog waar we het zeker even met je over willen hebben is het blog Woutervandijkmuziek.nl. Wie is Wouter van Dijk precies? Hij is een professioneel gitarist, een componist en muziekproducer. Verder geeft hij les op het gebied van gitaar en basgitaar is hij muziekwetenschapper. Zijn website is zowel in het Nederlands als in het Engels te bekijken.

Op zijn website lees je alles over Wouter als persoon, ontdek je hoe je zijn expertise kunt inschakelen en lees je natuurlijk meerdere blogs. Deze gaan natuurlijk over zijn eigen leven en ervaringen. Ook ontdek je er praktische tips over muziek en met name het spelen van gitaar.

https://www.facebook.com/woutervandijkmuziek/

Muziek blog 44: Ontdek het medicijn op Muzikaalvaccin.com

Ben jij al bekend met Muzikaalvaccin.com? Dit platform heeft als streven jou een “dagelijks medicijn” te bieden. Muziek is goed voor je mentale gesteldheid. Of te wel: wie elke dag naar muziek luistert, voelt zich beter dan iemand die niet naar muziek luistert. Muziek maakt je hoopvol, vrolijk en blij. Op het blog van Muzikaal Vaccin ontdek je van alles over pop, maar ook jazz, rap, folk en zelfs klassieke muziek. Meerdere schrijvers zijn op het blog actief.

Je leest onder meer een uitgebreid artikel over het oeuvre en de unieke kracht van Leonard Cohen. Je leest over de Canadese grootheid Neil Young, maar natuurlijk ook over iemand als Beethoven.

https://www.facebook.com/jeroen.swarte.9

Muziek blog 45: ontdek het blog van Bax Music

Bax Music is een online muziekwinkel waar je van alles en nog wat kunt ontdekken. Je kunt hier voor muziekalbums kijken, maar wij zijn natuurlijk op zoek naar albums. De Bax Music blogs zijn heus niet alleen geschreven door mensen die hier werken, je vindt ook heel veel gastblogs. Jij kunt zelf ook een gast blogger worden bij Bax en je kennis met anderen delen.

Je kunt hier over van alles en nog wat een gastblog schrijven, zolang het maar met muziek te maken heeft. Heb je een passie voor muziek? Dan ben je hier hoe dan ook aan het juiste adres. De techniek achter muziek en muziekinstrumenten komt natuurlijk ook aan bod. Je kunt je naam, foto en profiel bij het blog zetten om je eigen naamsbekendheid te vergroten.

Je vindt onder andere blogs over gitaristen, bassisten, toetsenisten, zangers en muzikanten in het algemeen. Ook op het gebied van Dj’s kom je heel wat tegen, evenals recording en studio. Verder ontdek je van alles en nog wat over verlichting en live-geluid. Je leert bij over songwriting en over compositie, maar ook over marketing – hoe moet je je muziek op de markt zetten?

https://www.facebook.com/baxshopnl

Muziek blog 46: Jesmusic.nl heeft christelijke trouwmuziek voor je op een rijtje gezet

Ben jij al bekend met christelijke trouwmuziek? Als christen is het niet zo gek dat je ook echte christelijke trouwmuziek op je bruiloft wil. Maar ook als niet-christen zul je ontdekken hoe mooi christelijke trouwmuziek kan zijn. Het gaat immers om het overbrengen van een gevoel. Om het uiten van een passie. Benieuwd? Waarom neem je niet even een kijkje op het blog?

Hier ontdek je onder andere wat een trouwdienst persoonlijk maakt, wat de 25 beste christelijke nummers zijn voor een openingsdans en welke nummers geschikt zijn voor tijdens het feest zelf. Je ontdekt bovendien tips voor het plannen van je (christelijke) bruiloft en de opbouw van de liturgie. Verder vind je uitgebreide inspiratie voor een christelijk huwelijk en de beste zegenliederen. Wat dacht je van de “Top 25 meest gekozen gezangen”?

https://www.facebook.com/JESmusicnl/

Muziek blog 47: zorg voor licht met Muzikalezonnestralen.nl

Je kent dat liedje van Acda & De Munnik vast wel: “het regent zonnestralen”. Ook op dit blog regent het zonnestralen. Dit is het blog van Jolanda en zij is de jongste uit een gezin met zeven kinderen die allemaal beroepsmusici zijn geworden. Je kunt wel zeggen dat muziek in de familie zit. Zelf is Jolanda op haar zeventiende begonnen met professioneel muziek maken. Verder doet Jolanda vrijwilligerswerk in een zorgcentrum. Bij haar staat de mens centraal.

Ook in haar blog richt zij zich tot mensen. Ze toont een grote betrokkenheid in het delen van haar kennis en enthousiasme. In haar blogs ontdek je onder andere hoe muziek een impact heeft op dementie en in de zorg kan worden gebruikt. Verder ontdek je een hoop over de ideale muziek voor in de vakantie en het voordeel voor muzikale uitspattingen bij verenigingen.

https://www.linkedin.com/in/jolanda-van-den-berghe-b0718595/

Muziek blog 48: Piano-blog.nl

Piano-blog is de combinatie van twee hobby’s: schrijven en het bespelen van de piano. Op dit blog lees je uiteraard alles over piano’s, maar ook over muziek in het algemeen natuurlijk. De blog is geschreven vanuit de eigen ervaringen met de piano van de auteur. Hij is hiermee begonnen vanuit het principe: je bent nooit te laat om iets te lezen. Uiteraard zijn we het daar helemaal mee eens. Met die mentaliteit ligt de wereld aan je voeten. Piano-blog is de moeite waard.

Je leert onder andere wat het belang is van regelmatig de verschillende toonladders oefenen. Je leest natuurlijk ook over de persoonlijke avonturen van de auteur. Benieuwd naar de mogelijkheden van online noten leren lezen? Hiervoor leer je 3 handige apps te gebruiken.

https://www.facebook.com/pianoblognl

Muziek blog 49: Popschool.eu

We zijn alweer aangekomen bij de één na laatste blog in deze lijst. Dat is die van Popschool, of te wel: Novae Popschool. Het streven van dit platform om door vernieuwend onderwijs op het gebied van muziek te zorgen voor een socialere samenleving. Muziek zorgt voor verbinding. Het laat mensen dichter bij elkaar komen. Novae Popschool ziet zichzelf als “Modern Centrum voor de Podiumkunsten”. Het houdt zich al ruim 20 jaar bezig met coaching.

Maar wat kun je precies in het blog aantreffen? Je vindt hier blogs over de muzikale ontwikkeling en het volgen van muziekles. Ook vind je leuke tips voor het houden van een muzikale zomervakantie. Verder vind je er een interview met een popschool eigenaar en een ervaringsverhaal over hoe muziek kan helpen bij het overwinnen van angsten. Je komt levenslessen tegen en tips voor het kopen van een basgitaar. Ontdek alles over vrijheid en zelfvertrouwen.

https://www.linkedin.com/company/novae-popschool-ede/?originalSubdomain=nl

Muziek blog 50: Dereisgenoot.nl

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste blog in deze lijst. Die blog is De Reisgenoot. Wie is precies De Reisgenoot? Dat is Maarten van Veen. Zijn passie is zingen. Dit doet hij vanuit een groot gevoel van optimisme: muziek helpt elk obstakel in het leven te overkomen. Ook kan muziek je helpen met een andere (zonnigere) blik naar de wereld te kijken. Wist je dat Maarten van Veen de officiële stadstroubadour van de stad Deventer is?

Maarten is erg betrokken bij zijn woonplaats en de cultuur in Deventer. Dat merk je ook aan zijn blogs. Je leest hier vooral eigen ervaringen en dingen die hem inspireren. Of je leest hoe zijn muziek anderen inspireert. Verder ontdek je een hele hoop muzikale reisverhalen van Maarten. Je ontdekt onder meer ook wat het met hem doet om te zingen aan de voordeuren van mensen.

https://www.facebook.com/DeReisgenoot

Radar over de impact van muziek op je humeur

Een programma als Radar, Kassa of zelfs de Consumentenbond heeft dan misschien niets geschreven over wat het beste muziekblog is, maar dat wil niet zeggen dat ze zich helemaal niet bezighouden met muziek. In tegendeel, zo lees je onder andere op de website van AVRO Tros hoe muziek je humeur positief kan beïnvloeden. Dat is in meerdere van de hier genoemde blogs al aan bod gekomen. Hier wordt Neuropsycholoog Erik Scherder aan het woord gelaten.

Je hersenstam laat de klanken binnen en laat de muziek synchroniseren met je lichaam. Dat betekent dat zowel je ademhaling als hartslag gelijk gaan lopen met het ritme van de muziek. Als je rustige muziek opzet, zul je ook echt tot rust komen. Als je juist luide en drukke muziek opzet, zul je steeds meer opgefokt raken. Dat komt dus omdat zowel je hartslag als bloeddruk flink toenemen. Bijzonder, niet? Een goede muzikant maakt hier gebruik van.

Radar over de impact van muziek op je werk

In dit artikel van Radar wordt een hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het woord gelaten. Deze deelt dat muziek ervoor kan zorgen dat je aandacht verruimt. Als je aan het werk bent, kijk je meestal heel geconcentreerd naar iets. Hierdoor neem je alles eromheen minder goed waar. Muziek zorgt er juist voor dat je meer overzicht behoudt. Met muziek op kijk je als het ware met een meer “open” blik. Kortom: je bent meer alert aan het werk.

Overigens is het voor sommige mensen juist weer niet goed om muziek op te zetten als ze aan het werk zijn. Ben je heel erg gevoelig voor prikkels – heb je bijvoorbeeld ADD, ADHD, of een bepaalde vorm van autisme, dan kan het zijn dat muziek opzetten juist voor afleiding zorgt.

Gebruikte bronnen voor dit artikel over online muziekexperts

Voor het schrijven van dit artikel over online muziekexperts hebben we de volgende bronnen ter inspiratie gebruikt:

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

De beste online muziekexperts: in conclusie

In dit artikel hebben de beste online muziekexperts en muziekblogs met je gedeeld. Zoals je hebt kunnen zien, zijn dat er nogal wat. We hebben er maar liefst 50 met je gedeeld en je een impressie gegeven van wat je zoal op de platforms kunt vinden. Kortom: jij bent nu aan zet. Het is aan jou een muziekblog uit te kiezen dat het beste aansluit bij je nieuwsgierigheid en interesses.