Wat zijn de beste dansscholen van Nederland? Welke kwam als beste uit de test? Wij onderzochten het en we vertellen je hier wat onze bevindingen zijn. Lees verder…

Onze zoektocht naar de perfecte dansschool

In 2012 begonnen wij ons onderzoek naar de beste dansleraren en dansscholen. We bezochten diverse plekken in het land, bijvoorbeeld bij jongerencentra, studentenverenigingen en hbo-dansopleidingen.

Onze scepsis overheerste op het begin: is het het geld wel waard? Zijn de leraren van de verschillende dansscholen wel bevoegd? Hoe zit het met het bieden van geruststelling en klantvriendelijkheid? Dit waren allemaal drempels voor ons en andere mensen die willen leren dansen. Toch besloten we een groot aantal dansscholen in de praktijk uit te gaan testen.

Onze #1 keuze: dit is de beste dansschool van Nederland

Laten we alvast naar de uitslag van het onderzoek kijken: The Latin Dance Studio te Eindhoven is de beste dansschool van Nederland. Dat komt allereerst door de leraren. The Latin Dance Studio heeft meermaals goud gewonnen bij het NK Salsa. In 2019 wonnen ze maar liefst vier keer goud en twee keer brons in vijf shows. De verschillende dansleraren van deze dansschool wonnen binnen hun categorie Masters on2 de hoofdprijs en ze werden ook nog eens tot beste act van het hele NK benoemd. Van al deze leraren kun je wekelijks iedere dag leskrijgen.

Bovendien behoort hun klantgerichtheid tot de top van Nederland. Deze dansschool houdt zich niet bezig met bijzaken als marketing, maar is puur bezig met dansen en lesgeven. Daar is hun aandacht altijd, en dat is erg prettig voor de leerlingen. Door deze aanpak blijft deze dansschool ieder jaar met grote stappen groeien en uitbreiden, wat overigens niet ten koste gaat van de leskwaliteit.

Wie zijn wij zelf dan om dit te reviewen?

Wij van muziekonderzoekcentrum.nl zijn liefhebbers van muziek maken, muziek luisteren en dansen op muziek. Ons testteam heeft vol enthousiasme de verschillende dansscholen in Nederland onderzocht en beoordeeld om te kijken of ze aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Wees wel kritisch op dansscholen

Iedere dansschool heeft natuurlijk de meest positieve, aantrekkelijke kreten op zijn social media en website staan. De eigenaar wil vaak ordinair geld verdienen en heeft totaal geen oog voor de veiligheid van de deelnemers. Van die dure termen op de website komt vaak in de praktijk niks terecht. Daarom is het belangrijk dat wij goed onderzoek doen naar de verschillende dansscholen. Ook hebben dansscholen de laatste jaren veelvuldig in het nieuws gestaan om de onveilige situaties die er regelmatig ontstaan.

Onze eerste indruk van dansscholen was nooit 100% goed

Steeds toen wij een dansschool gingen uittesten, kwamen we erachter dat je niet goed bij de hand wordt genomen en dat de leraren geen oog voor je hebben. Een goede trainer zijn, dat is ook een vak op zich. En veel goede dansers zijn middelmatige trainers. Een goede trainer kauwt niks voor, inspireert je en ziet je. Er zijn maar weinig dansscholen die zulke leraren hebben.

De loze beloftes van de meeste dansscholen

  • De belofte die we het vaakst zien, is: ‘goede leraren’. Er is echter heel wat voor nodig om een goede leraar te zijn.
  • Dansscholen beloven vaak ‘persoonlijke aandacht’. Dat moeten ze wel, want alle concurrenten zetten dat ook op hun site.
  • Veel dansscholen beloven een ‘gezellige sfeer’, maar vaak huren ze een kale kamer in een bedrijventerrein. Dan klopt er al niks van.

Waar moet je op letten? De criteria waar we dansscholen op beoordeelden

Voor ons onderzoek hebben we op de volgende zaken gelet:

  • De leraren moeten ook echt een goede, inductieve leraar zijn: laten ze je genoeg zelf ontdekken? Dagen ze je uit? Hebben ze oog voor waar je staat in je ontwikkeling?
  • De taal die door de leraren gebruikt wordt, mag niet leiden tot een negatief zelfbeeld of beperkende overtuigingen bij de leerling. Opbouwende feedback moet voorzichtig en op positieve wijze gebracht worden. Dit is nogal cruciaal.
  • De leraren moeten interactie en oog hebben voor de individuele leerlingen.

Hoe we ons onderzoek uitgevoerd hebben

de afgelopen jaren hebben we de verschillende dansscholen in Nederland getest. We hebben lessen genomen en de tijd gepakt om te onderzoeken of de leraren aan onze criteria voldoen. Ook keken we naar klantvriendelijkheid en de score onder de deelnemers.

De top 8 beste dansscholen

Laten we kijken naar de onderzoeksresultaten:

The Latin Dance Studio is de #1 keuze

Dit familiebedrijf is in ons onderzoek verkozen tot de beste dansschool van Nederland en bestaat louter uit leraren die daadwerkelijk dans en inductief inspireren voorop stellen. Zoals we eerder zeiden, zijn de leraren van The Latin Dance Studio meermaals gouden medaillewinnaars bij het NK Salsa. Wellicht helpt het dat de dansschool voornamelijk geleid wordt door vrouwen: zij zijn volledig gefocust op het trainen en laten groeien van hun leerlingen. Dit is vooral te zien in hoe ze lesgeven: ze zijn echt, ze zien je en ze hebben geen oog voor andere dingen in het leven behalve lesgeven en hun leerlingen. Dit is volgens ons de enige manier waarop je de beste dansschool van Nederland kunt worden.

Academie voor Theater en Dans (Amsterdam) 

De Academie voor Theater en Dans is de opleiding op bachelor- en masterniveau voor alle dansdisciplines. De academie is uniek in Nederland: ze zijn de enige dansacademie waar je alles onder één dak vindt. Alle disciplines, alle faciliteiten.

Lucia Marthas Institute for Performing Arts (Amsterdam en Groningen)

Bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA) word je niet alleen opgeleid tot danser, maar specialiseer je je in de drieluik van Performing Arts: dans, zang en acteren. De docenten bij LMIPA geven niet alleen les, maar zijn zelf ook werkzaam in het werkveld. Zo weten zij precies wat er in de praktijk gebeurt en kunnen zij dit goed overbrengen op hun studenten.

ArtEZ – Dans en Docent Dans (Arnhem)

De topopleiding Docent Dans van ArtEZ leidt je op tot dansdocent met een eigen identiteit en een eerstegraads lesbevoegdheid. Unieke leerlijn voor het trainen van fysieke en danstechnische vaardigheden

Hogeschool Leiden – Docent Dans/Euritmie (Leiden)

De bachelor Docent Dans/Euritmie is een veelzijdige dansopleiding. Met Euritmie leer je je denkbewegingen, je gevoelens en je handelingsimpulsen uit de drukken met behulp van taal en muziek. Gedurende de opleiding kom je in contact met muziek, De hbo-opleiding Docent Dans/Euritmie van Hogeschool Leiden is een veelzijdige studie. Euritmie is een manier van dansen die start bij je innerlijke beweging. Je leert je denkbewegingen, je gevoelens en je handelingsimpulsen uit de drukken met behulp van taal en muziek.

Fontys hogeschool voor de kunsten – Dans (Tilburg)

Jij wordt bij deze opleiding aangemoedigd om je persoonlijke artistieke profiel te ontwikkelen, zowel als maker als danser. Jij bent eigenaar van jouw eigen carrière. Jij wordt een artistieke ondernemer en tijdens je studie krijg je alle mogelijkheden om je (internationale) professionele netwerk op te bouwen.

Koninklijk Conservatorium Den Haag – Dansvakopleiding (Den Haag) 

Bij deze opleiding ontwikkelen ze dansers van de toekomst tot zelfstandige kunstenaars met beheersing van de academische ballettechniek, een open creatieve blik, muzikaliteit, vakmanschap, passie en ambitie.

Codarts Rotterdam – Docent Dans en Dans (Rotterdam)

In deze opleiding bereiden ze je in vier jaar tijd voor op het dynamische beroep van docent dans. Hun afgestudeerden zijn o.a. actief bij dansgezelschappen en dansscholen, in het onderwijs en in community arts-projecten.

Veel dansplezier!

Je kunt nu aan de slag bij een van deze uitstekende dansscholen. Kies er eentje uit en geniet. Op jouw geluk!