Wat zijn de beste dansscholen van Nederland? Welke kwam als beste uit de test? De afgelopen tijd deden we een grootschalig onderzoek en op deze pagina vertellen we je wat onze bevindingen zijn. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Fan van dansen? Hier vind je de 10 beste dansscholen van Nederland

Wie houdt er nu niet van dansen? Dansen doen we allemaal wel eens: sommige mensen in een dansclub, waar anderen hun moves kunnen bewonderen, andere mensen het liefst thuis, met de gordijnen dicht. Vroeg of laat voelen we allemaal wel de behoefte om met onze heupen te schudden. Des te meer reden om naar de dansschool te gaan. Maar welke is nu de beste? Daar gaan wij in dit artikel over de Nederlandse top 10 dansscholen antwoord op geven.

Onze zoektocht naar de perfecte dansschool

In 2012 begonnen wij ons onderzoek naar de beste dansleraren en dansscholen. We bezochten diverse plekken in het land, bijvoorbeeld bij jongerencentra, studentenverenigingen en hbo-dansopleidingen.

Onze scepsis overheerste op het begin: is het het geld wel waard? Zijn de leraren van de verschillende dansscholen wel bevoegd? Hoe zit het met het bieden van geruststelling en klantvriendelijkheid? Dit waren allemaal drempels voor ons en andere mensen die willen leren dansen. Toch besloten we een groot aantal dansscholen in de praktijk uit te gaan testen.

Dansen is iets dat we op de redactie allemaal leuk vinden om te doen. Sommigen van ons hebben ook op dansles gezet – zowel als kind en als volwassene. Niet elke ervaring was helaas even goed. Soms waren de danslessen wat stijf of gewoon niet uitdagend genoeg. Zonde, want als de les niet bevalt, raak je al snel je motivatie kwijt. Een goede dansdocent kan er juist voor zorgen dat de passie voor dansen altijd blijft. Tijd dus om op onderzoek uit te gaan.

Onze #1 keuze: The Latin Dance Studio Eindhoven is Nederlands allerbeste dansschool

Laten we alvast naar de uitslag van het onderzoek kijken: The Latin Dance Studio te Eindhoven is de beste dansschool van Nederland. Dat komt allereerst door de leraren. The Latin Dance Studio heeft meermaals goud gewonnen bij het NK Salsa. In 2019 wonnen ze maar liefst vier keer goud en twee keer brons in vijf shows. De verschillende dansleraren van deze dansschool wonnen binnen hun categorie Masters on2 de hoofdprijs en ze werden ook nog eens tot beste act van het hele NK benoemd. Van al deze leraren kun je wekelijks iedere dag leskrijgen.

Bovendien behoort hun klantgerichtheid tot de top van Nederland. Deze dansschool houdt zich niet bezig met bijzaken als marketing, maar is puur bezig met dansen en lesgeven. Daar is hun aandacht altijd, en dat is erg prettig voor de leerlingen. Door deze aanpak blijft deze dansschool ieder jaar met grote stappen groeien en uitbreiden, wat overigens niet ten koste gaat van de leskwaliteit.

We kunnen heel wat redenen aandragen waarom Latin Dance Studio Eindhoven wat ons betreft de allerbeste dansschool is die het land te bieden heeft. Hierover treden we verderop in dit artikel meer in detail. Wat je in de Latin Dance Studio kunt leren, is onder meer Salsa, Kizomba en Bachata. Er hangt hier altijd een prettige sfeer en de zaal komt echt tot leven.

Wie zijn wij zelf dan om dit te reviewen?

Wij van muziekonderzoekcentrum.nl zijn liefhebbers van muziek maken, muziek luisteren en dansen op muziek. Ons testteam heeft vol enthousiasme de verschillende dansscholen in Nederland onderzocht en beoordeeld om te kijken of ze aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Inmiddels hebben de verschillende redactieleden de binnenkant van heel wat verschillende dansstudio’s en dansscholen in Nederland gezien. Dans blijft hen vermaken en betoveren. Dans is een manier om jezelf te uiten, jezelf even helemaal te laten gaan, je stress los te schudden en al je zorgen te vergeten. Wij zijn van mening dat dansscholen voor iedereen geschikt zijn.

Waarom je kritisch moet blijven op het aanbod Nederlandse dansscholen

Iedere dansschool heeft natuurlijk de meest positieve, aantrekkelijke kreten op zijn social media en website staan. De eigenaar wil vaak ordinair geld verdienen en heeft totaal geen oog voor de veiligheid van de deelnemers. Van die dure termen op de website komt vaak in de praktijk niks terecht. Daarom is het belangrijk dat wij goed onderzoek doen naar de verschillende dansscholen. Ook hebben dansscholen de laatste jaren veelvuldig in het nieuws gestaan om de onveilige situaties die er regelmatig ontstaan.

We hebben hierboven al aangegeven, dat onze ervaringen met dansscholen niet altijd even positief waren. Sommige dansscholen zijn te traditioneel, te ouderwets, te saai. De passie voor dans is hier naar de achtergrond verdwenen. De docenten zijn te stug en weten de passie voor dans niet op de leerlingen over te brengen. Gelukkig zijn er ook scholen die wel weten hoe je het moet aanpakken: dat zijn uiteraard de dansscholen die we in dit artikel bespreken.

Onze eerste indruk van dansscholen was nooit 100% goed

Steeds toen wij een dansschool gingen uittesten, kwamen we erachter dat je niet goed bij de hand wordt genomen en dat de leraren geen oog voor je hebben. Een goede trainer zijn, dat is ook een vak op zich. En veel goede dansers zijn middelmatige trainers. Een goede trainer kauwt niks voor, inspireert je en ziet je. Er zijn maar weinig dansscholen die zulke leraren hebben.

Logischerwijs waren we in eerste instantie best sceptisch over dansscholen. Je betaalt contributie, maar je krijgt niet overal de kwaliteit en het plezier die je hoopt te vinden. Bij de dansscholen die in dit artikel besproken worden, hoef je niet bang te zijn: deze zullen zeker bevallen.

De loze beloftes van de meeste dansscholen

Dansscholen beloven natuurlijk allemaal de beste dansdocenten in huis te hebben, die op de leukste manier les kunnen geven en jou in no-time kunnen leren net zo goed te dansen als zij. Ook beloven veel dansscholen de goedkoopste te zijn, maar dat zijn natuurlijk standaard marketingpraatjes. Je mag beloftes best met een korrel zout nemen: hou beide voetjes op de grond.

 • De belofte die we het vaakst zien, is: ‘goede leraren’. Er is echter heel wat voor nodig om een goede leraar te zijn.
 • Dansscholen beloven vaak ‘persoonlijke aandacht’. Dat moeten ze wel, want alle concurrenten zetten dat ook op hun site.
 • Veel dansscholen beloven een ‘gezellige sfeer’, maar vaak huren ze een kale kamer in een bedrijventerrein. Dan klopt er al niks van.

Waar moet je op letten? Op deze criteria beoordeelden wij dansscholen

Raden wij zomaar elke dansschool aan? Nee, een goede dansschool moet aan het volgende voldoen:

 • De leraren moeten ook echt een goede, inductieve leraar zijn: laten ze je genoeg zelf ontdekken? Dagen ze je uit? Hebben ze oog voor waar je staat in je ontwikkeling?
 • De taal die door de leraren gebruikt wordt, mag niet leiden tot een negatief zelfbeeld of beperkende overtuigingen bij de leerling. Opbouwende feedback moet voorzichtig en op positieve wijze gebracht worden. Dit is nogal cruciaal.
 • De leraren moeten interactie en oog hebben voor de individuele leerlingen.
 • Een goede dansschool biedt een groot en gevarieerd aantal lessen aan
 • Je krijgt zowel groepslessen als persoonlijke begeleiding
 • De danslessen zijn leerzaam: je leert de basics van verschillende soorten dans
 • Je krijgt ook achtergrondlessen over waar de dans vandaan komt en hoe deze is ontstaan
 • Er zijn zowel danslessen te volgen voor beginners als gevorderden
 • De danslessen zijn geschikt voor alle leeftijden
 • De dansdocenten zijn gepassioneerd en hebben diploma’s binnen hun vakgebied
 • Voor een goede dansschool betaal je een eerlijke contributie.

Deze criteria waren de leidraad tijdens ons onderzoek.

Hoe we ons onderzoek uitgevoerd hebben

Damsscholen aanprijzen doen wij niet zomaar. Zo ben je ervan verzekerd dat de scholen die in dit artikel naar voren komen, stuk voor stuk door één of meerdere van onze redactieleden zijn uitgeprobeerd. Dan hebben we het niet over zomaar één schraal introductielesje, maar over hele lespakketten met alles erop en eraan. Wij vinden het sowieso heel belangrijk dat we dansscholen, maar ook andere bedrijven en diensten, eerst uittesten voor we ons review plaatsen.

de afgelopen jaren hebben we de verschillende dansscholen in Nederland getest. We hebben lessen genomen en de tijd gepakt om te onderzoeken of de leraren aan onze criteria voldoen. Ook keken we naar klantvriendelijkheid en de score onder de deelnemers.

De top 10

Laten we naar de top 10 kijken met de onderzoeksresultaten:

de beste dansscholen van nederland

Dansschool 1: bij Latin Dance Studio Eindhoven blijf je swingen

De eerste dansschool in deze lijst hadden we natuurlijk al genoemd, dat is Latin Dance Studio uit Eindhoven. Hier vind je de meest inspirerende, swingende danslessen waar je spontaan vrolijk van bent. Je vindt hier tal van verschillende Latijns-Amerikaanse dansstijlen. Je hoeft niet goed in dansen te zijn om het hier naar je zin te hebben: plezier in Latijnse dans komt vanbinnen.

Dit familiebedrijf is in ons onderzoek verkozen tot de beste dansschool van Nederland en bestaat louter uit leraren die daadwerkelijk dans en inductief inspireren voorop stellen. Dit was niet alleen een tijdelijk gevoel bij onze eerste paar lessen in deze dansschool: de bevlogenheid bleef voelbaar tot aan het einde van de cursus. Zoals we eerder zeiden, zijn de leraren van The Latin Dance Studio meermaals gouden medaillewinnaars bij het NK Salsa. Wellicht helpt het dat de dansschool voornamelijk geleid wordt door vrouwen: zij zijn volledig gefocust op het trainen en laten groeien van hun leerlingen. Dit is vooral te zien in hoe ze lesgeven: ze zijn echt, ze zien je en ze hebben geen oog voor andere dingen in het leven behalve lesgeven en hun leerlingen. Dit is volgens ons de enige manier waarop je de beste dansschool van Nederland kunt worden.

 • Ontdek bijzondere dansstijlen als Bachata, Salsa en Kizoma
 • Latin Dance Studio staat garant voor enorme gezelligheid en pure beleving
 • Dé ideale plek om contacten op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten
 • Je bent zowel mentaal als fysiek gezond bezig
 • Je kunt hier ook terecht met 0.0 ritmegevoel en danservaring
 • Je hebt geen vaste danspartner nodig om hier te komen dansen
 • Latin Dance Studio Eindhoven is een familiebedrijf met een jong en gedreven team.

Dansschool 2: Academie voor Theater en Dans (Amsterdam) 

De Academie voor Theater en Dans is de opleiding op bachelor- en masterniveau voor alle dansdisciplines. De academie is uniek in Nederland: ze zijn de enige dansacademie waar je alles onder één dak vindt. Alle disciplines, alle faciliteiten.

Dansschool 3: Lucia Marthas Institute for Performing Arts (Amsterdam en Groningen)

Bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA) word je niet alleen opgeleid tot danser, maar specialiseer je je in de drieluik van Performing Arts: dans, zang en acteren. De docenten bij LMIPA geven niet alleen les, maar zijn zelf ook werkzaam in het werkveld. Zo weten zij precies wat er in de praktijk gebeurt en kunnen zij dit goed overbrengen op hun studenten.

Dansschool 4: ArtEZ – Dans en Docent Dans (Arnhem)

De topopleiding Docent Dans van ArtEZ leidt je op tot dansdocent met een eigen identiteit en een eerstegraads lesbevoegdheid. Unieke leerlijn voor het trainen van fysieke en danstechnische vaardigheden

Dansschool 5: Hogeschool Leiden – Docent Dans/Euritmie (Leiden)

De bachelor Docent Dans/Euritmie is een veelzijdige dansopleiding. Met Euritmie leer je je denkbewegingen, je gevoelens en je handelingsimpulsen uit de drukken met behulp van taal en muziek. Gedurende de opleiding kom je in contact met muziek, De hbo-opleiding Docent Dans/Euritmie van Hogeschool Leiden is een veelzijdige studie. Euritmie is een manier van dansen die start bij je innerlijke beweging. Je leert je denkbewegingen, je gevoelens en je handelingsimpulsen uit de drukken met behulp van taal en muziek.

Dansschool 6: Fontys hogeschool voor de kunsten – Dans (Tilburg)

Jij wordt bij deze opleiding aangemoedigd om je persoonlijke artistieke profiel te ontwikkelen, zowel als maker als danser. Jij bent eigenaar van jouw eigen carrière. Jij wordt een artistieke ondernemer en tijdens je studie krijg je alle mogelijkheden om je (internationale) professionele netwerk op te bouwen.

Dansschool 7: Koninklijk Conservatorium Den Haag – Dansvakopleiding (Den Haag) 

Bij deze opleiding ontwikkelen ze dansers van de toekomst tot zelfstandige kunstenaars met beheersing van de academische ballettechniek, een open creatieve blik, muzikaliteit, vakmanschap, passie en ambitie.

Dansschool 8: Codarts Rotterdam – Docent Dans en Dans (Rotterdam)

In deze opleiding bereiden ze je in vier jaar tijd voor op het dynamische beroep van docent dans. Hun afgestudeerden zijn o.a. actief bij dansgezelschappen en dansscholen, in het onderwijs en in community arts-projecten.

Dansschool 9: Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen viel al eerder in de prijzen

Een dansschool die je zeker ook eens uit zou moeten proberen, is Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen. Deze dansschool won in 2018 namelijk de verkiezing van beste dansschool van Nederland. De prijs werd door een lokale wethouder uitgereikt. Bovendien heeft deze dansschool inmiddels 5 grote danszalen en worden er lessen aangeboden op twee locaties.

 • Nog niet zo lang geleden verkozen tot beste dansschool van Nederland
 • Je vindt hier verschillende uitgebreide dansopleidingen voor zowel jongens als meisjes
 • Iedereen is welkom om hier te komen dansen, ook zonder ervaring
 • De danszalen zijn van professioneel niveau
 • Alle dansdocenten hebben een gerelateerde HBO-dansopleiding gevolgd
 • Je betaalt een vaste contributie en betaalt geen extra kosten voor geplande uitstapjes en danskleding
 • Heel wat verschillende dansstijlen, geschikt voor alle leeftijden en niveaus.

Dansschool 10: ook Fa Fa is in Nederland beroemd

Ook Fa Fa is een dansschool met een goede reputatie. Fa Fa International Showdancers bestaat alweer sinds 1987 en vormt een beroemd danscollectief dat zowel in Nederland als daarbuiten actief is. Er vinden dansoptreden plaats over heel de wereld, op ieder continent.

 • Fa Fa is een heuse academie, die in 2012 bovendien tot beste dansschool van Nederland werd uitgeroepen
 • Iedereen die gepassioneerd is in dansen, mag hier komen dansen (ook als je stiekem geen talent hebt)
 • Ook uitgebreide lesprogramma’s voor kinderen en ouderen
 • Oprichtster Annette Wijdom heeft op hoog niveau gedanst voor zij besloot Fa Fa op te richten
 • Je vindt hier onder meer lessen in streetdance en kids dance.

Eervolle vermelding: Global Dance Centre is de grootste Nederlandse dansschool op het gebied van Urban Dance

Ben je een groot liefhebber van Urban Dance? Dan zou je Global Dance Centre zeker eens moeten uitproberen. De dansschool is helemaal gericht op deze tijd. De dansschool richt zowel op Urban Dance op amateurniveau als Urban Dance voor de beste professionals.

 • Global Dance Centre is de grootste Urban Dance school van Nederland (en bekend onder alle Urban Dancers)
 • Je kunt hier al vanaf vier jaar danslessen volgen
 • Volg onder meer de leukste lessen is Streetdance, Hiphop, Jazz, Modern, Afrodance, Heel en Breakdance
 • Per week worden ruim 250 lessen gehouden
 • Global Dance Centre heeft een eigen online talentenplatform: MUMEGO. Hier kun je cursussen volgen op het gebied van dans, maar ook acteren en zang.

Eervolle vermelding: UDX biedt lessen op verschillende locaties door het land

Ken jij UDX al? Deze organisatie biedt op veel verschillende locaties door heel Nederland lessen aan. UDX staat bekend als visionair en ondernemend en probeert danslessen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Groei en uitbreiding staan in een hoog vaandel, net als kwaliteit natuurlijk. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het creatieve proces.

 • Behalve dansles biedt UDX ook openingsdansen voor speciale gelegenheden aan, zoals bruiloften, workshops en kinderfeestjes
 • Behalve dansen, draait het hier ook om ervaring opbouwen en vriendschappen opdoen
 • Leer alles over Streetdance en Hiphop, evenals Showdance en Breakdance
 • Gepassioneerde docenten met oog voor talent.

Eervolle vermelding: Nieuwe Veste in Breda biedt iedere vorm van dans aan

De Nieuwe Veste is in Nederland een begrip. Hier komt alle creativiteit binnen de stad samen. Je vindt hier van alles en nog wat op het gebied van kunst, theater, muziekles en natuurlijk dans. Je leert hier mensen kennen die net als jij helemaal weg zijn van dansen.

 • Ontwikkel jezelf tot moderne danser en leer je eigen bewegingstaal kennen
 • Plezier maken is bij de Nieuwe Veste heel belangrijk
 • Leer verschillende dansstijlen en dansmoves
 • Doe nieuwe contacten op en krijg les van leuke docenten
 • Al vanaf 2 jaar kun je bij de Nieuwe Veste komen dansen
 • Ook voor 50+ en ouderen is er een hoop te beleven
 • Ontdek onder andere moderne dans en klassiek ballet
 • Je mag altijd een proefles komen volgen.

Eervolle vermelding: ook DeDe Dance uit Eindhoven is één van de leukste dansscholen uit het land

Behalve Latin Dance Studio heeft Eindhoven nog een dansschool van hoge kwaliteit, namelijk Dé Dé Dance. Je leert hier alles over de schone kunsten van Dance ballet. Je houdt je conditie op peil en leert meer controle over je lichaam te krijgen. Bovendien ben je lekker sportief bezig.

 • Werk op uitdagende en creatieve wijze aan je gezondheid
 • Zie jezelf stapje bij beetje leniger worden
 • Online wordt elke 13 weken een nieuwe uitdaging geplaatst
 • Dans in kleine groepjes en leer nieuwe mensen kennen
 • De eerste proefles is gratis
 • Ook de allerjongsten (vanaf 2.5 jaar) kunnen bij Dé Dé al danslessen volgen
 • Danslessen op verschillende locaties om en nabij Eindhoven.

Eervolle vermelding: Dansschool Amsterdam biedt de beste Ballroom danslessen

Geïnteresseerd in Ballroom Dance? Dan moet je Dansschool Amsterdam zeker een keertje uitproberen. Hier kun je namelijk Ballroom dance les in groepen krijgen, maar ook privéles.

 • Ontdek de unieke kracht en charme van Ballroom danslessen op maat (één op één coaching)
 • Leer in korte tijd de techniek en zie jezelf in niveau vooruitgaan
 • Ontdek alles over de Engelse Wals, de Argentijnse tango en andere gemoderniseerde Ballroom dances
 • De docenten zijn échte specialisten op Ballroom Dance gebied.

Eervolle vermelding: The Dance Factory heeft danslessen voor alle leeftijden

Ook The Dance Factory is een dansschool die absoluut de moeite waard is, al is hij weer heel anders dan de hierboven beschreven Ballroom dansschool The Dance Factory vind je in Nootdrop en Voorburg. De school is 12 maanden per jaar geopend en biedt de leukste activiteiten en workshops aan. Er wordt groot belang gehecht aan inclusiviteit: iedereen mag meedoen.

 • Alle dansdocenten zijn professionals en hebben een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Het is mogelijks tussentijds van les te veranderen
 • Krijg lessen zowel in het Engels als Nederlands
 • Danslessen voor alle leeftijden: van de allerkleinsten tot senioren
 • Ook privé dansles mogelijk
 • Je kunt ook je kinderfeestje vieren bij The Dance Factory
 • Eigenaresse Freya Coenen danst al sinds vierjarige leeftijd en heeft op hoog niveau gedanst.

DaEervolle vermelding: Bachata Passion is de grootste Nederlandse dansschool op het gebied van Bachata

De laatste dansschool in deze lijst is Bachata Passion. Bij deze dansschool leer je alles over de unieke charme van de Bachata. Wist je dat je je kunt inschrijven voor een gratis proefles?

 • Bachata Passion is de allergrootste in Nederland op het gebied van Bachata
 • Volg lessen op vijf verschillende locaties, van liefst 24 verschillende dans professionals
 • De dansschool is in 2012 opgericht door Bachata enthousiastelingen Geno en Steffie
 • In de lessen komen techniek en muzikaliteit sterk naar voren
 • Iedereen op de dansschool valt aan als lid van één grote “dansfamilie”.

De beste dansschool volgens de Consumentenbond, Radar, Kassa

Helaas hebben deze organisaties geen uitgebreide reviews online staan van de allerbeste Nederlandse dansscholen (dan doen wij het maar). Wel houden ze in de gaten of bepaalde dansscholen zich aan de regels houden of niet. Kijk ook eens in de consumentenfora van de organisaties.

Gebruikte bronnen voor dit dansscholen onderzoek

Voor het schrijven van dit artikel over dansscholen hebben we de volgende bronnen gebruikt:

Jouw dansschool vervolgstap

Dansscholen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wij hebben jou de top 10 laten zien. Het is nu aan jou de dansschool uit te kiezen die het beste aansluit bij je wensen en ambities.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Veel dansplezier!

Je kunt nu aan de slag bij een van deze uitstekende dansscholen. Kies er eentje uit en geniet. Op jouw geluk!