Wil je beter leren dansen met een danspartner? De oplossing is hier: minder beweging, meer aandacht. Als je deze tips in je partnerdans verwerkt, schiet de kwaliteit en het plezier van je dans omhoog. Lees verder voor alle danstips…
Gebruikte bronnen: mijn dansleraar Shelina, winnaar beste dansschool Benelux Award
Allerlei moeilijke figuren leren? Rustig & mindful dansen is veel leuker!
Zeg je: “Ik wil leren dansen… máár ik heb geen zin in allerlei figuren, draaien en trucs”? Goed nieuws: van mijn dansleraren heb ik geleerd dat al die dingen ook helemaal niet hoeven. Sterker nog: less is more.
Heb je het gevoel dat je houterig en stijf danst en zou je je heupen meer willen gebruiken? Ook prima om daar beter in te worden, maar ook dat hoeft dus niet per se.
Het enige wat je nodig hebt, is aandacht voor je danspartner en de muziek, oftewel: mindful dansen. Laten we hieronder naar de tips kijken om dit voortaan toe te passen.
Genieten van partnerdansen, zoals Salsa, Bachata of Kizomba? Less is more…
Hoe dans je partnerdansen zoals salsa, kizomba en bachata het beste? Vind je deze dansen moeilijk? Stijldansen, Salsa, Bachata, Kizomba, Bolero, Rock-‘n-roll… Leuk om een aantal van die stapjes te kennen, maar je kunt de hele avond plezier hebben met minimale middelen dankzij het less is more-principe.
Zie dit als de beste tips om online een partnerdans te leren dansen, zoals Salsa. Bijvoorbeeld op een dansfeest of om tijdens het uitgaan te dansen met je partner.
Tip 1 – Maak écht mindful contact met de ander
Heb tijdens het dansen aandacht voor je danspartner. Hoe?
- Richt je aandacht op de tactiele gevoelens die je van de ander krijgt: Hoe voelt de ander aan, hoe beweegt de ander?
- Let ook op het onzichtbare gevoel – de vibes – van de ander. Voel de ander aan.
- Volg de ander, zelfs als je de leider bent. Trek niet alleen je eigen plan maar pas je aan zodat het klopt.
- Activeer je perifeer zicht. Zie alles wat de ander doet.
- Wees niet met je aandacht bij allerlei gedachten, maar wees aanwezig in het hier-en-nu. Adem diep en gewoon niet denken. Gewoon uitzetten en alleen met dansen en voelen bezig zijn.
- Voel ook je emoties. Voel je je bijvoorbeeld droevig, stop dat dan in je dans. Breng er een ander gevoel in en er ontstaat iets heel anders.
- Maak kwetsbaar contact met je danspartner. Wees kwetsbaar aanwezig met je ziel.
- Met bovenstaande bullets ging het om figuurlijk contact, maar je kunt ook letterlijk beter contact maken: hoofden tegen elkaar en lichamen tegen elkaar.
- Vertrouw. Laat volledig gaan. Laat volledig los
Uit het denken, in het lichaam.
Tip 2 – Doe minder: alleen al schuifelen is genoeg om de hele avond te genieten
Al die draaien en stunts, zijn die nodig? Nee. Je hebt genoeg aan de simpelste step ooit: schuifelen. Wil je toch een kleine uitbreiding op het schuifelen? De Bolero. Zie bovenstaand filmpje.
Het is veel fijner om niet continu te hoeven draaien en spinnen. Op deze manier doe ik vaak misschien maar maximaal drie ‘combi’s’ in een dans. Voor de rest moet je er niks om geven of er ‘iets gebeurt’.
Tip 3 – Doe nóg minder: sta stil
- Het begint al vóór het dansen. Ga je met iemand dansen die je nog niet kent? Vraag dan op zijn minst heel even hoe het met de ander gaat. Dit scheelt gigantisch voor de mate waarin jullie je kunnen openstellen naar elkaar.
- Wil je beginnen met dansen? Bijvoorbeeld met Salsa-dansen? Maak dan eerst een connectie door samen stil te staan! Begin in een innige omhelzing. Misschien begin je te bewegen door een beetje te schuifelen. Misschien doe je daarna heel rustig de basis-pas van de Salsa. Lekker op de plek blijven, connectie in de handen voelen, nog geen spins inzetten, een klein beetje draaien en elkaar een beetje bewegen, waaronder de heupen en schouders.
- Sta ook gerust stil midden in de volle beat. Misschien alleen dansen op micro-muscle-movements. Het lijkt dus alsof jullie volledig stil staan, maar ondertussen bewegen jullie heel mindful op micro-niveau. Dit is vooral passend bij dansen zoals Kizomba.
- Aan het einde van een liedje blijf je in stilte bij elkaar staan. Niet abrupt stoppen dus.
Tip 4 – Luister naar de muziek… maar hoe? Doe deze simpele ‘move’: gewoon stilstaan!
Dansen wordt 10 x zo leuk als je ondertussen ook naar de muziek luistert. Maar dan komt de vraag: ‘Wat moet ik dan allemaal doen om naar de muziek te kunnen luisteren? Hoe kan ik dan precies op de muziek dansen?’ Dat hoeft niet! Het enige wat je hoeft te doen, is pauzeren wanneer de muziek pauzeert.
Dus: is er een pauze in de muziek, omdat daarna een nieuw refrein of couplet begint? Trek je danspartner dan naar je toe en sta gewoon samen stil. Die stilte is kostbaar. Je bent in die stilte extra alert. Die stilte is de magie van het hier-en-nu. Begin weer te bewegen als de muziek weer hervat.
Tip 5 – Leg er je ziel in
Uit je droom in je dans: dancing your inner landscape. En weet je wat daar een belangrijk kenmerk van is? Je droom weet je – als het goed is – kraakhelder. Wees er dus heel zeker van en laat die overtuiging van jouw droom ook zien in je dans. Weet wat jouw waarom is en pas hem toe, op dezelfde manier dat je een deur ergens dicht wil doen: je loopt er met volle zekerheid naartoe en doet de deur dicht. Dat wil je ook in je dans – dus je droom – tonen.
Tip 6 – Luister naar de muziek… door de bas te volgen
Wat is nog een manier om naar de muziek te luisteren? Een manier waarbij je gevoel voor ritme krijgt, dansritme leert en de maat kunt aanhouden? Luister naar de percussie – en dan eigenlijk alleen maar de bas. Pak een van de vorige tips uit dit artikel er weer bij zodat je gaat schuifelen of de Bolero doet, en zet steeds een stapje tegelijk met de baspartij.
Tip 7 – Zoek oogcontact en laat de ander lachen
Het is een grote vraag voor dansliefhebbers: moet je nou wel of geen oogcontact maken, en hoeveel is genoeg? Deze tip heet niet: Maak de hele tijd oogcontact. Maar wel: Zoek oogcontact. Dansen is namelijk iets leuks en liefs – en geen creepy staarwedstrijd. Het is niet de bedoeling om oogcontact te forceren bij de ander, maar om de ander op een speelse manier uit te nodigen door steeds oogcontact te zoeken – en soms even aan te houden.
Nu stuur je steeds uitnodigingen – en geen bevelen – om oogcontact te maken. De momenten waarin jullie wél oogcontact hebben, zijn op deze manier extra verrassend en leuk, waardoor de ander zal genieten – net als jij.
Deze tip pas ik vooral toe als ik even een spin doe. Ik neem dan als het ware – net vóórdat ik een spin inzet – even ‘afscheid’ door mijn danspartner’s blik echt even goed op te zoeken.
Ben je echter samen ook een romantisch setje, dan kun je ook uittesten hoe het is om continu oogcontact te hebben – al dan niet met jullie lieve koppies tegen elkaar.
Tip 8 – Mindful dansen? Controleer iedere beweging
Iedere stap en iedere beweging is volledig gecontroleerd! Je geniet van iedere millimeter die jullie bewegen en je geniet van de controle die je overal in stopt.
Als beginner vind ik dit het belangrijkste component van een leuke dans. Dankzij deze tip wordt de allereerste, ‘simpele draai’ die ik in mijn Salsa-lessen heb geleerd, iedere keer weer super leuk. Ik kan die draai namelijk volledig controleren. Waarom? Het is mindful om te ontdekken hoe iedere draai aanvoelt, terwijl je volledige aandacht bij de draai is. Iedere draai – hoe simpel die ook is – wordt op deze manier een unieke ervaring.
Op jouw geluk!