De top 7 met de beste platenspelers

Platenspelers zijn weer helemaal hip en rommelmarkten worden dan ook graag bezocht om tweedehands lp’s op de kop te tikken. Ook nieuwe lp’s worden weer flink uitgebracht en wie had dat gedacht nadat de cd en mp3 zo populair waren geworden? Er gaat niks boven een plaat draaien. Gewoon die knop omzetten en de muziek achter elkaar luisteren dier op de plaat staat, in plaats van maar heen en weer switchen tussen allerlei nummers op Spotify. De platenspeler is terug.

Waarom van radio of Spotify terug naar platenspeler?

Wij hadden al langere tijd een platenspeler op zolder staan, maar we wisten dat er iets mis mee was en daarom bleef hij ook op zolder staan. Toen kwam er een moment dat we bij het opruimen van een huis een hele doos met platen kregen. We raakten nieuwsgierig naar de klanken en of de platen het nog allemaal zouden doen. We konden toen niet anders dan die stoffige zolder opgaan, de platenspeler insteken en kijken of er in ieder geval een reactie zou zijn, zodat we uit konden vogelen welk onderdeel vervangen moest worden.

Onze beste klassieke en moderne platenspelers

 • Onze favoriet die goed scoort op alle vlakken – Sony PS-LX310BT
 • Goedkoopste goede platenspeler – Classic Phono TT-10
 • Platenspeler met goede verhouding tussen prijs en kwaliteit – Audio Technica AT-LP60-USB
 • Top of the line platenspeler – Denon DP-450USB
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
De beste platenspeler gecombineerd op alle vlakkenSony PS-LX310BT: Naast een uitstekende prijs en kwaliteit verhouding, vinden we dat deze platenspeler een verfijnde en heerlijke muziekervaring biedt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Goedkoopste goede platenspelerClassic Phono TT-10: We kunnen niet genoeg benadrukken wat voor leuke en stijlvolle platenspeler je krijgt voor deze prijs.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Top of the line platenspelerDenon DP-450USB: We zijn helemaal weg van deze hoogwaardige en eenvoudig te bedienen platenspeler.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom platenspelers reviewen?

Je ouders of grootouders kunnen zich nog goed herinneren hoe bepaalde technologische snufjes zich hebben ontwikkeld. Er was de radio, maar die had vooral een aan- en uitknop en niet honderden zenders uit binnen- en buitenland zoals nu. Met een platenspeler kon je echter zelf bepalen welke muziek je wilde draaien. Als je met je ouders of opa of oma praat over die tijd, zal de kwaliteit van het geluid vast en zeker ter sprake komen. Er zit namelijk een apart geluid aan een platenspeler.

Waar naar kijken bij platenspelers?

Dat aparte geluid is maar moeilijk uit te leggen en eigenlijk zou je het zelf eens moeten vergelijken als je er echt nieuwsgierig naar bent. De lichte kraak, de helderheid van stemmen en muziekinstrumenten… een platenspeler heeft iets. Wat wij er zelf echter vooral aan waarderen, is de traagheid. Met een platenspeler lijkt de tijd langzamer te gaan. Je zet het apparaat aan, gaat op je gemak een plaat uitkiezen, maakt hem schoon met dat fluwelen borsteltje en gaat luisteren.

Wie heeft er dan nog tijd voor platenspelers?

Als je het over burn-outs en mindfulness oefeningen hebt, zou de aankoop van een platenspeler wel eens een heel goed idee kunnen zijn. Het dwingt je namelijk om niet in de waan van de dag mee te gaan en even bewust met je plaatje en de muziek bezig te zijn. Een plaat nodigt ook veel meer uit om even te gaan zitten en luisteren, in plaats van te gaan multitasken en het hele huishouden te doen of ook nog een luisterboek op te zetten. Een platenspeler brengt bewust rust en plezier in het leven.

Waar staat de platenspelerfabrikant voor?

Er zijn grofweg twee kampen als het om platenspelers gaat: de moderne en de klassieke platenspeler. De moderne platenspeler heeft meestal een strakke uitstraling en de communicatie naar speakers verloopt via bluetooth. Ook kan een moderne platenspeler een USB-aansluiting hebben. De klassieke platenspeler vraagt vaak nog om losse speakers die je met kabels verbindt aan je speler. Hij heeft meestal geen USB-poort en je hebt dan ook echt nog de traditionele platen nodig om muziek te luisteren.

De criteria bij platenspelers

Kijk bij jouw keuze voor een platenspelers op zijn minst naar de volgende elementen:

 • Prijs – in onze review liggen de prijzen tussen de 50 en bijna 500 euro
 • Met of zonder speakers
 • Met of zonder bluetooth
 • Met of zonder USB
 • Met of zonder versterker
 • Met of zonder toerental dat je zelf kunt instellen

Hoe we platenspelers getest hebben: onze mening op basis van data

Wow, dit was weer een gave review om met het team te schrijven. Het verhaal van die zolder en stoffige, defecte platenspeler was al weer even geleden, maar ons onderzoek heeft de liefde voor het plaatjes draaien weer aangewakkerd. Met het testteam zijn we op zoek gegaan naar de beste platenspelers en het was eigenlijk best lastig om tot onderstaande top 7 te komen. Er is voor elk budget en voor elke muziekliefhebber iets in de lijst te vinden.

De top 7 met beste platenspelers

1. Sony PS-LX310BT – Platenspeler met Bluetooth

De verfijnde en esthetische platenspeler van Sony vinden we er net zo goed uitzien als dat hij klinkt! Wij van de redactie bevelen dit product aan voor de #1 platenspeler op alle vlakken. 

Pluspunten:

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding voor de muziekliefhebber die het meeste wil halen uit zijn budget.
 • Ingebouwde voorversterker waardoor je geen externe versterker nodig hebt om je platen te beluisteren.
 • Automatische positionering van de naald waardoor jij onnodig risico kan voorkomen.
 • Bluetooth functie waarmee jij je platen kan streamen naar een draadloze uitgangspunt.
 • We vinden dat deze platenspeler glashelder geluid produceert!

Minpunten:

 • Geen mogelijkheid om je lp’s te digitaliseren.

2. Crosley – platenspeler Cruiser Plus

Dit is een koffermodel platenspeler in de kleur geel.

Pluspunten:

 • Als je geen plaatjes draait, kun je het koffer dichtklappen en aan de kant zetten. Hierdoor ruimt het lekker op, vangt de platenspeler geen stof en gaat hij langer mee.
 • De prijs is nog steeds zeer betaalbaar. (ongeveer 100 euro)
 • Je krijgt dit koffermodel ook nog in andere kleuren.
 • Door de ingebouwde speakers hoef je niet ook nog eens in losse speakers te investeren.

Minpunten:

 • Het geluid is niet optimaal en de echte geluidstechnicus zal dat ook wel horen. Het is verder een leuke platenspeler voor een starter die wat plaatjes van vader of moeder gekregen heeft.
 • De knoppen zijn kwalitatief minder goed bij dit bedrag.

3. Audio Technica – AT-LP60-USB platenspeler

De platenspeler is zilver met een lichtgrijze, doorzichtige kap.

Pluspunten:

 • De plaat valt bij deze platenspeler binnen de kap, terwijl dat bij de vorige modellen niet zo was. Daar moest de kap (of bovenkant van het koffer) dus open blijven staan.
 • Dit model ziet er modern uit en Audio Technica staat bekend als een goed merk.
 • De prijs ligt iets hoger dan bij de vorige twee platenspelers, maar dat merk je dan ook aan de kwaliteit.

Minpunten:

 • Bij elke doorzichtige plastic kap moet je wel uitkijken dat je er niks oplegt, want anders zie je snel krassen en dat is jammer van de uitstraling.

4. Denon – DP-450USB draaitafel met riemaandrijving

Denon heeft een witte basis voor de platenspeler met een zwart draaigedeelte voor de plaat en een zilveren arm met naald.

Pluspunten:

 • Ook de beschermingskap ziet er bij Denon heel anders uit: je krijgt een doorzichtig afgerond deel over de plaat en een gebogen deel over de arm.
 • Er zitten niet te veel knoppen op de platenspeler en dat oogt rustig.
 • De uitstraling bij deze platenspeler is echt fantastisch. Het wordt een opvallend object in je woonkamer.

Minpunten:

 • Dit is de duurste platenspeler in deze top 7. (bijna 500 euro) Daar staat wel ook veel betere kwaliteit tegenover, dus je moet zelf bepalen hoe belangrijk dat voor je is.

5. House of Marley – Stir It Up USB platenspeler

House of Marley heeft een platenspeler met zwarte rand, maar de bovenzijde is van bamboe en dat heeft een rustieke uitstraling

Pluspunten:

 • Met deze platenspeler heb je de perfecte combinatie van rustiek en modern te pakken.
 • Door de USB optie hoef je niet een hele collectie platen te gaan verzamelen, al maakt dat de luisterervaring wel anders natuurlijk.
 • Mensen die nogal met milieu en natuur bezig zijn, vinden deze bamboe platenspeler er met kop en schouders bovenuit steken ten opzichte van de vele plastic modellen.

Minpunten:

 • Je zet deze platenspeler zelf in elkaar en als je dat voor het eerst doet, kan de handleiding wel een uitdaging vormen. Als het goed is zet je hem maar een keer in elkaar, dus daarna heb je hier geen last meer van.

6. Classic Phono – TT-10 platenspeler met ingebouwde speakers

Ook dit betreft een koffermodel platenspeler en de kleur is oranje-bruin.

Pluspunten:

 • Er zijn meerdere leuke kleuren bij deze platenspeler.
 • Het koffermodel is erg praktisch.
 • De ingebouwde speakers doen het prima.
 • De prijs maakt dit ook een leuke platenspeler voor tieners die plaatjes willen ontdekken.

Minpunten:

 • Het geluid uit deze platenspeler kun je natuurlijk niet vergeleken met het geluid uit een platenspeler van 500 euro.

Beste platenspeler uit de test

Kassa heeft in 2019 een test met platenspelers gedaan, maar dan wel alleen met de koffervarianten. De merken Crosley en GPO komen goed uit de test. De Consumentenbond heeft twee jaar daarvoor een vergelijkingstest gedaan, maar sinds die tijd zijn er dus best weer wat nieuwe spelers uitgebracht. De waarde van deze test laten we daarom links liggen. Bij Radar hebben ze het niet over platenspelers, maar wel over multiroom audio. Het kan je keuze voor een platenspeler beïnvloeden.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Ontdek onze uitgebreide gidsen over muziekinstrumenten

Conclusie

Als je regelmatig muziek luistert en ook een goede muziekinstallatie thuis hebt, zouden we bij je keuze voor een platenspeler niet voor de goedkoopste gaan. Je zult het kwaliteitsverschil in het geluid namelijk merken. Verder ligt het eraan wat je met een platenspeler nog meer wilt doen, want sommigen kun je gebruiken om muziek naar mp3 om te zetten. Bekijk dus van te voren goed wat je doel met de platenspeler is en hoeveel je eraan uit wilt geven. Iets langer doorsparen kan veel meer luisterplezier opleveren.