De top 8 met beste draadloze of bluetooth koptelefoons

Gelukkig zitten we met zijn allen niet meer vast aan apparaten met bedrading, zoals we dat vroeger wel hadden. Je had dan een walkman of discman en in het kleine gaatje aan de zij- of onderkant stopte je dan het plugje van je bekabelde koptelefoon. Op een andere manier kreeg je niet te horen wat er op het cassettebandje of op de cd stond. De walkman of discman vind je misschien nog op een rommelmarkt, maar voor modern geluid heb je tegenwoordig draadloze of bluetooth koptelefoons.

Overstappen van een koptelefoon met kabel  naar een draadloze koptelefoon

Ik had eerlijk gezegd niet zo’n moeite met de kabel van mijn koptelefoon. Het zorgde er ook voor dat ik rustig op een plekje ging zitten om naar de radio te luisteren. Nu moeten we alles ook lopend of rijdend kunnen doen en met een draadloze of bluetooth koptelefoon werkt dat natuurlijk stukken beter. Er is amper nog een momentje voor jezelf en multitasken is aan de orde van de dag. Als jij zo iemand bent die met een luisterboek op de oren de was kan doen en ook nog de planning voor de komende week in elkaar kan flansen, dan lees je hier alles over de beste draadloze koptelefoons.

Onze beste draadloze, bluetooth koptelefoons op een rij

  • De allerbeste draadloze koptelefoon op elk gebied – Sony WH-1000XM5 over-ear koptelefoon
  • De nummer 2 draadloze koptelefoon met noise cancelling – Sony WH-1000XM4 over-ear koptelefoon
  • Beste koptelefoon met zendstation – Sennheiser RS195 over-ear koptelefoon
  • Beste alternatieve koptelefoon – Sennheiser CX True Wireless
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
De allerbeste draadloze koptelefoon op elk gebied Sony WH-1000XM5: Uit de onze resultaten bleek dat deze koptelefoon de allerbeste noice-cancelling heeft. Daarnaast biedt deze koptelefoon een bizar helder geluid.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste koptelefoon met zendstationSennheiser RS195: De techniek achter deze koptelefoon is ongelooflijk en deze koptelefoon vinden we een uitstekend instapmodel voor de beginnende audiofiel.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste alternatieve koptelefoonBOSE Quiet Comfort 45: Persoonlijk vinden we deze koptelefoon nèt wat minder dan de hierboven genoemde Sony variant. Echter kan het een kwestie van persoonlijke smaak zijn of je deze prefereert.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij dat we draadloze koptelefoons testen?

Ondanks het feit dat we nog prima overweg kunnen met onze koptelefoon met draad, snappen we ook wel dat de techniek niet stilstaat en dat er mensen zijn die wel graag een draadloze koptelefoon dragen. Je laat je mp3 speler, telefoon of tablet lekker in je jaszak of tas zitten en kunt gewoon lekker naar muziek luisteren of het nieuws volgen. Voor sommige situaties is het ook veiliger voor jezelf en je omgeving om niet met alle spullen in je hand te blijven lopen.

Waarom opletten bij de aanschaf van een draadloze koptelefoon?

Je denkt misschien dat alle koptelefoons op elkaar lijken en dat je dus geen miskoop kunt doen, maar dan kun je bedrogen uitkomen. Een koptelefoon is namelijk iets heel persoonlijks. Je hebt namelijk niet alleen meerdere kleuren, maar ook de maat en aansluiting op of in de oren kan nogal verschillen. Dat betekent dus dat de ene draadloze koptelefoon wel lekker kan zitten en dat je van de andere best eens hoofdpijn kunt krijgen, omdat hij te veel op je hoofd drukt.

Je kunt toch niet alle koptelefoons eerst uitproberen?

Het gaat misschien wat ver om echt alle koptelefoons een keer op je hoofd te zetten, maar we zouden je willen adviseren in ieder geval een stuk of vijf uit te proberen. Daar leer je namelijk van wat je wel en niet fijn vindt. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een over-ear koptelefoon bijna niet meer verdragen, omdat ze inmiddels zo gewend zijn geraakt aan de in-ear koptelefoon of oordopjes die heel licht zijn. Het gewicht van een over-ear koptelefoon stoort dan.

Wat beweert de maker van draadloze koptelefoons?

Elk merk vindt zijn eigen koptelefoons natuurlijk het beste en doet er alles aan om zijn prachtigste features in de spotlampen te zetten. Meestal heeft een merk ook wel meerdere koptelefoons in het assortiment. Zo proberen ze een budgetmodel, een middenklasse model en een koptelefoon in de duurdere klasse uit te brengen. Je let bij de aanschaf dus niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de verschillen in kwaliteit, want die zijn er wel degelijk.

Belangrijke criteria bij draadloze bluetooth koptelefoons

  • Hoe lang houdt de batterij het vol?
  • Zit er een microfoon bij? (om telefoongesprekken te kunnen voeren bijvoorbeeld)
  • Heeft de koptelefoon noise cancelling?
  • Is het een over-ear of in-ear model?
  • Welke kleuren zijn beschikbaar?
  • Wat kost de draadloze koptelefoon?

Hoe we draadloze bluetooth koptelefoons getest hebben

We zijn eerst bij een van de grote ketens gaan kijken welke koptelefoons op dit moment net uitgebracht zijn en hoe deze presteren ten opzichte van eerdere modellen. Ook hebben we uitgeprobeerd welk verschil noise cancelling echt maakt ten opzichte van een model koptelefoon dat deze feature niet heeft. De kleuren zijn voor ons niet echt van belang, maar we kunnen ons voorstellen dat je met kinderen wel liever iets anders dan een zwarte koptelefoon wilt.

De top 8 met beste draadloze en bluetooth koptelefoons

1. Sony WH-1000XM5 – De absolute nummer 1!

De WH serie van Sony is al een tijdje de Rolls Royce onder de draadloze koptelefoon. Met dit nieuw product heeft Sony zich volgens ons wederom bewezen de beste koptelefoon op de markt te hebben!

  • De beste noice cancelling op de markt. Deze 5e editie vinden we wederom verbluffend.
  • De equalizer in de app biedt een gepersonaliseerd geluid. Wij vinden de app geweldig.
  • Ontzettend snelle oplaadfunctie en wanneer de koptelefoon opgeladen is, gaat deze 30 uur mee.
  • Compleet nieuw design vergeleken met de voorganger.

Minpunten:

  • We vinden de koptelefoon niet heel handig op reis, aangezien het niet compact valt op te vouwen.

2. Sony – WH-1000XM4 draadloze over-ear koptelefoon

Deze strakke, zwarte koptelefoon heeft noise cancelling techniek. Deze voorganger in de Sony WH-1000XM lijn blijft een uitstekend alternatief als je wat wil besparen op de prijs. Het geluid klinkt voor ons nog steeds glashelder.

Pluspunten:

  • Noise cancelling vinden we op de redactie vooral prettig als er storend geluid van buitenaf beperkt moet worden. Denk aan reizen in de trein en op de weg terug naar huis nog wat e-mails willen afwerken, of een thuisstudie doen terwijl de kinderen al uit school zijn.

Minpunten:

  • De oorkussens die je op je oor en hoofd zet, mogen iets zachter wat ons betreft. Het sluit stevig aan, maar het draagcomfort mag beter.
  • De noise cancelling techniek maakt deze koptelefoon wel meteen een stuk duurder. (De normale prijs is bijna 250 euro.)

3. Sennheiser – RS195 over-ear koptelefoon

Bij deze draadloze koptelefoon krijg je een apart station en hiermee kun je veel prettiger naar de televisie kijken en geconcentreerd luisteren met je koptelefoon.

Pluspunten:

  • Ook mensen met een echte platenspeler zullen het verschil met deze koptelefoon kunnen horen.

Minpunten:

  • Het zendstation is geen heel fraai ontwerp en het staat dan ook een beetje rommelig.
  • De prijs zal voor de meesten een drempel zijn, want met bijna 400 euro is dit de duurste draadloze bluetooth koptelefoon in deze review.

4. BOSE – Quiet Comfort 45 draadloze koptelefoon

Ook deze koptelefoon is uitgerust met active noise cancelling techniek en je krijgt de Quiet Comfort in zwart of white smoke.

Pluspunten:

  • De kleur white smoke is weer eens wat anders. Het ziet er een stuk lichter uit dan zo’n zwart ding op je hoofd.
  • De noise cancelling werkt in een afgesloten ruimte (thuis, trein, auto) goed.

Minpunten:

  • Buiten vormt de wind een extra impuls en hier kan de noise cancelling techniek niet mee overweg. Het vreemde is dat een ouder model hier wel goed op reageerde. In Nederland waait het nogal eens, dus kan de oudere techniek ook beter in deze ingebouwd worden.
  • De koptelefoon kost rond de 250 euro en daar mag je dan toch wel iets meer van verwachten.

5. Sennheiser – CX True Wireless in-ear draadloze oordopjes

Dit is de enige in-ear koptelefoon in deze top 8.

Pluspunten:

  • Zelfs zonder noise cancelling techniek doen deze oortjes het goed.
  • Voor deze prijs (nog geen 100 euro) kun je je geen bult vallen.
  • Je kunt er een app bij downloaden om instellingen van de oordopjes aan te passen aan je eigen smaak of beleving.

Minpunten:

  • De oordopjes zijn niet zo groot als een over-ear model, maar wel erg opvallend. Er zijn kleinere in-ear modellen.

6. Fresh n Rebel – Clam ANC over-ear draadloze koptelefoon

Dit is een nette koptelefoon die je in kunt klappen als je hem niet op hebt.

Pluspunten:

  • De koptelefoon is in maar liefst 16 kleuren te krijgen. Er zijn verschillende kleuren blauw en groen, ook roze en paars en bijna allemaal hebben ze een mooie glans.
  • De kussentjes van de koptelefoon sluiten fijn aan op het hoofd en ze drukken niet op de oren.

Minpunten:

  • Voor dit bedrag (nog geen 75 euro) mag je eigenlijk niet mopperen over de kwaliteit, maar als we dan toch een verbeterpunt moesten geven, dan zou het het opbergmiddel zijn. Dit is te zacht voor in een rugzak of andere grote tas met meer spullen.

7. JBL – Tour One draadloze over-ear koptelefoon

Dit model zit tussen de duurdere en goedkopere klasse in.

Pluspunten:

  • Deze koptelefoon sluit zo fijn aan, dat je er zelfs mee zou kunnen sporten als je dan niet liever in-ear oordopjes gebruikt.

Minpunten:

  • Je kunt meerdere apparaten tegelijk via bluetooth koppelen, maar dan doet het geluid het helaas niet altijd even goed.

8. Jabra – Elite 85H draadloze over-ear koptelefoon

Dit is een wat aparter design, doordat de band niet geheel doorloopt naar de oorschelpen. Er zit een overgang tussen.

Pluspunten:

  • De batterij doet het heel lang. Als je elke dag een uur heen en terug met de trein naar je werk gaat, hoef je de koptelefoon maar eens in de twee tot drie weken op te laden.
  • De noise cancelling werkt bij deze koptelefoon ook heel prettig.

Minpunten:

  • Het is een flinke koptelefoon op je hoofd.

Beste draadloze bluetooth koptelefoon uit de test – wat zegt de Consumentenbond?

De Consumentenbond heeft diverse tests met draadloze koptelefoons gedaan en de meesten komen ook terug in onze top 8. Bij Radar vragen ze je aandacht voor gehoorschade door koptelefoons en wat je moet doen om die schade te beperken of voorkomen. Bij Kassa staan meerdere artikelen over draadloze koptelefoons, maar ze zijn bijna allemaal van meer dan 10 jaar geleden.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek


Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afsluiting

Wanneer je op dit moment op zoek bent naar een draadloze koptelefoon met bluetooth, heb je volop keuze. Kijk vooral naar wat je wilt besteden en wat je minimale eisen zijn. Die eisen zijn vooral afhankelijk van waar je de koptelefoon wilt gaan dragen. Onderweg of buiten is noise cancelling essentieel, maar pak er dan wel eentje die dit ook goed doet.