De top 8 met de beste koptelefoons voor optimaal luisterplezier

Een goede koptelefoon is altijd handig. Je gebruikt hem namelijk niet alleen op vakantie om even helemaal lekker tot jezelf te komen. Je draagt je koptelefoon bijna dagelijks. Even op de fiets naar de markt om verse groenten en fruit te halen? Koptelefoon met de top 40 op je hoofd. Relaxt bij die afspraak bij de tandarts verschijnen? Rustgevende geluiden via je koptelefoon beluisteren. Als je eenmaal jouw beste koptelefoon gevonden hebt, wordt het je favoriete gadget.

De ideale koptelefoon voor jouw hoofd

Het gaat tegenwoordig echt niet alleen maar meer om de techniek, want bijna alle merken passen de laatste moderne snufjes toe als het om hun audio assortiment gaat. Kijk alleen al eens naar de techniek van active noise cancelling of actief achtergrondgeluiden onderdrukken. Tot een paar jaar geleden zag je dit alleen bij de grote merken met duurdere koptelefoons, terwijl je noise cancelling nu bij veel meer koptelefoons in het middenklasse segment tegenkomt. 

Onze aanraders als het om de betere koptelefoons gaat

 • Beste geluid en meest compacte model – Sony WH-1000XM5
 • Beste noise cancelling en slank model – BOSE 700
 • Meeste kleuren in koptelefoons – Fresh ’n Rebel Clam (maar liefst 13 prachtige kleuren)
 • Beste budgetmodel koptelefoon – JBL Live 660NC
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste geluid en meest compacte modelSony WH-1000XM5: Uit onze test kwam deze bij uitstek als de nummer één hoofdtelefoon.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste noise cancelling en slank modelBOSE 700: Deze koptelefoon is een alternatief als beste noice-cancelling met een slanker model.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Meeste kleuren in koptelefoonsFresh ‘n Rebel: Deze producten laten zien dat creativiteit niet wordt geremd met het design. Zoek je favoriete kleur uit!
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom koptelefoons reviewen?

Zoals we eerder al aangaven kan een goede koptelefoon een soort verlengstuk van jezelf worden. Je hebt het ding continu bij je en je zorgt er dan ook goed voor. Je hebt nu eenmaal een fijne gevonden en dan wil je niet op korte termijn weer op zoek moeten naar een nieuwe. Mocht je geen koptelefoon hebben of in ieder geval geen die lekker zit? Dan kun je in deze review voldoende ideeën opdoen om voor elk budget (tussen de 65 en 430 euro) een geschikte koptelefoon te vinden.

Waarom uitkijken bij het kopen van een koptelefoon?

Ook al worden de nieuwste technieken steeds verder ontwikkeld, dat wil niet automatisch zeggen dat ze in elke koptelefoon verwerkt worden. Soms is een budgetmodel prima, maar heeft het niet die soepele pasvorm of die extra goed werkende noise cancelling. Dat is het nadeel als technieken nog in de kinderschoenen staan: het pakt ook wel eens verkeerd uit. Dat maakt uitproberen soms ook zo lastig, want je kunt een koptelefoon voor de aanschaf niet altijd op de voor jou ideale plek beluisteren.

Koptelefoons, oordopjes – wat maakt het nog uit?

Zelfs met de nieuwste en beste audiotechnieken zit er nog wel duidelijk verschil in de soorten geluidsapparatuur die je kunt krijgen. De een zweert bij oordopjes, terwijl je ander er niks van moet hebben. Als je een nieuwe koptelefoon gaat kopen, kun je maar beter weten dat dit ook is wat je fijn vindt zitten en klinken. Het grootste verschil zit hem namelijk in het draagcomfort en in de kwaliteit van het geluid. Wat is voor jou het belangrijkste?

Welke criteria spelen een rol bij koptelefoons?

 • Geluidskwaliteit
 • Noise cancelling ja/nee
 • Kleur
 • Fermheid van schuim op oren
 • Zachtheid van steun op hoofd
 • Prijs (in verhouding tot kwaliteit en overige criteria)
 • Maximale batterijduur
 • Design van koptelefoon (klassiek of modern)

Hoe we koptelefoons aan een test onderworpen hebben

Voordat we tientallen koptelefoons ingekocht hebben, zijn we eerst gaan kijken naar de prijsklassen en kwaliteit die je ervoor krijgt. De allergoedkoopste koptelefoon is misschien leuk speelgoed voor je kind om om te leren gaan met techniek, maar niet de beste voor jouw doeleinde. Het mag best wat meer kosten als je daarvoor ook meer luisterplezier en draagcomfort krijgt. Na de eerste selectie zijn we elke dag koptelefoons gaan testen met ons testteam.

De top 8 met beste koptelefoons

1. Sony – WH-1000XM5 draadloze koptelefoon

Deze koptelefoon van Sony is in het wit/zilver en zwart te krijgen.

Pluspunten:

 • De WH-1000XM5 heeft active noise cancelling.
 • De batterij van deze koptelefoon gaat superlang mee.
 • Er zit ook een microfoon in, mocht je willen bellen via bluetooth.

Minpunten:

 • We vinden op de redactie niet allemaal de touch functies even prettig om mee te werken.
 • De koptelefoon kost bijna 400 euro en dan is dit niet bepaald een budgetmodel dat voor iedereen betaalbaar is.

2. BOSE – 700 draadloze koptelefoon

De BOSE 700 is onder andere in zwart, zilver, goud met grijs en blauw te koop.

Pluspunten:

 • De steun over het hoofd is veel slanker en daardoor minder opvallend dan bij vele andere koptelefoons.
 • De oorschelpen met schuim zijn ronder in plaats van ovaal. Of dat beter zit bij jou is iets persoonlijks.
 • De noise cancelling werkt goed op deze koptelefoon.

Minpunten:

 • De app die bij deze koptelefoon gemaakt is laat te wensen over. Het is echt een onding en als je die regelmatig nodig hebt, is dat niet fijn in het gebruik.
 • De prijs (ongeveer 250 euro) valt in het middensegment, maar is nog steeds best duur voor sommige kopers.

3. Sony – WH-1000XM4 draadloze koptelefoon

Deze tweede koptelefoon van Sony is in zwart, donkerblauw en zilver/champagnekleur te krijgen.

Pluspunten:

 • De rand van schuim die over je oren valt is lekker dik en prettig, maar hierdoor kun je de koptelefoon niet heel compact opvouwen en opbergen.
 • Wat ons vooral opviel, was de laadtijd waarmee je weer een hele poos vooruit kunt. Hang je hem voor je de trein pakt nog even aan de lader, dan kun je van Maastricht naar Groningen en heb je de hele weg goed geluid.

Minpunten:

 • De voorganger van deze is ook nog tijdens het schrijven van deze review te koop en deze goedkopere is wat ons betreft bijna net zo goed als de nieuwe, duurdere. Er zijn dus opties als je minder geld aan een nieuwe koptelefoon wilt uitgeven.

4. Beats by Dre – Studio 3 draadloze koptelefoon

Deze koptelefoon is in 14 kleuren of kleurcombinaties beschikbaar. Je hebt veel donkere kleuren, maar ook een aantal lichte kleuren, zoals beige, wit en lichtblauw.

Pluspunten:

 • Het geluid bij deze koptelefoon is echt genieten. Dat maakt het voor de echte muziekliefhebber de prijs ook wel waard. (rond de 300 euro)

Minpunten:

 • Vanwege de populariteit van dit merk hadden we diverse kleuren gekocht om te zien hoe ze bevallen. Bij de helft van het aantal koptelefoons bleek het om een nepmerk te gaan waarvan de kwaliteit veel slechter is. Je moet je dan ook afvragen of je deze koptelefoon niet beter gewoon in de winkel kunt gaan kopen, zodat je hem kunt zien en eraan kunt voelen.

5. BOSE – Quiet Comfort 45 draadloze koptelefoon

De BOSE Quiet Comfort 45 is in twee kleuren te krijgen: zwart en white smoke.

Pluspunten:

 • Wij zijn echt fan van de kleur white smoke. Het is eens wat anders dan al het zwart. Je moet hem wel goed schoon proberen te houden, anders verkleurt hij snel.
 • Verder worden wij erg blij van de noise cancelling die deze koptelefoon heeft. Hij werkt heel prettig bij omgevingsgeluiden tot een bepaald niveau.

6. JBL – Live 660NC draadloze koptelefoon

De kleuren van deze koptelefoon zijn wit, zwart of blauw.

Pluspunten:

 • Deze betaalbare koptelefoon presteert goed. (ongeveer 100 euro)
 • Voor dit bedrag heb je echt geweldige batterijduur. Je hoeft hem zelfs bij regelmatig gebruik niet vaak op te laden. Als je toch aan het eind van de batterij zit, kun je de snellaadfunctie gebruiken om weer even vooruit te kunnen.

Minpunten:

 • Het is even wennen en oefenen met de knopjes op deze koptelefoon.

7. Fresh ‘n Rebel – Clam draadloze koptelefoon

Je krijgt deze koptelefoon in 13 verschillende kleuren, van beige en brons tot blauw en donkergrijs.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste koptelefoon in deze review (65 euro) en voor dit bedrag kun je geen betere koptelefoon vinden.
 • De koptelefoon zit lekker op de oren, niet te los en niet te strak.

Minpunten:

 • Soms reageren de knopjes wat langzaam op de actie die je wilt bereiken.
 • De noise cancelling van deze koptelefoon is natuurlijk wel van een ander niveau dan bij een veel duurder model.

8. Bowers & Wilkins – PX7 draadloze koptelefoon

Dit is een apart model in beige/zilver. Er zit zelfs een soort parelmoer glans op de oren.

Pluspunten:

 • De koptelefoon ziet er echt gaaf uit doordat hij niet helemaal symmetrisch aan beide kanten van de oorschelp doorloopt.
 • De kleuren zijn ook favoriet bij ons op de redactie.

Minpunten:

 • De stof wordt door de fabrikant zelf ‘elegant’ genoemd, maar wij vragen ons wel af hoe lang dit stofje mooi blijft. Het lijkt ons te besmettelijk en het reinigen ervan lijkt ook onmogelijk.
 • Dan is het toch een hele dure koptelefoon.

Beste koptelefoons getest door Radar, Kassa en Consumentenbond

Volgens ons zou de noise cancelling koptelefoon toegevoegd kunnen worden aan het artikel van Radar over hoe lastig het soms is om thuis geconcentreerd te werken. Verder heeft Radar een vergelijkingstest met koptelefoons met noise cancelling gedaan. Die in onze top 8 komen allemaal terug.

De Consumentenbond heeft een speciale tool ontwikkeld om je te helpen kiezen tussen koptelefoons. Aan de linkerzijde kun je allerlei criteria aan- of uitvinken om tot de beste keuze te komen. Kassa heeft daarnaast een leuke tekening over de hoeveelheid geluid die koptelefoons kunnen produceren en dat dat schade aan het gehoor kan veroorzaken.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Ontdek onze aanbevolen gidsen voor koptelefoons

Conclusie koptelefoons

Als je nu geen nieuwe koptelefoon koopt, zijn er over een paar maanden waarschijnlijk weer nieuwe met andere snufjes. Knopjes worden vervangen voor touch screen toepassingen en apps worden doorontwikkeld om de functies van een koptelefoon optimaal te ondersteunen. Kies zelf hoe dringend het voor jou is om nu een nieuwe koptelefoon te kopen.