De top 7 met de beste microfoons voor podcasts

Stream jij je eigen live podcasts of neem je ze van te voren op en ben je toe aan beter geluid? Dan kan een speciale microfoon die geschikt is voor podcasts je helpen. Dit geluid klinkt namelijk heel anders dan het geluid dat je tot nu toe via je camera of telefoon opnam. Dat is toch vaker wat blikkerig of er is teveel ruis dat je opname stoort. Bij een podcast wil je dat net niet hebben. Beeld en geluid moeten helemaal kloppen.

Overstappen naar professionele apparatuur met een microfoon voor podcasts

Ga je op internet snuffelen naar podcasting microfoons, dan kom je een hele rits aan mogelijkheden tegen. De merken zeggen je in het begin niet veel, want behalve voor je mobiele telefoon en laptop, zijn er namelijk zoveel verschillende fabrikanten van microfoons. Ze hebben overigens niet allemaal een geschikte variant ontwikkeld voor het opnemen van podcasts. Dus dat is al een eerste puntje om rekening mee te houden als je een nieuwe podcast microfoon zoekt.

Onze beste podcast microfoons in verschillende prijscategorieën

 • De duurste en professionele optie – Shure SM7B studio microfoon
 • Een kwalitatief goede podcast microfoon – Blue Microphones Yeti X
 • De budgetvriendelijke podcast microfoon – Trust GXT 252 Emita
 • Beste plug ’n play microfoon voor podcasts – Røde NT-USB mini
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste kwalitatieve microfoon voor podcastsBlue Microphones Yeti X: Deze microfoon biedt alles wat we nodig hebben met zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste budgetvriendelijke podcast microfoonTrust GXT 252 Emita: Ondanks de prijs heeft deze microfoon ons niet teleurgesteld. Dit is een uitstekende budgetvriendelijke microfoon.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste plug ’n play microfoon voor podcastRøde NT-USB mini: Uit onze test kwam dat deze mini-microfoon het meest geschikt is door zijn snelle en praktische eigenschappen.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom microfoons voor podcasts reviewen?

Zelfs als je niet helemaal thuis bent in het opnemen van podcasts, je luistert er wel vaker naar. Daarmee kun je ook geboeid raken door wat iemand allemaal nodig heeft om een podcast goed op te nemen. De fysieke omgeving en de hoeveelheid aandacht die eraan besteed is, zie je alleen als er ook een filmpje bij de podcast is. Maar soms bestaat een podcast alleen uit geluid en dan moet de microfoon wel in orde zijn, want het is het enige zintuig dat je dan gebruikt om ernaar te luisteren.

Waarom een podcast microfoon kopen niet altijd makkelijk is

Zeker wanneer het je eerste microfoon voor podcasten wordt, is het lastig om uit te zoeken waar je mee wilt beginnen. De uiterlijke vorm en hoe je hem plaatst, vallen waarschijnlijk als eerste op. Staat de microfoon op korte pootjes, op een iets hogere standaard of hang je hem met een vouwbare arm aan de wand zodat je hem korter bij je kunt trekken of iets verderaf kunt duwen? En dan hebben we het nog niet eens over de technische specificaties van podcast microfoons. Waar begin je nou mee?

Duur is niet altijd beter bij podcast microfoons

Voel je zeker niet gedwongen om op prijs te selecteren, want voor jouw doeleinden kan een goedkoper model prima werken en kan het precies doen wat jij verwacht. Hiervoor moet je natuurlijk wel je eigen activiteiten goed kennen en ook weten welke details in het geluid te horen moeten zijn. Werk je in een dierentuin en maak je podcasts over krekels? Dan is het voor jouw podcast microfoon van belang dat hogere geluidjes ook waar te nemen zijn, niet alleen die harde brul van de leeuw.

De criteria om podcast microfoons te selecteren

 • De gevoeligheid uitgedrukt in decibel
 • De frequentie uitgedrukt in een bandbreedte in Hertz
 • Hoe de microfoon werkt (kabel of bluetooth)
 • Hoe lang de installatie duurt
 • Welke prijs de podcast microfoon heeft
 • Op welke apparaten hij aan te sluiten is en welke aansluitingen hij heeft
 • Of er een popfilter bij geleverd wordt
 • Hoe de microfoon geplaatst wordt

Hoe we microfoons voor podcasten getest hebben: onze resultaten

We zijn deze test niet zelf gaan doen, maar hebben hiervoor een ervaren podcaster ingeschakeld die ons kon helpen met het beoordelen van de kwaliteit van de microfoons die we aangeschaft hadden. Gelukkig hebben we de plank niet volledig mis geslagen, al zaten er ook wat minder goed presterende microfoons bij die minder geschikt voor podcasts waren.

De top 7 met beste podcast microfoons

1. Shure – SM7B microfoon voor studio’s

Deze microfoon wordt ook in professionele studio’s gebruikt.

Pluspunten:

 • Als je echt goed te werk wilt gaan en je haalt ook al inkomsten uit je podcasts, dan zouden wij deze adviseren vanwege zijn uitstekende geluidskwaliteit.

Minpunten:

 • Als het aankoopbedrag (rond de 300 euro) geen probleem voor je is, hebben we verder geen verbeterpunten voor deze podcast microfoon.

2. Blue Microphones – Yeti X USB microfoon voor podcast

Dit is een slanke microfoon die stevig op een standaard staat.

Pluspunten:

 • Je kunt zelf de instellingen wijzigen en je op te nemen geluid optimaliseren.
 • De installatie vraagt niet veel kennis of tijd.
 • Het is een betaalbare en goede microfoon voor podcasten.

3. Trust – GXT 252 Emita USB studio microfoon met popfilter

Deze microfoon met kabel heeft een voet met arm waarop je de hoogte kunt variëren.

Pluspunten:

 • Bij de vorige microfoons zat geen popfilter en dat krijg je er bij deze gewoon bij. Je hoeft dus niet apart te investeren in zo’n filter en het geluid wordt er wel beter van.
 • Dit is de goedkoopste microfoon in deze review als je hem voor podcasten wilt gebruiken.

Minpunten:

 • Het volume van deze microfoon valt wel eens tegen bij het opnemen. Als je dan terug luistert, snap je niet goed wat je opgenomen hebt en moet het regelmatig opnieuw met andere instellingen.

4. Blue Microphones – Yeti USB microfoon voor studiokwaliteit

Volgens ons zou deze microfoon door iemand uit het designteam van Alessi ontworpen kunnen zijn. Het is namelijk net of de microfoon door een mannetje omhoog getild wordt.

Pluspunten:

 • Het geluid van deze microfoon is een van zijn sterkte karaktereigenschappen.
 • De prijs is helemaal niet verkeerd en al helemaal niet als het je eerste podcast microfoon is om uit te proberen of je hiermee wilt blijven werken.
 • Wat we op de redactie erg leuk vinden, zijn de vele kleuren waarin dit model te krijgen is. (zilver, wit, platinum, verschillende tinten grijs, blauw)

Minpunten:

 • Wij zouden wel investeren in een reserveset met kabeltjes, want die laten het als eerste afweten.

5. Røde – NT-USB mini microfoon

Dit is een kleine, onopvallende microfoon die je op verschillende manieren kunt installeren.

Pluspunten:

 • Met een arm erbij kun je de microfoon handiger naar de hoogte van je mond trekken. Op tafel werkt de standaard echter ook prima.
 • Het geluid dat je opneemt is gewoon goed.

Minpunten:

 • Wel voorzichtig met deze set omgaan, want de kwaliteit van de technische onderdelen is niet altijd even goed.

6. JLab – Audio TalkPRO USB microfoon voor podcasting

Dit is niet alleen een goed werkende podcast microfoon, maar ook nog eens een leuk ontwerp om te zien.

Pluspunten:

 • Het blauw steekt mooi af tegen het zwart van de rest van de microfoon.
 • Door het draaimechanisme kun je de microfoon precies naar je mond richten.
 • De pootjes zijn in en uit te klappen, waardoor je iets in hoogte kunt variëren.

7. Razer – Seiren Elite USB condensator microfoon

Razer is een bekend merk van onder andere Pc’s, gaming stoelen, koptelefoons en dus ook microfoons.

Pluspunten:

 • Het is een klassiek model met niet al te veel poespas.
 • Het geluid dat opgenomen wordt, klinkt vol en je hoort heldere klanken die je oren prettig zullen vinden.
 • De ingebouwde filter haalt bepaalde ruis eruit.

Minpunten:

 • Er zijn weinig mogelijkheden om deze microfoon snel anders in te stellen.

Wat zeggen Radar, Kassa en Consumentenbond over microfoons?

Bij Radar wordt aangestipt dat de technologische vooruitgang, ook als het om microfoons gaat, niet altijd zonder gevaren is. Je kunt namelijk afgeluisterd worden bij veel digitale apparaten en de vraag is of je dat wilt bij je podcast. De Consumentenbond heeft wel apparaten waarin een microfoon verwerkt is getest, maar geen vergelijkingstest gedaan met losse microfoons die ook nog eens geschikt zijn voor podcasten.

Kassa heeft een leuke schets over de invloed van podcasts en dit is niet iets heel serieus – en ook niks leerzaams over microfoons – maar het kan je wel aan het denken zetten over wat je met je podcast wil bereiken.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Podcast microfoon gezocht – wat nu?

Met de tips en informatie in deze review kun je een start maken met het kiezen van jouw ideale microfoon voor het opnemen van je podcasts. Door de toename in populariteit kom je ze ook geregeld tweedehands tegen. Op een rommelmarkt kun je best nog wel eens een leuk prijsje afspreken met de verkoper, al heb je dan geen garantie als de microfoon bij thuiskomst niet blijkt te werken.

Ontdek onze uitgebreide gidsen voor de beste muziekapparatuur

Kortom

Bij microfoon voor het opnemen of live streamen van podcasts is het net als bij andere technologische snufjes: je wilt het het liefst zelf ervaren om te kunnen bepalen welke je wilt hebben. Een dergelijke microfoon hoeft niet superduur te zijn, maar als een bepaald model voor jou niet werkt, kan het toch aardig in de centen lopen. En de microfoon is waarschijnlijk ook niet het enige waar je geld aan wilt uitgeven om je podcastsessies professioneler aan te pakken. Goed nadenken en vergelijken dus, voordat je iets koopt.