Ben je op zoek naar de allerbeste online pianocursussen van Nederland? Wij geven het antwoord op al je vragen en laten zien welke pianocursussen het allerbeste zijn. Tegenwoordig worden heel wat cursussen online gegeven. Dat houdt in dat je zelf kunt  bepalen wanneer en wat je leert. Winwin dus. Benieuwd welke cursussen je in staat stellen om lekker vanuit huis te leren en jouw passie voor muziek op te halen? Dat ontdek je hier.

Inhoud van deze pagina:

De beste online piano cursussen: deze cursussen maken de piano kinderspel

Een pianocursus heeft eigenlijk geen toelichting nodig: wij raden iedereen aan om met piano te beginnen – jong en oud. Vroeger moest je om piano te leren spelen speciaal naar een muziekdocent toe, maar in het digitale tijdperk van vandaag de dag is dat allang niet meer zo. Je kunt nu ook gewoon heerlijk ontspannen vanuit huis met piano aan de slag. Hoe dat er precies uitziet? In dit artikel bespreken we de 10 beste cursussen voor het zelf thuis pianospelen.

Onze zoektocht naar de beste online piano cursussen was uitgebreid

Wij zijn uitgebreid op zoek gegaan naar de beste pianocursus. Dat deden we omdat verschillende leden van onze redactie actief piano spelen of op zoek zijn naar een geschikte methode om piano te leren spelen. Piano is voor veel van ons meer dan een hobby, maar een echte passie – een passie die we graag met je delen. Er zijn online heel wat piano  cursussen te vinden, maar natuurlijk lang niet alle cursussen zijn van dezelfde hoge kwaliteit.

Pianoles van Onlinemuziekacademie.nl is volgens ons de #1 online piano cursus

Wat ons in ieder geval opviel, was dat de cursus van Onlinemuziekacademie.nl op veel fronten uitblinkt. Deze cursus wordt gegeven door een docent met liefst ruim 25 jaar ervaring in het vak. Inmiddels hebben ruim 5.500 cursisten de cursus succesvol doorlopen en veel van hen zijn razend enthousiast.

Bekijk hier hun online pianocursus >>

De beginnerscursus van onlinemuziekcursus.nl is de meest betaalbare én kwalitatieve online piano cursus

Ben je op zoek naar een super betaalbare beginnerscursus piano? Dan kun je het beste kiezen voor onlinemuziekcursus.nl, dat ook bekend staat als onlinemuziekacademie.nl. Hun pianocursus bestaat uit maar liefst 50 lessen die je geheel op eigen tempo kunt volgen. Nadat je de cursus hebt aangeschaft, blijf je de rest van je leven toegang houden tot de lessen. Ook kun je met deze cursus gewoon digitaal vragen stellen aan de docent. Deze cursus is overigens geheel in het Nederlands. Kies ook voor de vervolglessen.

Wij als online pianocursus reviewers: dit maakt ons geschikt

Waarom wij de ideale pianocursus reviewers zijn? Simpel: we hebben bijna allemaal wel piano gespeeld of spelen nog steeds piano. Zo weten we precies wat wel en wat niet werkt tijdens de lessen. Ook hebben we stuk voor stuk heel wat jaren ervaring met het schrijven van reviews. Reviewen doen we dan ook over van alles en nog wat, onder meer over het grote aanbod online cursussen – of dat nu muziekcursussen zijn of een heel ander soort cursus.

Blijf kritisch: het aanbod online pianocursussen kritisch bekeken

Natuurlijk moet je ook weer niet te lichtzinnig denken over het pianocursussen aanbod. Het is zeker niet zo dat elke cursus automatisch maar van hoge kwaliteit zit. Zoals met elk soort aanbod geldt dat er veel verschil in kwaliteit zit. Het is onze taak de beste pianocursussen van de minder goede cursussen te onderscheiden. Zo bieden we je de beste ervaringen.

Schaf je een online cursus aan, dan is natuurlijk het eerste dat je je af moet vragen: is deze cursus echt waar voor zijn geld? Helaas is dat lang niet altijd het geval. iedereen kan namelijk een pianocursus online zetten en hier geld voor vragen. Het verschil tussen leren via een online cursus en het offline werk in het muzieklokaal is natuurlijk het gebrek aan goede begeleiding. Er is geen docent aanwezig die ter plekke controleert of je houding deugt.

Een sceptische eerste indruk van online pianocursussen

Is online pianocursussen wel de manier om je de kneepjes van het instrument snel eigen te maken? dat is de vraag die wij onszelf stelden. Want jezelf dingen aanleren werkt vaak maar half zo goed als wanneer een leermeester het doet. Tot onze verrassing biedt online pianoles ook een hoop voordelen. Allereerst kun je flink besparen op je kosten – je betaalt namelijk niet voor persoonlijke lessen van een docent. Daarnaast kun je de lessen volgen wanneer het jou uitkomt.

Wat beloven online pianocursussen doorgaans? Zijn die beloften echt betrouwbaar?

online pianocursussen zullen je veel speelgemak en speelplezier beloven. Een groot nadeel van thuis lessen, is dat de motivatie snel weg kan vallen als je de cursus thuis op eigen houtje volgt. Dat probleem hebben veel scholieren ook, die hun huiswerk daarom liever op school nog maken dan thuis. Als je niemand hebt die je aanmoedigt, is de kans groter dat je tussentijds stopt. Neem beloftes van “uren speelplezier” dus met een grove korrel zout.

Een online pianocursus beoordeeld: zo pakten we ons onderzoek aan

Hoe beoordeel je nu precies de kwaliteit van een piano cursus? Dat is vaak zo makkelijk nog niet. Toch zijn er genoeg criteria om goede cursussen van mindere te onderscheiden:

·         Genoeg lessen

Vaak geldt dat hoe meer lessen de cursus heeft, hoe meer je ervan kunt leren. Dat is natuurlijk ook maar gedeeltelijk waar, want de lessen mogen ook weer niet te kort zijn. van belang is niet zozeer het aantal lessen, maar vooral de verscheidenheid van de lessen.

·         Duidelijke structuur

Van groot belang is ook dat de lessen genoeg structuur bieden. Je moet als cursist een goed beeld krijgen van waar je precies mee bezig bent. Als er genoeg structuur is, heb je ook eerder het idee dat je voortgang boekt – dat er schot in de zaak zit. Hoe meer jij merkt dat je bijleert, hoe gemotiveerder je uiteindelijk zult zijn om door te blijven lessen.

·         Je moet er energie van krijgen

Studeren is vaak stomvervelend, dat weten we allemaal nog uit onze middelbare schooltijd. Als je pianoles aanvoelt als blokken, zul je snel afhaken – je volgt de cursus toch voor je lol, niet?

·         Duidelijke uitleg

De beste pianocursussen zijn de cursussen die duidelijk in beeld brengen hoe je de toetsen precies moet bespelen. Als jij het voor je ziet, verbetert dat de resultaten aanzienlijk.

·         Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

De beste pianocursussen bieden heel veel materiaal voor een bescheiden prijsje. Het spreekt voor zich dat hoe meer jij betaalt, hoe meer je hiervoor terug mag verwachten.

·         Voldoende hulp bij vragen

Een groot nadeel van thuis een cursus volgen, is dat er weinig kans is om vragen te stellen als je iets niet weet of wilt controleren of je iets goed doet. De beste piano cursussen maken het dan ook mogelijk vragen te stellen aan een docent of professional. Het liefste niet alleen via de mail, maar ook telefonisch, of bijvoorbeeld via video call of met behulp van WhatsApp.

De 4 allerbeste online piano cursussen

Zoals gezegd hebben wij de tien allerbeste piano cursussen voor je klaargezet. Deze cursus heeft de redactie persoonlijk voor je gereviewd en wel aan de hand van bovenstaande criteria. Hieronder benoemen we de 10 cursussen aan de hand van algemene kenmerken en natuurlijk een reeks voordelen. Bij sommige cursussen staan ook enkele nadelen vermeld.

Hier volgen de tien allerbeste pianocursussen die het internet op dit moment te bieden hebben. We hebber er uiteraard veel meer dan 10 onderzocht, maar deze 10 staken met kop en schouders boven de andere pianocursussen uit. Hieronder gaan we er in het kort verder op in.

Pianocursus 1: de pianocursus van Onlinemuziekacademie.nl is volgens ons de beste keus

Onze eerste keus uit de test valt op Onlinemuziekacademie.nl. Dit platform biedt een prima pianocursus aan. Ze staan overigens ook bekend als onlinemuziekcrusus.nl:

·         Beginners leren de kneepjes van zowel piano als keyboard

·         Ook gevorderden kunnen met de cursus aan de slag

·         Kies uit liefst 500 verschillende pianolessen

·         Stel onbeperkt vragen aan je docenten

·         Elke pianoles belicht weer een andere techniek en speciale methode.

Bij Onlinemuziekcursus.nl, zoals dit bedrijf ook wel heet, maak je gebruik van de handigste video’s. Wat heeft Onlinemuziekcursus.nl de online cursist precies te bieden en wat vonden wij opvallend aan ze? Een kleine extra opsomming:

 • Je krijgt op maat gemaakte uitleg van de meest ervaren docenten
 • Opname- en instructievideo’s van de allerhoogste kwaliteit
 • Stel onbeperkt vragen – je vindt veel antwoorden al terug in de uitgebreide FAQ sectie
 • Antwoorden bij vragen komen overzichtelijk in een eigen inbox te staan
 • Verzamel je favoriete lessen in een eigen privé bibliotheek
 • Je kunt de lessen op elk gewenst apparaat volgen
 • Je houdt toegang tot de lessen, ook als je de hele cursus hebt afgerond.
 • Een makkelijke, effectieve methode om keyboard of piano te leren spelen
 • Werkt stapsgewijs – elke les heb je weer het idee dat je écht iets geleerd hebt
 • Stukken goedkoper dan een reguliere pianoles bij een privédocent of school
 • Er staan al ruim 500 pianolessen online (en er komen er steeds meer bij)
 • Krijg onbeperkt support van je pianodocenten
 • In enkele weken tijd heb je al een goede basis opgebouwd.

Bekijk hier hun online pianocursus >>

Pianocursus 3: Pianospelenmetcor.nl biedt de meest diverse cursussen aan

Cor Bakker is de bekendste tv-pianist van Nederland. Hij was bijvoorbeeld altijd te vinden in de show van Paul de Leeuw. Cor Bakker is bekend van televisieprogramma’s Cor op Reis, Cor & Co en zijn nauwe samenwerking als vaste pianist van Paul de Leeuw. Hij heeft ruim muzikaal talent, maar is ook nog eens bijzonder enthousiast. Door de jaren heen heeft hij een ruime schare fans opgebouwd. Zijn online cursus bevat een ruim aanbod videolessen en handige bladmuziek. Je betaalt niet veel en krijgt de best mogelijke uitleg van één van Nederlands beste pianisten.

Een andere pianocursus die we dus graag met je willen bespreken is die van Pianospelenmetcor.nl:

 • Ook deze pianolessen zijn zowel voor de beginnende als ervaren pianist
 • Leer wanneer je zelf wil – er word je geen druk opgelegd
 • Krijg 14 dagen de tijd de cursus kosteloos retour te sturen
 • Begin met een gratis proefles
 • Je kunt de lesvideo’s zo vaak bekijken als je zelf maar wilt
 • Krijg 7 dagen per week antwoord op al je vragen
 • Cor Bakker leert je stap voor stap hoe je de piano bespeelt
 • Volledig online
 • Kies uit pianomuziek van verschillende stijlen
 • Ontdek passie en plezier met één van de mooiste instrumenten
 • Je volgt de pianolessen volledig vanuit je eigen huis, in je eigen tijd en in je eigen tempo
 • Geschikt voor vrijwel alle leeftijden: van 8 tot 80 (of zelfs nog ouder)
 • Geschikt voor zowel gevorderden als beginners
 • Je kunt gebruik maken van een gratis proefles
 • Stukken goedkoper dan privé pianoles bij een docent of aan een school
 • Pianoles aan de hand van een bewezen effectieve methode
 • Cor is cum laude afgestudeerd en jarenlang aan het conservatorium als docent actief geweest.

Hier kun je beginnen met Cor Bakker >>

Pianocursus 4: de cursus van Steven Pruis van PianoPro duikt dieper in de basis

Waarom kiezen voor de cursus van Steven Pruis?

·         In een volledig programma leer je de 10 basisvaardigheden van pianospel

·         Je leert ook je houding te verbeteren tijdens het pianospel

·         Ontdek de belangrijkste valkuilen van pianospel

·         Leer improviseren én met bladmuziek om te gaan.

Met de cursus van Pianopro leer je basisfouten voorkomen. Als laatste cursus in deze lijst benoemen we die van Pianopro. Wat ons verder hieraan opviel, was het volgende:

·         Ideale les voor de startende pianospeler

·         De pianoles voor beginners is zelfs gratis

·         Leer de namen van toetsen, akkoorden, veel voorkomende fouten en de voetpedalen toepassen

·         Ook leer je hele liedjes spelen

·         Nadeel: minder digitale ondersteuning in de vorm van foto en video.

>> Hier kun je beginnen met Steven Pruis

Pianocursus 5: Pianoles van René is wat ons betreft de beste algemene keuze

Zoals gezegd is Pianoles van René wat ons betreft ook een goede algemene keuze pianoles. Dit is wat deze cursus te bieden heeft:

 • Al ruim 5.500 cursisten zijn je voorgegaan en een grote meerderheid is laaiend enthousiast
 • Vertrouw op de kennis en kunde van een docent met ruim 25 jaar ervaring in het vak
 • Bekijk ook het YouTube kanaal met ruim een miljoen volgers
 • Krijg persoonlijke begeleiding met uitgebreide feedback en genoeg advies
 • ·Leer in 5 krachtige stappen pianospelen.
 • Pianoles van René zit boordevol enthousiasme en passie, waardoor ook jij gepassioneerd zult raken
 • Krijg toegang tot een unieke besloten community van andere leden (met ruim 5.8000 leden)
 • Geschikt voor alle leeftijden en spelniveaus
 • Krijg onder meer gratis toegang tot handige instructiefilmpjes om zelfstandig liedjes te leren spelen
 • Krijg toegang tot een unieke formule voor het leren vinden en spelen van elk akkoord
 • Krijg gratis toegang tot de Snelstart gids.

>> Naar de levenslange toegang tot het hoofdpakket: De Succespad Methode van Pianoles Van René (tijdelijke actiepagina)

>> Naar de verborgen actiepagina voor de popcursus van Pianoles Van René

Deze cursussen hebben onze toplijst niet gehaald

Onderstaande cursussen vonden we stukken minder goed dan de pianocursussen die de top 5 hebben gehaald.

De LOI pianocursus is voor zowel beginners als gevorderden

Je kunt ook kiezen voor een uitstekende LOI pianocursus.

·         De LOI biedt cursussen voor zowel de beginnende als ervaren pianist aan

·         Je krijgt een gratis USB microfoon toegestuurd

·         Ontvang nu 20% korting op het lesgeld

·         Leer alle technieken en ontdek ook de verschillen van jazz, rock, pop of klassiek spelen

·         Ervaren docenten geven je feedback aan de hand van de eigen opnames die je met je USB microfoon maakt.

De cursussen van Harmanusmusic duiken dieper in op pop en jazz

Ook Harmanusmusic bied je de nodige cursussen voor het beter leren bespelen van piano.

 • Je leert hoe je met piano kunt begeleiden, maar ook hoe je zelf de dragende partij kunt zijn
 • Leer verschillende speelstijlen, waaronder jazz en pop
 • Zowel korte introducties als uitgebreide cursussen
 • Levenslang toegang tot alle lessen
 • Uitgebreid antwoord op je vragen.
 • Leer alles over de piano: van akkoorden, tot begeleidingen, maar ook hoe je solo speelt
 • Leer alles over de verschillende pianostijlen: van Jazz tot Pop
 • Krijg persoonlijke begeleiding
 • Geschikt voor absolute beginners, maar ook voor mensen die al enige ervaring hebben
 • Leer hoe je op gehoor moet spelen en minder op bladmuziek hoeft te vertrouwen
 • Krijg niet-goed, geld-terug garantie
 • Je blijft de rest van je leven onbeperkt toegang houden tot alle online stof
 • Het is laagdrempelig en je kunt beginnen wanneer je wilt.

De Uitjekrant.nl beginnerscursus is extreem scherp geprijsd

Zoals verteld, ook Uitjekrant.nl is ons extreem goed bevallen en wel hierom:

·         Deze beginnerscursus is het scherpst geprijsd van alle cursussen in deze lijst

·         Je volgt de lessen wanneer het je uitkomt – op je eigen tempo

·         Als je de cursus hebt afgerond, blijf je de rest van je leven toegang houden tot de lessen

·         Vragen stellen kan heel eenvoudig via WhatsApp of mail

·         De beginnerscursus is helemaal in het Nederlands

·         Vele vervolglessen mogelijk.

Tot de Soofos cursus heb je levenslang toegang

kiezen voor de cursus van Sofoos? Ook dat is een uitstekende optie.

·         Sofoos legt je uitgebreid uit hoe de piano werkt en hoe je deze moet bespelen

·         Maak opdrachten en bekijk video’s

·         Leer ook hele nummers spelen – om het leuk en uitdagend te houden

·         Je leert van professionele muziekdocenten

·         Ook leer je noten lezen

·         Prima cursus voor de beginner, maar minder geschikt voor de meer ervaren speler.

Leer.pianospelen.tv is één van de minder goede opties voor beginners

 • Leer pianospelen in je eigen tempo – je speelt thuis en wanneer het jou uitkomt
 • Je krijgt onbeperkt toegang tot liefst 90 verschillende video’s
 • Maar ook Meespeel Tracks en bladmuziek
 • Volg tien verschillende series met elk 8 pianolessen
 • Ook krijg je gastlessen van verschillende bekende pianisten zoals Wibi Soerjadi, Elizabeth Fadel, Ruud Bos en meer.

Annapatric combineert de kracht van twee pianoprofessionals

 • Annapatric is het platform met de gebundelde krachten van piano experts Anna van Nieukerken en Patric Barendregt
 • Heel toegankelijke online pianocursus voor de beginner
 • Makkelijk zelfstandig leren
 • Leer wanneer het jou uitkomt
 • Krijg een heleboel handige tips en ontdek prachtige muziek
 • Je legt in korte tijd een muzikale basis
 • Ook leer je muziekspelen en noten vinden op basis van gehoor
 • Je krijgt een gratis proefles
 • Krijg ook toegang tot handige pdf’s en backingtracks.

Bij Piano-leren-spelen.com leer je ook de benodigde basisvaardigheden

 • Bespaar aanzienlijk op de kosten voor pianoles
 • Ideaal voor de beginner of voor wie al een paar jaar bezig is
 • Al ruim 20.000 cursisten gingen je voor
 • Kies uit maandelijkse termijnen of betaal in één keer het vaste bedrag
 • Krijg toegang tot 30 E-books lessen en instructievideo’s, verschillende bonuslessen, video’s om muziek na te spelen
 • Ook heb je recht op onbeperkt e-mail contact met je persoonlijke pianoleraar
 • Je hebt 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie
 • Je kunt maandelijks opzeggen.

Muziekschoolalmere.nl biedt online pianolessen aan de hand van duidelijke instructievideo’s

 • Krijg toegang tot compacte en fraai opgezette instructievideo’s
 • Geschikt voor beginners die nog nooit een instrument hebben vastgepakt
 • Maak gebruik van gratis proeflessen om de basis te leren
 • Je krijgt toegang tot een online cursusboek dat je kunt installeren op je smartphone of tablet
 • Ben je onder de 21 jaar? Dan betaal je een verlaagd tarief
 • Oefen wanneer je wilt
 • Krijg les van een afgestudeerde pianist van het Amsterdamse conservatorium

De cursus Pianoforall valt wereldwijd bij mensen in de smaak

 • Pianoforall biedt lessen aan die wereldwijd door muziekliefhebbers gevolgd worden
 • Al goed voor ruim 250.000 cursisten
 • Ontdek verschillende muziekstijlen: blues, pop, maar ook jazz en ragtime
 • Eenvoudig oefenen wanneer jij het wilt
 • Cursusinhoud met een krachtige stapsgewijze opbouwen
 • Helpt je in relatief korte tijd een gemiddeld pianoniveau te behalen.

Second opinion over de beste online pianocursussen

Gezaghebbende instanties als de Consumentenbond, maart ook programma’s als Kassa en Radar hebben nog niet over de kwaliteit van piano- en andere cursussen gepubliceerd, maar schrijven bijvoorbeeld wel veel over het aanbod cursussen in het algemeen. Ook zullen deze instanties je waarschuwen voor frauduleuze sites die vooral op je geld uit zijn. digitale cursussen zijn populair, maar dat was een paar jaar geleden wel anders, blijkt uit onderzoek van Kassa.

De beste piano cursussen: onze bronnen voor onderzoek

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen bekeken:

·         https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/nederland-terughoudend-met-onlinecursus

Ook hanteerden we onze eigen criteria. Hieronder vind je ze nogmaals:

 • Een goede online pianocursus is voor iedereen toegankelijk
 • Heeft voldoende uitdaging
 • Leert je stap voor stap pianospelen
 • Geeft je het gevoel dat je echt veel leert
 • Helpt je het beste uit jezelf te halen
 • Prikkelt je om door te leren
 • Leert je zelfstandig liedjes te spelen.

De beste pianocursus: dit is jouw vervolgstap

In dit artikel hebben we met je gedeeld welke wat ons betreft de beste piano cursussen zijn. de tien die we genoemd hebben, zijn stuk voor stuk van erg hoge kwaliteit. elk van deze cursussen onderscheidt zich weer op een andere manier. Nu ben jij aan zet – welke cursus past het best bij jou? Waarvan denk je het meest te leren? En welke cursus houdt je motivatie hoog?

Stuk voor stuk zijn het echte juweeltjes die we van harte kunnen aanbevelen. Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar wat piano voor jou kan betekenen, maar vind je lessen bij een docent of op een muziekschool niet prettig of te duur? Dan gaan deze cursussen uitkomst bieden. Je hoeft er alleen nog maar even eentje uit te kiezen. Bekijk vandaag nog welke cursus jou het beste ligt. Veel speelplezier!

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Concluderend: alles over de beste piano cursussen

Online piano cursussen hebben een hoop te bieden. Zo zijn ze allereerst een heel stuk goedkoper dan offline lessen. Daarnaast kun je de stof leren wanneer je wilt, in het tempo dat je uitkomt, zonder dat er iemand in je nek staat te hijgen. Heb jij juist veel begeleiding en aanmoediging nodig? Dan kun je beter overwegen toch ouderwets offline op pianoles te gaan.