Welke online drumlessen kun je het beste volgen? Wij onderzochten alle bekende online drumcursussen van Nederland en in dit artikel vertellen we je welke je het beste kunt volgen. Lees verder…

Review & onze ervaringen: de beste online drumles

Drummen… het is niet voor iedereen een leuke hobby (of beroep) en ook niet in ieder huis is er een geschikt plekje voor te vinden. Veel mensen die en buur hebben die drumt, zijn er geen fan van. Toch is drummen nog steeds een hele populaire bezigheid en elke band heeft een drummer nodig, dus waarom zou je niet een keer online drumlessen proberen om te zien of je aanleg voor drummen hebt? In deze review vertellen we je er meer over. Dus laat dat gevoel voor ritme maar komen.

Zoeken naar leuke online drumlessen

Het staat al jaren op mijn bucketlist, maar om een of andere reden komt het er maar niet van: leren drummen. De opnames van de live concerten van Phil Collins worden bij ons thuis herhaaldelijk afgespeeld. Want ondanks zijn enorme zangtalent, blijft het bij mij toch vooral ’s werelds beste drummer. Met mijn grote voorbeeld in het achterhoofd besloot ik eens voorzichtig af te tasten wat voor online mogelijkheden er zijn om te leren drummen.

Onze beste drumcursus of drumles die je online kunt doen – dit is ‘m

 • Best geteste online drumcursus: Leren drummen met de Online Muziek Cursus
 • Beste drumles met abonnement: Online drumles van Topmuzikanten
 • Beste budgetkeuze: Gratis op afstand leren drummen met Online Drumlessen
 • Beste uitleg voor beginners (met veel plaatjes): Drumles Gratis
 • Beste keuze als je een week vrij hebt: 7 dagen gratis met De Online Drumschool

Wie zijn wij om online drumcursussen te beoordelen?

Niemand kan stilzitten of stilstaan als er muziek is. De een is alleen wat gevoeliger voor de piano of gitaar, terwijl de ander helemaal losgaat bij de saxofoon of het drumstel. Dan heb je nog de muziekluisteraars en de muziekspelers. Als jij tot de laatste categorie behoort – of je ouders vinden gewoon dat je een muziekinstrument moet leren bespelen – kan een online cursus heel interessant zijn. Als je ziek bent, je verveelt in een vakantie, extra voor je sessies met de band wilt oefenen, is er altijd wel iets te leren. Zo ook met de online drumcursussen in deze review.

Hoe online drumlessen vergelijken – wees oplettend

Elke online drumcursus zal goed willen verkopen en je beloven dat je een beginners- of misschien zelfs wel gevorderdencursus bij hen kunt doen. De plaatjes van drummende mensen zeggen genoeg en dat wil je ook. Maar kijk dan maar eens iets verder naar wat je echt krijgt. Niet elke cursus bestaat uit lessen met een fysieke docent die je begeleidt bij je drumavonturen. Vaak zijn lessen al jaren geleden opgenomen en nu gewoon verzameld in een cursus.

Wat heb je dan aan zo’n losse drumles of hele drumcursus?

Je kunt je inderdaad afvragen voor wie zo’n verzameling filmpjes werkt. Bij een cursus verwacht je toch echt wel iemand die ingrijpt als je iets verkeerd doet. Bij leren drummen gaat het alleen al om hoe je de sticks vasthoudt en de aanslag goed doet. Je wilt verschillen ervaren en dat iemand je erop wijst hoe je bepaalde ritmes onder de knie krijgt. Kan dat wel met een online drumcursus die alleen maar uit standaardlesjes bestaat? We testten het voor je uit.

Waar staan de online drumlessen dan voor?

Zoals we eerder al zeiden zijn er verschillende gradaties als het om online lessen of cursussen (in het algemeen dus) gaat. Je kunt eigenlijk elke combinatie van vooraf opgenomen videolessen en persoonlijke begeleiding of feedback bedenken. Je hebt puur de videofilmpjes met lessen op zich, maar er zijn ook aanbieders die zo’n les combineren met een huiswerkopdracht die je dan na de les in moet sturen. Hierop kun je dan feedback krijgen. Het andere uiterste is live lessen met een echte docent via internet.

Waar let je op bij het kiezen van een online drumcursus of drumles?

Waar het ons vooral om gaat (en waar je de grootste verschillen tussen ziet) zijn de volgende elementen bij een online drumles:

 • Boek je losse lessen of is het een pakket van meerdere lessen (beginners, gevorderden) of een complete cursus?
 • Als het een cursus betreft: hoe wordt deze gegeven? Krijg je toegang tot een digitale omgeving waar je op in kunt loggen als je betaald hebt, of heb je face to face contact met een drumdocent?
 • Betaling: is het een eenmalige betaling van les- of cursusgeld, of zit je vast aan een abonnement voor de toegang naar het systeem of de gehele cursus?
 • Kwaliteit docent: heeft de drumdocent ervaring, weet hij de materie goed aan je uit te leggen, heeft hij geduld (als het bijvoorbeeld om jonge leerlingen gaat) en geeft hij feedback waar je wat mee kunt?
 • Effect: merk je ook echt dat je drumvaardigheden verbeteren naarmate je meer lessen gevolgd hebt of een cursus afgerond hebt?

Hoe zijn we aan onze onderzoeksdata gekomen?

Waar je eerst gratis drumlessen kon volgen, zijn we dat met ons testteam als eerste gaan doen. Daarna hebben we gekeken welke mogelijkheden er nog waren. Een gratis proefsessie (of redelijk goedkope) met een echte docent heeft ook plaatsgevonden om de kwaliteit tussen de verschillende soorten drumlessen te ervaren. Bij al het aanbod hebben we de criteria uit de hiervoor beschreven paragraaf als richtlijn aangehouden om onze bevindingen af te wegen en een top 10 te kunnen samenstellen.

De top 10 met beste drumlessen – online

1. Leren drummen met de Online Muziek Cursus

Je krijgt 16 vooraf opgenomen drumlessen van experts.

Pluspunten:

 • Je hebt zelf in de hand hoe snel je door de cursus heen wilt gaan, omdat je meteen alle lessen krijgt en niet hoeft te wachten op feedback op tussentijds uitgevoerde opdrachten.
 • Er is allerlei extra informatie te vinden binnen de digitale omgeving waartoe je toegang krijgt.
 • Via een mailfunctie binnen diezelfde digitale omgeving kun je met drumdocenten communiceren als je vragen hebt.
 • De drumcursus kost nog geen 50 euro en dat kan jou over de streep trekken.

Minpunten:

 • Je hebt nooit rechtstreeks contact of les. Ook bij het mailen van vragen, moet je dus altijd wachten op een reactie van de andere kant. Een docent die het druk heeft, reageert dan trager op jouw vraag of verzoek. Echter, dat kun je ook niet verwachten voor deze prijs: deze cursus heeft de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding.

2. Online Drumles Abonnement bij Topmuzikanten

Voor ongeveer 10 euro krijg je een abonnement met online drumlessen.

Pluspunten:

 • Het zijn korte lessen waardoor je ze ook kunt volgen als je weinig tijd of weinig concentratievermogen hebt.
 • Wat je in een les leert kun je extra oefenen met andere oefeningen die gegeven worden. Het wordt dus nooit saai.
 • Je kunt 7 lessen gratis krijgen en dat houdt in dat je in een week tijd elke dag een les krijgt. Daarna moet je dus kiezen of je tot het abonnement wilt overgaan.

Minpunten:

 • Je zit wel weer aan een abonnement vast bij deze partij. Ze zeggen echter dat je per maand je abonnement weer kunt opzeggen. Dit hebben we niet uitgetest.

3. Gratis online drumlessen – bij Online Drumlessen

Deze drumleraar is verbonden aan een muziekschool.

Pluspunten:

 • Je krijgt niet alleen video’s binnen deze digitale omgeving, maar ook een heel overzicht van alle onderwerpen die je gaat leren en ander materiaal.
 • Wat wij bijzonder waardeerden was de lesstof die je gewoon uit kunt printen om erbij te pakken. Je hoeft dus niet altijd met een tafeltje met je laptop erop bij je drumstel te gaan zitten klooien.

Minpunten:

 • Je hebt geen enkele begeleiding die je vertelt wat je goed en fout doet. Alles is ooit opgenomen en wordt telkens weer opnieuw via internet aangeboden.

4. Leren drummen met Drummen Online

Dit is niet alleen een cursus, maar je krijgt er ook nog een blog met allerlei interessante informatie bij. Dit motiveert tijdens de lessen.

Pluspunten:

 • Je doet niet alleen, je leest ook.
 • De eerste vijf lessen hoef je niet te betalen.
 • De lessen worden gegeven door een jonge en enthousiaste drumleraar.

Minpunten:

 • Na die vijf lessen betaal je een eenmalig bedrag van ongeveer tweehonderd euro voor de rest van de basiscursus.

5. Rogier Lentelink geeft gratis drumles via Drumles Gratis

De website ziet er misschien niet zo gelikt uit als vele anderen, maar de inhoud is boeiend en werkt voor diverse niveaus aan drummers.

Pluspunten:

 • Je krijgt echt uitleg bij een les en er wordt niet alleen maar ‘gepraat over’ online drumlessen.
 • De vele plaatjes maken dit een interessante bron voor jong en oud.

Minpunten:

 • Het stopt na de gegeven informatie en er is bijvoorbeeld geen gelegenheid om in het bijzijn van Rogier een les te volgen of feedback van hem te krijgen. Het is dan ook meer een bron van informatie dan een echte cursusomgeving.

6. Leren drummen met Drum Cursus

Na aanmelding heb je maximaal twee jaar toegang tot de drumcursus.

Pluspunten:

 • Joeri de Jong biedt zowel een cursus voor beginners als voor gevorderden aan.
 • De drumdocent heeft veel ervaring met het drummen zelf, maar ook in het lesgeven. Dat merk je aan de manier waarop hij tijdens het lesgeven uitlegt.

Minpunten:

 • Voor deze cursus ben je ongeveer tachtig euro kwijt als je ze los bestelt. De beginnerscursus bestaat namelijk uit twee delen. Dat is – zonder de begeleiding van een docent tijdens de les – aan de hoge kant als je het aanbod van Joeri met andere cursussen vergelijkt.

7. Online Drumcursus via Soofos

Je krijgt 16 drumlessen via kant-en-klare video’s.

Pluspunten:

 • Je leert zowel je handen als voeten tijdens het drummen op de goede manier te gebruiken door de camera’s die tijdens de opnames van de video gebruikt zijn.
 • Je leert de terminologie die bij drummen komt kijken. Dat is een handige voorbereiding als je daarna verder wilt gaan met drummen of met anderen wilt gaan spelen.
 • Je hebt – zodra je betaald hebt – altijd toegang tot de cursus. Dus heb je het even druk met andere dingen, dan kom je later terug en kun je nog steeds bij de lesstof.

Minpunten:

 • Je moet of een abonnement pakken, of betaalt 49 euro voor de drumcursus.
 • Verder krijg je geen persoonlijke begeleiding of terugkoppeling op de manier waarop je drumt.

8. Drumcursus bij De Online Drumschool

In totaal zijn er 39 lessen die je bij de online drumschool kunt volgen.

Pluspunten:

 • De 39 lessen zijn in vijf cursussen opgesplitst. Er zijn twee allround cursussen en de overige drie betreffen een basiscursus, een fills met bassdrum cursus en een cursus oen hi-hats.
 • Alle cursussen zijn bedoeld voor beginners.
 • Yorick is een leuke gast die de stof goed brengt. Hij motiveert echt.

Minpunten:

 • Er zit dus weinig boeiends bij voor mensen die de basis al onder de knie hebben met drummen.
 • Voor elk van de vijf delen betaal 19 euro per maand en dat houdt dus in dat je wel weer een abonnement dient af te sluiten.

9. Thuis leren drummen met de Drum Factory

Het gaat hier om een online cursus waarbij je na de lessen contact met een drumleraar kunt hebben.

Pluspunten:

 • Je bepaalt dus zelf hoeveel contact er met de docent is. Snap je alles en gaat het goed? Dan heb je het stukje persoonlijke begeleiding wellicht niet nodig. De mogelijkheid wordt echter wel geboden.
 • Het gezicht achter de Drum Factory is Pim Kooiman en hij geeft ook individuele lessen in zijn praktijkomgeving. Niet alles is dus digitaal en dat kan wel eens handig zijn als je een keertje een echte les wilt ervaren.
 • Je krijgt 21 lessen en gaat leren drummen aan de hand van bijna 100 oefeningen.

Minpunten:

 • Voor 35 euro mag je niet klagen over het aanbod, want je krijgt zowel de lessen als de begeleiding na afloop indien je dat waardevol vindt. Wij denken dat dit wel iets toevoegt ten opzichte van de drumlessen die alleen maar bestaan uit online video’s.

10. Iedereen kan drummen met Online Drumles

Online Drumles onderscheidt zich van anderen, doordat je er ook een drumstel kunt huren.

Pluspunten:

 • Zeker voor de beginnende drummer kan de combinatie van les met drumstel ideaal zijn. Zo hoef je nog niet te investeren in de aanschaf van een eigen drumstel.
 • De lessen staan online en je betaalt elke maand voor onbeperkt toegang. De snelle leerling kan dus ook rapper leren drummen dan iemand die het maar eens in de twee doet.

Minpunten:

 • De drumlessen zijn alleen in abonnementvorm te boeken en dat betekent dat je een maand- of jaarabonnement dient af te sluiten. Wij zijn persoonlijk niet zo’n fan van dit soort constructies.

Beste online drumles volgens Kassa, Radar en Consumentenbond

Radar zegt niks over drumlessen specifiek, maar het heeft wel een artikel over muzieklessen in het algemeen en hoe ze een positieve invloed hebben op het geheugen als je nog jong bent. Bij Kassa laten ze een leuk filmpje zien van kinderen die in een band spelen en waarin ook een drummer heel actief en betrokken bezig is met het drumstel. Het kan een mooi voorbeeld zijn om je kind een muziekinstrument te laten kiezen. Bij de Consumentenbond valt onze redactie het volgende op: er is veel kwaliteitsverschil tussen online cursussen en het kan soms lastig zijn van een online abonnement af te komen.

Gebruikte bronnen bij het onderzoek naar online leren drummen

Begin hier als je online drumlessen wilt volgen

Verdwaal niet in het aanbod dat je online kunt vinden, maar let vooral op je eigen behoeften. Als je genoeg hebt van alles dat online plaatsvindt, wil jij misschien liever drumlessen in het bijzijn van een echte leraar. Heb je niet veel geld over voor drumlessen? Dan ben je al heel blij met de video’s die drumleraren online aanbieden.  Je kiest uiteindelijk helemaal zelf.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Kortom

Wij kunnen als schrijvers van deze review niet bepalen wat jij kunt betalen of wat bij jou past. Ieder leert op een andere manier en daar hoort ook een specifieke vorm van begeleiding bij. De ene begeleiding is maatwerk en intensiever, terwijl de andere vorm van begeleiding toch wat meer op afstand (of afwezig) is. Bij de gratis drumlessen kun je altijd proberen of het je drumskills verbetert en anders kun je alsnog overstappen op een andere lesmethode.

OP jouw succes!