De top 8 met beste USB microfoon

Heb je thuis of in je opnamestudio al allerhande apparatuur, maar wel bijna alles op USB? Dan wil je ook een USB microfoon om je uitrusting compleet te maken. Deze microfoons zijn meestal plug ’n play en dat werkt handig en snel. Je sluit het in een mum van tijd aan op je desktop, laptop en andere muzikale attributen. En het grote voordeel van USB microfoons? Ze zijn helemaal niet zo duur meer als vroeger? Toen was je vaak een paar honderd euro kwijt. Nu heb je er al eentje voor onder de 100 euro.  

De zoektocht naar de beste USB microfoons

Misschien ben je als grootouder wel op zoek naar zo’n microfoon, omdat je kleindochter binnenkort 16 wordt en ze al flink met Instagram en andere sociale platformen aan het werk is. Ze heeft een USB microfoon op haar verlanglijstje staan om behalve goed beeld ook goed geluid te kunnen opnemen. Je weet helemaal niet wat ze allemaal opneemt en besluit je er eens in te gaan verdiepen. Want als een tiener een technisch cadeau vraagt, dan moet je er toch het jouwe van weten.

Onze aanraders onder de USB microfoons

  • Beste kwaliteit – Maono PM422 USB microfoon met arm en popfilter
  • Mooiste goed werkende USB microfoon – Blue Microphones Snowball
  • Handigste USB microfoon met arm – LifeGoods Condensator USB microfoon met filter
  • Kleinste en fijnste model – Røde NT-USB Mini
  • Prettige set – Samson C01U Pro Home studio microfoon set met koptelefoon en standaard
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste veelzijdigheid en kwaliteit:Maono PM422 : Voor ons is dit de microfoon met de beste geluidskwaliteit en functionaliteiten.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Mooiste goed werkende USB microfoon:Blue Microphones Snowball: Uit onze test kwam dat deze esthetische microfoon niet alleen mooi is, maar ook makkelijk om mee te werken.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Kleinste en fijnste model:Røde NT-USB Mini: Veel kleiner ga je ze niet vinden en we vonden deze microfoon ontzettend prettig in gebruik.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij om USB microfoons te selecteren?

Wij hebben zelf nog geen kleinkinderen die om dit soort cadeaus vragen. Wel zijn wij om ons heen steeds meer mensen die op een professionele en praktische manier geluid – met of zonder beeld – willen opnemen. Het kan gaan om mensen die hun persoonlijke overtuiging uit willen dragen en er een podcast over maken, maar het kunnen ook gewoon medewerkers zijn die sinds corona thuis zijn blijven werken en merken dat ze via de microfoon van hun laptop niet altijd goed verstaanbaar zijn.

Waarom de oogkleppen af bij het kopen van een USB microfoon?

Je kunt verleid worden om een heel leuk modelletje te kopen, maar dat betekent niet dat de prestaties ook in orde zijn. Natuurlijk is de Snowball van Blue Microphones prachtig als je microfoon ook in beeld komt tijdens de opnames, maar als het geluid vervolgens hapert of er te veel ruis mee opgenomen wordt, heb je niks aan die fancy USB microfoon. Je zou dus altijd eerst moeten kijken naar de technische aspecten en daarna pas naar de looks van een microfoon.

Hoe weet je dan wat je precies nodig hebt?

Je kunt beginnen met te kijken naar je huidige materiaal en welke kenmerken deze hebben. Heb je een mix van apparaten en werkt een deel op USB en een deel niet? Dan wordt het tijd om te bepalen in welke richting je verder wilt gaan. Je kunt ook nog kijken naar de microfoon die je nu gebruikt en wat voor karakteristieken die heeft. Waar ben je blij mee en wat kan er beter? Dat maakt het vinden van je nieuwe USB microfoon stukken makkelijker.

Waar let je nog meer op bij USB microfoons?

  • Wat voor soort set-up betreft het? (microfoon met tafelstandaard, arm voor aan tafel, kun je de hoogte nog verstellen)
  • Hoeveel decibel, Hertz of bit betreft het?
  • Welke attributen worden meegeleverd?
  • Hoe installeer je de microfoon en is dit gebruiksvriendelijk?
  • In welke kleuren is de microfoon te krijgen? (een zwarte is niet altijd even mooi in beeld)
  • Welke prijs betaal je voor een degelijke USB microfoon

Hoe we microfoons met USB-aansluiting vervolgens getest hebben

Zelfs als je nog niet helemaal thuis bent in het werken met een losse microfoon – omdat deze eerder bijvoorbeeld verwerkt zat in je headset – is het niet moeilijk om deze test uit te voeren en dat komt dus vooral vanwege de ideale manier van aansluiten en de voorbereiding van de microfoon in de fabriek. Vaak open je een app om de installatie te voltooien of volg je een handleiding en het wijst zich eigenlijk vanzelf. Daarna hoef je alleen de verschillende opnamen nog met elkaar te vergelijken.

De top 8 met beste USB microfoons

1. Maono – PM422 USB microfoon met arm en popfilter

In feite heeft deze microfoon twee armen: eentje om het geheel aan een bureau te bevestigen en eentje waarmee je de filter dichterbij of verder weg van de microfoon plaatst.

Pluspunten:

  • De geluidskwaliteit van deze microfoon is super.
  • Wij vinden de hoofdarm erg prettig om mee te werken.
  • Alle onderdelen voelen degelijk aan, waardoor je niet verwacht binnen een jaar weer een nieuwe microfoon te moeten kopen.

Minpunten:

  • Na wat heen weer bewegen met de arm merken we wel dat de functie snel gaat haperen. De arm heeft dus wat reserveonderdelen nodig om periodiek te vervangen en de veren weer goed te laten werken.

2. Blue Microphones – Snowball USB microfoon

Dit is het mooiste design in deze top 8.

Pluspunten:

  • Dit is de witte versie van de Snowball, maar je krijgt hem ook nog in zilver en zwart.
  • Hij neemt rondom geluid op, waardoor het ook een geschikte tafelmicrofoon is wanneer je met meerdere mensen rond de tafel een gesprek voert dat je op wilt nemen.

Minpunten:

  • Als het je alleen om het geluid gaat, prima, maar maak je ook beeldopnamen, dan kan het rode lampje gaan storen, want het is best fel.

3. Trust – GXT 252 Emita USB microfoon met popfilter

Deze werkt goed samen met gaming apparaten.

Pluspunten:

  • De set-up is eenvoudig en praktisch. Je kunt de microfoon in hoogte verstellen door het armpje te verlengen.
  • De filter zit op een aparte arm en die buig je er op de gewenste manier omheen.
  • Voor de mensen die regelmatig op pad gaan voor opnamen, zit er een handige en stevige koffer bij waarin alle onderdelen goed gescheiden van elkaar opgeborgen zitten. Interviews of podcasts op locatie zijn met deze USB microfoon geen enkel probleem.

Minpunten:

  • Het enige waar we over twijfelen is het volume van de opnamen. Het lijkt alsof je de knop op voluit moet zetten om een beetje geluid te kunnen terughoren.

4. Blue Microphones – Yeti USB microfoon

Dit is een redelijk eenvoudig model met handige knoppen op de microfoon zelf.

Pluspunten:

  • Binnen een paar minuten heb je de USB microfoon geïnstalleerd.
  • De bediening is eenvoudig en zelfs voor beginnelingen uit te voeren.

Minpunten:

  • Wij adviseren je – als je dit model wenst te kopen – voorzichtig te doen met het verplaatsen van de microfoon. Je kunt hem beter op een vaste plek laten staan, zodat je de kabels en aansluitpunten niet te vaak beweegt. Daar kan deze microfoon niet goed tegen.

5. LifeGoods – condensator USB microfoon

Dit is de tweede microfoon met een langere arm met veren.

Pluspunten:

  • Er zit een stevige klem die je aandraait aan een bureau of ander oppervlak. De dikte ervan mag verschillen.
  • De arm werkt met metalen veren en dat werkt beter dan elastiek.
  • De filter is te verstellen door een aparte, kleinere arm.
  • Het geluid is prima.

Minpunten:

  • De installatie kan de eerste keer wel wat gecompliceerd zijn voor sommige mensen. Als je er geen verstand van hebt, kan de handleiding onvoldoende duidelijk zijn.

6. Røde – NT-USB Mini microfoon

Dit is het kleinste model USB microfoon in deze top 8.

Pluspunten:

  • Eenvoudiger dan dit model kan het niet: je zet het neer en kunt hem in zijn geheel verschuiven, maar er is geen verstelbare arm of iets dergelijks. Alleen de richting van de microfoon kun je nog draaien.
  • De kwaliteit van het geluid is wat je van dit merk mag verwachten: super.

Minpunten:

  • Het is de op een na duurste USB microfoon in deze review, maar je krijgt wel meer waar voor je geld.
  • Verder had er wat onze redactie betreft een iets langere kabel bij gemogen.

7. Razer – Seiren X microfoon

Dit model microfoon is anders door het knikmechanisme in de voet.

Pluspunten:

  • Je kunt niks omhoog of omlaag schuiven of buigen, maar door het bolletje in de staander kun je de microfoon wel iets naar je toe richten.
  • Deze USB microfoon is favoriet bij live streamers.

Minpunten:

  • Als je serieus met streamen aan de slag gaat, geef je misschien liever een paar tientjes meer uit voor een beter model.

8. Samson – C01U Pro Home microfoon met koptelefoon en standaard

Dit is een klassiek uitziende microfoon.

Pluspunten:

  • Je krijgt er een goede beschermhoes bij waar ook alle onderdelen in passen. Dat is handig als je op andere locaties wilt opnemen.
  • Wij houden wel van de natuurlijke uitstraling van deze USB microfoon. Er zitten niet te veel toeters en bellen aan.

Minpunten:

  • Het is de duurste microfoon in deze top 8 en waarschijnlijk zal dit niet het eerste model microfoon zijn dat je koopt.

Beste USB microfoon volgens Radar, Consumentenbond en Kassa

Radar legt goed uit wat de verschillende soorten USB zijn en dat is goed om te weten als je nog niet op de hoogte was van het feit dat er tegenwoordig meerderen zijn. Bij de Consumentenbond besteden ze aandacht aan problemen met USB, maar niet zozeer met USB microfoons. Het gaat meer om algemene problemen met dit soort aansluiting. Misschien wil je na het lezen ervan toch liever een microfoon met andere kabel. Kassa heeft een vraag binnengekregen van een gebruiker van een specifieke USB microfoon en deze persoon vraagt om hulp bij het regelen van de instellingen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Ontdek onze aanbevolen muziekaccessoires

Kortom

Kijk vooral niet alleen wat er op de markt te krijgen is als het om USB microfoons gaat, want er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om geluid op te nemen. Als je wel voor dit model kiest, bedenk je dan van te voren goed hoe je de microfoon gaat gebruiken. Voor een vaste plek is de microfoon op een arm handig, terwijl regelmatig op andere plekken interviewen of muziek opnemen weer beter lukt met een flexibele standaard.