De top 7 met beste studio microfoons

Vroeger was een studio microfoon iets waarbij je echt aan professionele opnamestudio’s dacht. Mensen die zo’n microfoon voor hun beroep gebruiken zijn dan nieuwslezers, artiesten en misschien radioprogrammamakers. Je dacht niet direct aan die hobbyist die thuis een studio microfoon had staan om opnames te maken of zijn geluid live te streamen. Met de opmars van YouTube, TikTok en andere sociale media platformen, is een studio microfoon steeds vaker essentieel voor goed geluid.

Het vinden van de perfecte studio microfoon

Zelf hebben we nog geen studio microfoon nodig gehad, maar deze review was wel een leuke aanleiding om eens te kijken wat er voor geïnteresseerden allemaal op de markt gebracht is en hoe het met de kwaliteit van de producten gesteld is. Wat betaal je voor een degelijke studio microfoon en krijg je dan een complete set of moet je nog allerlei losse attributen bijbestellen om de installatie ervan te laten lukken? We zochten het voor je uit.

Onze beste studio microfoons

  • Beste geluidskwaliteit – Shure SM7B
  • Beste kwaliteit voor streamen – Trust GXT244 Buzz
  • Voordeligste studio microfoon met kleine standaard –  Vivid Green usb microfoon
  • Beste verhouding tussen prijs en kwaliteit – Blue Microphones Snowball iCE
  • Voordeligste installatiekit met arm en tafelklem – EverestPeak E20 (let op: exclusief microfoon, maar wel de ideale kit)
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste microfoon voor streamenJTrust GXT244 Buzz: Dit product heeft alles wat je nodig hebt voor een goede stream set-up.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste goedkope studio microfoonVivid Green usb microfoon: Deze microfoon heeft ons niet teleurgesteld ondanks de lage prijs en biedt een uitstekende geluidskwaliteit.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste verhouding tussen prijs en kwaliteit:Blue Microphones Snowball iCE: Deze veelzijdige microfoon met handige standaard bieden je een goede basis voor een heldere geluidsopname.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Waarom studio microfoons reviewen?

Ook al gebruiken we ze zelf niet, we zien om ons heen wel neefjes en nichtjes die volop met geluidsopnames bezig zijn. We hadden het niet verwacht, maar voor een beetje kwaliteit gebruik je dus niet de microfoon van je mobiele telefoon. We kwamen er achter dat er zelfs veel meer attributen gekocht werden, zeker als het gaat om het maken van tutorials of het laten zien van nieuwe producten en hun werking. Belichting, achtergrond en camera waren ook nog belangrijk.

Waarom opletten bij de aankoop van je eerste studio microfoon?

Je kunt voor een paar tientjes al een studio microfoon aanschaffen, maar dat betekent niet dat dat voor jou de beste is. Als het de allereerste microfoon is en je wilt eerst nog uitproberen of je het opnemen op deze manier wel door wilt zetten, lijkt het ons een prima oplossing. Je hoeft dan niet honderden euro’s uit te geven. Wil je ermee verder en merk je dat je beginnersmodel niet meer voldoet? Dan worden de specificaties van een studio microfoon en de toepassing steeds belangrijker.

Hoeveel verschil kan er nou echt zitten tussen goedkope en dure studio microfoons?

Vaak gaat het niet alleen om de geluidskwaliteit van je opnames – al is dat wel het belangrijkste element – maar zoek je ook een set die je direct kunt plaatsen. Als je namelijk moet gaan zoeken naar een losse arm die je microfoon dichterbij kan brengen of die weer makkelijk weg te schuiven is, kun je wel eens een tijdje kwijt zijn met deze zoektocht. Een complete set met alle onderdelen voor installatie is dus gewenst, tenzij je precies weet wat je moet hebben en waar je het kunt krijgen.

De criteria die een rol spelen bij studio microfoons

Wat onze redactie betreft, gaat het om de volgende zaken:

  • Kwaliteit van opgenomen geluid
  • Prijs
  • Praktische toepassing
  • Gemak van installatie
  • Besturingssoftware nodig, ja of nee?
  • Kwaliteit van onderdelen (arm, microfoon, kabels)

Hoe zijn studio microfoons getest? Ontdek onze bevindingen

Met een beetje hulp van een aantal experts om ons heen, zijn we gaan testen welke studio microfoon het beste werkt en welke de beste kwaliteit voor een bepaald bedrag levert. Zo kan iedereen die geluid wil opnemen of streamen een model uitkiezen dat binnen zijn of haar budget past. Het mooie vinden wij dat je echt een groeicurve in je geluid kunt ontdekken zodra je wat tijd besteed aan de technische aspecten. Het kan dus altijd beter als je de tijd neemt om een goede studio microfoon uit te zoeken.

De top 7 met beste studio microfoons

1. Shure – SM7B microfoon voor studio

Dit is een zwarte microfoon die je op verschillende manieren kunt installeren: hangend of staand.

Pluspunten:

  • De geluidskwaliteit is voortreffelijk.
  • Dit is een goede investering als je professioneler te werk wilt gaan en al een aantal basismodellen achter de rug hebt.

Minpunten:

  • Dit is de duurste studio microfoon in onze review en wij zouden deze niet aan een beginner adviseren.

2. Trust – GXT244 Buzz studio microfoon voor gaming en streaming

De microfoon staat op een kleine standaard (driepoot) en het is een grijs model met rode details.

Pluspunten:

  • Je kunt deze microfoon ook op een langere standaard plaatsen die je naar je toe en weer van je af kunt bewegen. Het hoeft dus niet per definitie voor je op de tafel te staan als je daar al andere attributen hebt liggen.
  • De prijs valt reuze mee (rond de 50 euro).
  • Het is een geschikt model voor starters.

Minpunten:

  • Je hebt soms wel wat last van ruis dat zich in de omgeving bevindt.

3. EverestPeak – E20 complete microfoon installatiekit

Dit model bestaat uit de arm met tafelklem om hem stevig vast te kunnen zetten op je bureau.

Pluspunten:

  • Deze kit is ideaal als je een tafelstandaard hebt die je te klein vindt.
  • De arm zit goed stevig vast en beweegt soepel.
  • Voor deze prijs (rond de 30 euro) kun je geen miskoop doen.

Minpunten:

  • De microfoon zelf is niet inbegrepen.

4. Vivid Green – USB microfoon met standaard

De studio microfoon staat op een kleine standaard met drie pootjes.

Pluspunten:

  • De microfoon kan in richting versteld worden.
  • De prijs is zeer gunstig, zeker voor de beginnende microfoon gebruiker of diegene die geen heel ruim budget heeft.
  • Het geluid is prima bij deze microfoon.

Minpunten:

  • Voor dit bedrag en de kwaliteit die je krijgt, kunnen we geen minpunten ontdekken. Misschien was het handig geweest als de standaard ook in hoogte aan te passen was geweest.

5. Blue Microphones – Snowball iCE plug ’n play streaming microfoon

Ook deze studio microfoon staat op een kleine standaard die je voor je op tafel zet.

Pluspunten:

  • De microfoon werkt met USB en dat is lekker handig bij het installeren.
  • Deze microfoon is ideaal als je in je eentje opnames maakt.
  • Hij heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Minpunten:

  • Als je iets verder bent met opnames maken, ga je merken dat je een extra filter nodig hebt. Omgevingsgeluiden worden makkelijk opgenomen en dat wil je niet altijd.

6. URGOODS – condensator studio microfoon met standaard

Deze studio microfoon werkt vooral goed voor live streaming.

Pluspunten:

  • Voor dit bedrag kun je geen bult vallen.
  • Het effect van de geluidsopname is goed.
  • De installatie is een fluitje van een cent met USB.
  • Je hebt geen software nodig.

Minpunten:

  • Software is wel weer nodig als je ruis uit je opnames wilt filteren.

7. LifeGoods – condensator microfoon met arm

Dit is een complete set van een microfoon met arm en filter.

Pluspunten:

  • Door de tafelklem kun je deze microfoon op elke gewenste plek in je opnamestudio of aan je bureau vastmaken.
  • De veer in de arm werkt prima, waardoor je de microfoon makkelijk naar je toetrekt of weer van je afduwt tijdens de opnames.

Minpunten:

  • Ondanks de praktische werking van de arm met microfoon is de installatie wel even een klusje. Tip van de redactie: zoek een filmpje op internet in plaats van de handleiding te willen volgen, want die laat te wensen over.

Beste uit de test volgens Consumentenbond en anderen

De Consumentenbond geeft wel een review over een luidspreker met microfoon, maar zegt niks over studio microfoons. Radar geeft aan dat er ook nadelen kleven aan het gebruik van een microfoon en dat je je daar bewust van moet zijn. Kassa heeft heel veel artikelen over microfoons, maar we vinden er helaas geen relevante informatie over goede studio microfoons.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Doe nu dit als je een studio microfoon zoekt

Kijk allereerst naar hoeveel ervaring je met microfoons en geluid opnemen hebt en welk niveau van een studio microfoon bij jou past. Ga niet meteen voor het duurste model als je nog aan het ontdekken bent of je het opnemen wel voor langere tijd wilt doen. Een beginnersmodel (tot 50 euro) is dan prima, totdat je meer van een studio microfoon verlangt. Lees je verder in als het om de grootste verschillen tussen microfoons gaat. Zo stel je je lijstje met eisen op voor je studio microfoon.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Afronding

Om wat professioneler te werk te gaan, blijft het vaak niet bij alleen een microfoon. Als het niet alleen om geluid, maar ook om beeld gaat, wil je waarschijnlijk ook bepaald licht en als je producten beschrijft, wil je ze ook in een mooie omgeving laten zien. Veel attributen zijn om de sfeer te beïnvloeden en niet alleen om het technische geluid met een studio microfoon goed te laten klinken. Het zijn wat dingetjes om over na te denken zodra je met geld uitgeven begint.