De top 7 met beste soundbars zonder een subwoofer

Je hoeft niet per definitie een soundbar met subwoofer te pakken, want een soundbar zonder subwoofer kan voor jouw woonruimte al prima zijn. Je voegt wat extra geluid toe of vervangt je oude geluidsboxen door een enkele balk waaruit het geluid komt. Het is net wat je wilt en hoeveel geld je aan een soundbar wilt uitgeven. Daarnaast ligt het ook aan je woning, want een soundbar met subwoofer in een klein appartementje met aan alle kanten buren is niet zo’n goed idee.

Overschakelen van losse geluidsboxen naar een soundbar

Als je nog zo’n ‘oud’ systeem in huis hebt, dan herken je de volgende situatie wel: je bent uren bezig om de boxen zo neer te zetten dat je precies goed tussen het geluid inzit en daarna ben je nog een tijdje bezig om alle kabels netjes weg te werken. Je wilt er niet over struikelen, het konijn van je kind niet aan laten knabbelen en het gewoon niet overal zien zitten. Als je deze situatie echt helemaal beu bent, kun je overstappen op een soundbar.

Onze best presterende soundbars zonder subwoofer

  • Duurste maar beste soundbar – Sonos Arc in wit of zwart
  • Beste soundbar in middenklasse segment – Harman Kardon Citation Multibeam 700
  • Beste soundbar in goedkopere segment – Philips TAB5105
  • Kleinste soundbar – LifeGoods soundbar met bluetooth 5.0
Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste luxe optieSonos Arc: Deze soundbar kwam als beste uit onze test. Deze Arc vult je volledige kamer met een volle sound en wordt ondersteund door een handige app.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste soundbar in middenklasse segmentHarman Kardon Citation Multibeam 700: Wij zijn helemaal weg van deze soundbar met unieke design en uitstekende functionaliteit door bijvoorbeeld de Google assistent.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)
Beste soundbar in goedkopere segmentPhilips TAB5105: Het valt ons op dat het verschil tussen deze en de vorige genoemde soundbars wel groot is. Echter, het doet absoluut wat het moet doen als je een lager budget hebt.
>> Check laagste prijs (momenteel bol.com)

Wie zijn wij om soundbars zonder subwoofer tegen het licht te houden?

We hebben al meerdere reviews over soundbars geschreven, maar die hadden altijd een losse subwoofer ernaast of een subwoofer in de soundbar ingebouwd. Deze keer bekijken we de mogelijkheden als je geen enkele behoefte hebt aan een subwoofer. Je hebt nog steeds heel veel keuze tussen meerdere grote en kleinere merken en dat maakt het soms lastig om te kiezen. Wij hopen je met onze test een eindje op weg te helpen.

Waarom uitkijken bij soundbars kiezen?

Als je er helemaal geen verstand van hebt, maar wel een soundbar wilt, kun je aan de buitenkant van de verpakking vaak de verschillen niet eens goed zien. Je ziet wel duidelijk welke prijs iets heeft, maar zet je een aantal Samsung of LG soundbars op een rijtje, dan moet je echt goed zoeken wat de een wel heeft en de ander weer niet. Heb je een voorkeur voor een specifiek merk, omdat je televisie daar bijvoorbeeld ook van is, dan is je keuze al iets meer beperkt. Voor de rest moet je echt de specificaties erop naslaan.

Wil je wel zo’n opvallende geluidsbalk in je woonkamer?

Je kunt van alles vinden van de kabels en kleine boxen in huis, maar ze doen het goed en je zit ook midden in het geluid. Dat vind je prettig, zeker als het om spannende films met veel geluidseffecten gaat. Een soundbar kan even wennen zijn als je over wilt stappen. Je bent inderdaad van die kabels overal af, maar je hebt wel ineens zo’n flink blok onder je televisie liggen (of aan de muur hangen). Lang niet iedereen vindt een soundbar dan ook esthetisch passen binnen het bestaande interieur.

Waar dus op letten bij je keuze voor een soundbar?

Als je naar je eigen woonruimte of aparte entertainment kamer kijkt, zie je vanzelf wat een aantal belangrijke criteria zullen zijn. Denk maar eens aan:

  • Formaat, vorm en kleur – Wil je zo’n grote zwarte balk van glanzend materiaal, of juist een witte van een wat minder onopvallend mat stofje?
  • Hoe groot is je budget of wat heb je er maximaal voor over?
  • Welk wattage en hoeveel kanalen wens je?
  • Welke connecties heb je nodig op de soundbar? (in verband met je huidige set-up)

Soundbars zonder subwoofer in de test: onze resultaten toegelicht

Na de reviews over soundbars met subwoofer (intern verwerkt of los erbij geleverd) werd het tijd voor een test met soundbars zonder subwoofer. We waren eigenlijk heel erg benieuwd naar de geluidsverschillen en in hoeverre je het gebrek aan en subwoofer echt merkt. Wat voor ons vooral een rol speelde, was het prettige geluid dat je oren bereikt en hoe het geluid je omgeeft.

De top 7 met beste soundbars zonder subwoofer

1. Sonos – Arc soundbar

Je krijgt de keuze tussen en zwarte en witte soundbar. De behuizing is van een stevig materiaal met aan de voorzijde kleine gaatjes zoals je van boxen gewend bent.

Pluspunten:

  • Als je een witte kiest, valt het object veel minder op tegen een lichte muur en licht gekleurd meubilair.
  • Deze soundbar kan met je stem bediend worden en dat vinden steeds meer mensen belangrijk en handig.

Minpunten:

  • Het is wel een van de duurste soundbars in deze review, maar de prestaties zijn er wel naar.

2. JBL – Bar 2.0 soundbar

Deze zwarte soundbar heeft afgeronde hoeken en een platte bovenkant. Aan de voorzijde en zijkant zitten de gaatjes waar het geluid doorheen komt.

Pluspunten:

  • Doordat de soundbar net 61 centimeter lang is, valt hij minder op dan eentje van een meter of nog langer. Bij een grote televisie valt het ding eigenlijk niet meer op.
  • Het is een zeer betaalbare soundbar met goed geluid.

3. Harman Kardon – Citation Multibeam 700

Deze soundbar krijg je in het zwart en grijs.

Pluspunten:

  • Er zit een stofje om deze soundbar waardoor hij er heel klassiek uitziet. Hij heeft niet die glimmende plastic-achtige laag zoals vele andere merken.
  • Bij een grijze achterwand valt deze soundbar niet op.
  • Deze is 5,1 kanaals, terwijl de meesten 2 kanaals zijn.
  • Ook deze soundbar kun je met je stem aan het werk zetten.

Minpunten:

  • Hij is niet superduur, maar ook niet goedkoop (rond de 400 euro).
  • De meeste testers vinden de kwaliteit toch beter met een extra subwoofer erbij van hetzelfde merk. Dan ben je wel nog een hoop extra geld kwijt.

4. JBL – Bar 5.0 Multibeam

In het middensegment is dit een degelijke soundbar zonder subwoofer.

Pluspunten:

  • Je kunt de soundbar met diverse apparaten via een app bedienen en ook muziek via de soundbar afspelen.
  • De bas van deze set is aanmerkelijk beter dan bij andere merken.

Minpunten:

  • Als je deze soundbar wilt kopen, moet je wel goed het moment afwachten, want er zijn soms aanbiedingen die een veel leukere prijs opleveren.

5. LifeGoods – Soundbar bluetooth 5.0

Dit pakket is volledig en makkelijk aan te sluiten.

Pluspunten:

  • Het is een veel kleinere en compactere soundbar dan de anderen in deze top 7.
  • Doordat het pakket compleet is, hoef je geen losse kabels meer bij te kopen en dit kan bij andere merken wel eens voorkomen.
  • Het is de goedkoopste soundbar zonder subwoofer in onze review.

Minpunten:

  • Je krijgt natuurlijk niet de kwaliteit van een dure soundbar, maar voor deze prijs zijn we zeker niet ontevreden. Het is wat ons betreft een leuke gadget voor op de tienerkamer.

6. Philips – TAB5105 soundbar

Dit is een zwarte soundbar en de voorzijde is schuin afgewerkt.

Pluspunten:

  • Dit is een lange soundbar (90 centimeter) en dat oogt een stuk rustiger als je televisie ook die lengte heeft. Het is vaak het verschil in formaat dat voor een chaotische indruk zorgt en je wilt juist niet afgeleid worden tijdens een avondje film kijken.
  • Het is geen dure soundbar.

Minpunten:

  • Als je goede oren hebt, wil je deze soundbar links laten liggen en toch voor een wat duurdere gaan. Je hoort dan het kwaliteitsverschil.

7. Bluesound – Pulse soundbar 2i

Het beste geluid in alle kamers.

Pluspunten:

  • Als je al een dure televisie hebt, wil je daar ook een fatsoenlijke geluidsinstallatie bij hebben en met deze Bluesound komt dat helemaal in orde.
  • Het klinkt gek, maar doordat er pootjes aan dit model zitten en de onderkant dus niet geheel op je tv-meubel rust, is het geluid ‘ronder’ (als dat begrijpelijke taal is). Het klinkt niet zo dof en dreunt niet door.

Minpunten:

  • Tja, de prijs is echt het enige obstakel dat we kunnen bedenken, want van dit geld boek je ook twee vliegtickets naar de Verenigde Staten of Aruba.

Soundbars getest door Consumentenbond, Kassa en Radar

Bij de Consumentenbond geven ze je een handige vergelijker om tot de voor jou meest ideale soundbar te komen. Kassa gaat in op winkels die verschillende prijzen hanteren. Het kan soms dus handig zijn om je online aankoop te vergelijken met wat er in de winkel voor hetzelfde product gerekend wordt. Als laatste heeft Radar een vergelijkingstest met muzieksystemen gedaan en het gaat hier om multiroom audio en de voordelen die het oplevert.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Welke soundbar kiezen? Begin hier

Als je je budget weet kun je met onze drie reviews – soundbar met aparte subwoofer, soundbar met ingebouwde subwoofer en deze review over de soundbar zonder subwoofer – kijken welke modellen voor jou betaalbaar zijn. Als je dan echt het verschil in geluid tussen de drie modellen wilt weten, moet je het toch eerst zelf gaan ervaren. Bij familie of vrienden of in een grotere zaak kun je prima luisteren naar de kwaliteit van het geluid.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Kortom

Je oren zijn een gevoelige zintuig en geluid moet dan ook perfect klinken, want anders heb je je geld weggegooid. Wij zouden daarom adviseren niet te snel je aankoop te doen, maar vooral de tijd te nemen om de kwaliteit van een soundbar die jij nastreeft te zoeken. Eenmaal besteld en thuis geïnstalleerd ga je namelijk niet snel meer terug met het product.