Wat is noise cancelling? En waarom moet je het inzetten?
Ben jij al bekend met noise cancelling? In dit artikel lichten we uitgebreid toe wat noise cancelling is, wat de grote voordelen ervan zijn en of er ook nadelen aan verbonden zijn. Noise cancelling betekent dat alle omgevingsgeluiden die je als “storend” zou kunnen ervaren gefilterd worden en niet meer horen zijn. Ook ruis op de achtergrond wordt geheel weggewerkt.
Wat bedoelen ze met “antigeluid”?
Het klinkt misschien wat futuristisch, maar noise cancelling werkt met antigeluid. Antigeluid wordt kunstmatig geproduceerd. Geluid uit je omgeving, dat door microfoons wordt opgevangen, wordt kunstmatig geanalyseerd en vervolgens verdraaid, zodat je er minder last van hebt.
Wanneer is noise cancelling geschikt?
Noise cancelling is een techniek die verwerkt wordt in oordopjes en koptelefoons. Het is vooral handig als je je in een luide omgeving bevindt, bijvoorbeeld vlakbij een vliegveld, als er wegwerkzaamheden worden uitgevoerd, of je je in een grote menigte of drukke trein bevindt. Ga ervanuit dat een koptelefoon met noise cancelling beter werkt dan oordopjes met noise cancelling. Oordopjes zijn kleiner en hebben minder ruimte om de technologie te verwerken.
Prijs van noise cancelling
Hou er rekening mee dat noise cancelling nooit 100% effectief is. Dat betekent dat er veel verschillen in kwaliteit bestaan. Het ene apparaat met noise cancelling technologie filtert misschien maar 30% van alle ruis en omgevingsgeluiden, terwijl het andere apparaat met noise cancelling 80% weet te filteren. Hoe beter de noise filtering werkt, hoe duurder het apparaat.
Noise cancelling: actief of passief
Met passieve noise cancelling wordt geluidsisolatie bedoelt. Het apparaat is niet actief “aan het werk” om geluiden te filteren, maar heeft simpelweg bepaalde isolatiematerialen die geluid afstoten (zoals je in huis isolatiemateriaal hebt om de warmte beter vast te houden). Een apparaat met actieve noise cancelling beschikt over kleine microfoontjes die alle omgevingsgeluiden analyseren en vervolgens tegengeluiden produceren (als een soort antivirus).
Is passieve noise cancelling alleen genoeg?
Dat ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent. Als je omgevingsgeluiden en ruis optimaal wilt blokkeren, zul je meer nodig hebben dan passieve noise cancelling. Actieve noise cancelling is een technologie die ongewenst omgevingsgeluid actief aanpakt en is in de regel beter.
Welke voordelen heeft noise cancelling?
Het fijne van noise cancelling is dat je…
- Ook met zachter volume de muziek of opname goed blijft horen
- Je beschermt je trommelvliezen beter met zachtere muziek.
Heeft noise cancelling ook nadelen?
Noise cancelling betekent dat je je minder bewust bent van je omgeving en helemaal in je gedachten op kunt gaan. Als je thuis op de bank of in bed ligt, is dat niet erg, maar wel als je onderdeel uitmaakt van het verkeer en het belangrijk is dat je de omgevingsgeluiden juist wel hoort. Daarnaast is noise cancelling vrij nieuw, waardoor de technologie nog vrij duur is. Een headset met goed werkende noise cancelling technologie kost al gauw 100 euro of meer.
Wat is noise masking?
Noise masking letterlijk vertaald betekend “geluid maskering”. Denk maar aan hoe je een onaangename geur met een prettige geur kunt maskeren, zo kun je ook onaangenaam geluid met prettig geluid maskeren. Noise masking houdt in dat onaangenaam geluid met prettig geluid bestreden wordt, zodat je er bij het bekijken van film of luistern van muziek minder last van hebt. Het tegengeluid maakt het hinderlijke geluid ‘neutraal’, zodat je het vergeet.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Ontdek serene stilte met de beste noise-cancelling koptelefoon.
- Duik in de wereld van ongestoorde muziek met de top draadloze oordopjes met noise-cancelling.
- Geniet van topgeluid zonder de bank te breken: De beste koptelefoons onder €100-€150.
- Comfort en kwaliteit gecombineerd: De beste draadloze Bluetooth koptelefoon.
- Maak kennis met superieure geluidservaringen met de beste koptelefoons op de markt.
Noise cancelling toegelicht: deze YouTubevideo heeft het antwoord
In deze video neemt productaanbieder Coolblue het woord op zich:
Op jouw succes!