Zijn de online cursussen van Cor Bakker de moeite waard? In deze review vertellen we je wat onze ervaringen zijn. Wanneer je het gezicht van Cor Bakker ziet, herken je hem meteen van de televisie. Hij deed namelijk regelmatig de muziek voor diverse programma’s van Paul de Leeuw. Het lichtgebruinde hoofd, de vrolijke ogen en zijn zachte uitstraling laten je meteen op je gemak voelen. Dat je hier met een man met passie te maken hebt, zal je niet verbazen. Hem als muziekleraar kiezen om te leren piano spelen, is dan ook geen vreemde gedachte. Lees verder…

Tip: hier kun je een gratis proefles van Cor Bakker krijgen, zodat je ook zelf ervaart hoe zijn lesmateriaal is.

Inhoud van deze pagina:

Zoeken naar de ideale pianoleraar – Cor Bakker?

Vorig jaar raakte ik geïnteresseerd in piano spelen. Ik vond het altijd al mooi klinken en dacht dat het te moeilijk zou zijn om te leren. De meesten die goed piano spelen, zijn als klein kind begonnen en dat was voor mij tot nu toe de reden om er maar niet meer aan te beginnen. Het leek me te moeilijk, te tijdrovend, een confrontatie met mijn eigen limieten. Toen er online pianolessen verschenen, begon het toch weer te kriebelen. Was dit het moment om dan toch te starten met piano spelen?

Waarom Cor Bakkers piano lespakketten reviewen?

Als het eenmaal begint te kriebelen, moet je er iets mee doen. Je moet jezelf op zijn minst de kans gunnen om erin te slagen, of na een aantal weken of maanden te moeten erkennen dat het gewoon niet je sterkste talent is. Bij Cor Bakker kun je op je eigen niveau en in je eigen tempo starten en dat is iets wat ons voor deze review erg aansprak. Zelfs als je al een tijd piano speelt, kun je met de gevorderden cursus van Cor je vaardigheden verder ontwikkelen. Het is dus zeker niet alleen voor de startende pianospeler.

Waarom online lespakketten in pianospelen goed tegen het licht houden?

Er zijn heel veel verschillende manieren om een online les aan te pakken. Dat betekent echter niet dat al deze manieren ook de beste voor jou zijn. Ondanks dat kinderen tegenwoordig meer gewend zijn aan leren op afstand, kan het voor de muziekles (maar bijvoorbeeld ook de sociale ontwikkeling) beter zijn om bijvoorbeeld met een fysieke muziekleraar en andere kinderen op een vaste locatie te leren muziek spelen. Voor volwassenen geldt dit misschien weer niet. Voor elk is er dus een manier.

Weer een online pakket piano leren spelen

Wat je aanspreekt in een pianoleraar, hoeft niet per definitie te zijn waar je het meeste en beste van leert. Als je nog geen enkele muziekles hebt gehad, moet je helemaal vooraan beginnen en niet denken dat je binnen een paar lesjes een van je favoriete nummers op de piano kunt spelen. Dat is echter wel wat sommige online lesaanbieders beloven. Ze leren je een deuntje en hierdoor mis je de basis die je nodig hebt om verder te gaan met je ontwikkeling als pianospeler.

Waarom is Cor Bakker anders dan alle anderen?

Als de basis er eenmaal in zit, kun je hierop verder bouwen. Bij Cor Bakker heb je daarom verschillende soorten cursussen en elke cursus biedt iets unieks. Je hebt twee beginnerscursussen, twee cursussen voor gevorderden, maar bijvoorbeeld ook spelen met akkoorden. Waar het om gaat is dat het aanbod aangepast is op elke doelgroep. Als het jouw doel is om op hetzelfde niveau als het Metropole orkest te spelen, biedt Cor Bakker dit ook aan.

Op welke criteria letten we bij online piano lespakketten?

Het gaat niet altijd om de prijs, want eigenlijk is de kwaliteit die je krijgt veel belangrijker om een bepaald bedrag te rechtvaardigen. We keken voor deze review daarom naar de volgende factoren:

  • Uitgebreidheid van het aanbod
  • Beschrijving van niveau om voor een lespakket te kiezen
  • Prijs van elk lespakket en wat je ervoor terugkrijgt
  • Inhoud van de cursus en hoe makkelijk is het tempo te volgen
  • Hoe uitdagend is een cursus en stimuleert het om te blijven spelen
  • Kun je gratis uitproberen of Cor Bakkers methode bij je past?

Wat we van de online lessen van Cor Bakker vinden: onze bevindingen

Als beginneling is het niet altijd makkelijk om met iets nieuws te starten, maar na zoveel jaren wensen te beginnen, was de aanschaf van de cursus een makkelijke stap om te zetten. Betalen met iDeal gaat soepel en niet anders dan bij andere online betalingen. Je krijgt daarna direct de link toegestuurd op het door jou aangegeven e-mailadres en kunt ook meteen inloggen in de digitale lesomgeving van Cor Bakker. Tot zover verloopt alles voorspoedig. Nu gaan we de lessen volgen.

Cor Bakkers pianolessen in het kort

Cor heeft negen verschillende lespakketten ontwikkeld om piano te leren spelen en hierbij heeft hij rekening gehouden met diverse niveaus. Je hebt twee cursussen voor beginners, twee cursussen voor gevorderden, twee keer spelen met akkoorden en daarnaast drie aparte lespakketten: het droompakket, het ultieme droompakket en het klassieke pakket. Zodra je inlogt met de gegevens die je toegestuurd hebt gekregen, kun je een les openen en starten met pianospelen.

Info over de persoon achter de online pianolessen: Wie is Cor Bakker?

Cor Bakker heeft aan het conservatorium gestudeerd en heeft veel ervaring als pianospeler en orkestleider. Hij heeft samengewerkt met veel bekende nationale en internationale artiesten, zoals Lionel Richie, Oleta Adams en Karin Bloemen. Ook is hij jarenlang verbonden geweest aan het Metropole orkest. Deze ervaring zie je dan ook terug in zijn bevlogenheid voor het vak. Hij wil zijn passie graag delen met anderen en hen enthousiasmeren alles uit muziek te halen wat erin zit.

Hoe ziet het aanbod van Cor Bakker eruit en wat kost het?

AanbodKosten
Cursus 1 voor beginners149 euro
Cursus 2 voor beginners149 euro
Cursus 1 voor gevorderden149 euro
Cursus 2 voor gevorderden149 euro
Cursus 1 spelen met akkoorden149 euro
Cursus 2 spelen met akkoorden149 euro
Cursus Droompakket119 euro
Cursus Ultieme droompakket119 euro
Cursus Klassiek pakket149 euro

Bij elk pakket wordt aangegeven wat je zo’n beetje als startniveau moet kunnen om het lespakket goed tot uitvoering te kunnen brengen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je noten moet kunnen lezen of al met twee handen moet kunnen spelen. Bij de laatste drie pakketten ben je al ontzettend vaardig en gaat het erom je kwaliteiten te perfectioneren en je uit te dagen om op hoog niveau piano te spelen. De normale prijzen van elk lespakket liggen overigens tussen de 189 en 229 euro.

Is een lespakket van Cor Bakker je geld waard?

Wat je in ieder geval zeker weet, is dat je met iemand met passie te maken hebt. Als Cor Bakker al je grote voorbeeld en inspirator is, weet je met zijn lessen dat je gemotiveerd zult blijven om met regelmaat de lessen te volgen. Iemand die niet zo indrukwekkend is, kan je aandacht snel verliezen, al moet je natuurlijk de motivatie in jezelf vinden om door te blijven gaan.

Als het je om de euro’s gaat, is het goed om te weten dat de lessen altijd toegankelijk blijven. Je hebt voor de inhoud betaald en niet voor een bepaalde periode. Dat houdt in dat een korte of langere onderbreking geen invloed op je toegang tot het lespakket heeft. Natuurlijk is het beter om frequent te blijven oefenen om de skills onder de knie te krijgen, maar een urgentie die om voorrang vraagt betekent dus niet automatisch dat je inloggegevens geblokkeerd worden.

Onze test met het lespakket van Cor Bakker

Wat ik zelf ontzettend fijn vond, was dat je – vooral als beginner – gewoon de les weer van voren af aan kunt starten als je hem moeilijk vond. Ook kun je een deel terugspoelen als het kijken naar Cor en het spelen tegelijk iets te snel voor je gaat. Even pauzeren om iets te herhalen is ook geen probleem. Je moet alleen je computer bij de hand hebben en de pauzeknop snel weten te vinden om die onderbreking in te lassen. Je bepaalt dus altijd zelf het tempo en kunt niks missen. Dat is bij klassikale lessen met andere leerlingen erbij wel vaak anders.

Onze ervaringen na het afronden van het eerste lespakket

Het bedrag van het lespakket vonden we heel schappelijk en eigenlijk valt het reuze mee als je het vergelijkt met een echte muziekleraar die je op de muziekschool of bij hem thuis ontvangt voor losse lessen. Natuurlijk is hier ook iets voor te zeggen, maar ik heb de online lessen als zeer prettig ervaren en kon in rustigere tijden sneller door de cursus heen en in drukkere tijden even pauzeren. De manier van lesgeven van Cor Bakker werkt aanstekelijk en heeft een positief effect op je leergierigheid.

Ervaringen van Consumentenbond, Radar en Kassa met Cor Bakker of online lessen

Volgens een artikel van Radar zijn we als Nederlander geen fan van online leren. Blijkbaar lopen we achter als we onze bereidheid om cursussen op internet te volgen vergelijken met andere Europese landen. Dit artikel is wel al tien jaar uit, dus op de redactie vermoeden we dat we na het coronavirus wel anders over online cursussen zijn gaan denken. Verder verwachten we ook dat een online cursus voor bijvoorbeeld je werk moeten volgen anders ervaren wordt dan online muziek leren spelen.

Bij de Consumentenbond gaan ze vooral in op de kwaliteit van het online aanbod en of het ook iets is dat je later op je CV kunt zetten. En wil je iets meer weten over de man achter de lespakketten om piano te leren spelen? Dan geeft Kassa diverse artikelen met beeldmateriaal waarin Cor te zien en te horen is.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek naar Cor Bakker en zijn online pianolessen

Wat vinden wij van de online lespakketten van Cor Bakker om piano te leren spelen?

De soorten cursussen

Met negen verschillende lespakketten is er voor elk niveau wel iets. Je kunt als absolute beginneling zonder enige ervaring of kennis aan de slag, maar ook blijven leren als je geen beginner meer bent. Het leert je de basis, maar ook waar je bij voldoende oefening en ervaring kunt eindigen. Je krijgt zoveel meer dan alleen een online pianoles.

De prijs

Elk pakket kost (tijdens de aanbieding) tussen de 119 en 149 euro. Hiervoor krijg je een flink aantal lessen en je merkt ook dat je vaardigheden met sprongen vooruitgaan. Merk je deze ontwikkeling niet bij jezelf? Dan kun je herhalen tot je het wel onder de knie hebt. Je toegang tot de online lesomgeving blijft geldig, omdat je ervoor betaald hebt.

De begeleiding

Cor Bakker is de drijvende kracht tijdens de lessen, maar vergeet niet dat hij niet de enige persoon is die zich bemoeit met de online lessen. Erik van de Luijt is namelijk diegene die achter de schermen ook druk bezig is met de lespakketten. Hij levert input voor het lesmateriaal en is de steun en toeverlaat van Cor.

Wat zijn de voor- en nadelen van online piano leren spelen?

We hebben het hier niet zozeer over de lessen van Cor Bakker, maar wel over online piano leren spelen in het algemeen ten opzichte van pianolessen bij een leraar volgen die fysiek bij je in de ruimte aanwezig is.

Voordelen

  • Je bepaalt altijd zelf wanneer, hoe lang en hoe vaak je speelt. Je hoeft alleen maar in te loggen om een volgende les te starten of een vorige les te herhalen. Je houdt je eigen tempo aan en hoeft nergens rekening mee te houden.
  • Doordat je thuis online lessen kunt volgen, heb je geen andere factoren die van invloed zijn, zoals bijvoorbeeld het weer, het verkeer of de kosten hiervan. Wanneer je een les in een grote stad moet volgen en je rijdt er met eigen auto naartoe, ben je alleen al voor het parkeren een flinke cent kwijt.
  • Wel een specifiek voordeel van de lessen van Cor Bakker zijn de passie en zijn manier van uitleggen. Je leert echt veel sneller en beter van iemand met ervaring en gedegen kennis.

Nadelen

  • Bij alle online lespakketten is het verleidelijk om je planning om te gooien. Je geeft dan de voorkeur aan andere activiteiten of maakt je pianoles al snel geen prioriteit meer. Je moet dan ook flink wat doorzettingsvermogen hebben en goed kunnen plannen om de online lessen te blijven volgen.

Is het aanbod van Cor Bakker anders dan dat wat anderen aanbieden?

We hebben de online lessen om piano te leren spelen vergeleken met andere online pakketten en dan vallen ons wel wat dingen op. Niet iedereen heeft evenveel didactische capaciteiten en daarmee bedoelen we dat het vak van muziekleraar wel iets is dat je in de vingers moet hebben. Het gaat namelijk niet alleen om passie hebben, je moet dat wat je iemand wil leren ook op een goede manier kunnen uitleggen, anders komt het niet aan bij de ontvanger.

Waarom geen pianolessen via YouTube of andere media doen?

Ga je op YouTube rondsnuffelen naar pianolessen (https://www.youtube.com/results?search_query=piano+lessons) dan vind je nogal wat aanbod. Er worden allerlei beloften gedaan, zoals bijvoorbeeld dat je binnen 7 dagen piano kunt leren spelen. Ook zijn er best wel wat apps waarmee je piano kunt leren spelen, zoals Flowkey en Simply Piano. Bij al deze methoden moet je echter goed kijken naar wat het doel van het aanbod is. Niet elke app of elke YouTube-video sluit namelijk aan bij jouw niveau of jouw doel.

Voor wie zijn de pianolessen van Cor Bakker handig?

Laten we eerlijk zijn, online lessen (voor welk onderwerp dan ook) zijn niet voor iedereen weggelegd. Misschien is dat ook wel het nadeel van heel simpel met iDeal kunnen betalen. Je betaalt en zet de lessen in je agenda, maar het is vrij makkelijk om de lessen te vergeten of andere dingen voorrang te geven. Als je echter intrinsiek (van binnenuit) gemotiveerd bent om piano te leren spelen, kan Cor Bakker wel jouw man zijn om het online aanbod te gaan doen.

Wat heb je nodig om online piano te leren spelen?

Het gaat vooral om drie zaken, waarvan er twee over materiaal gaan. Je moet namelijk een computer hebben om de online lessen af te kunnen spelen en je moet iets van een piano of keyboard hebben om je vingers op los te laten. Het tweede element gaat niet over materiaal en dat betreft jouzelf. Om iets goed te leren, moet je herhalen. Dit betekent dat je tijd moet vrijmaken om piano te leren spelen. Het gaat niet vanzelf. Zorg dus voor een aanpak die bij je past.

Ervaringen van anderen met Cor Bakkers lespakketten pianospelen

Anderen zijn vooral enthousiast over de cursussen voor beginners, al worden er ook wel wat nadelen genoemd. Deze nadelen zie je als beginner niet altijd snel en daarom is het goed om wat reviews te lezen en het online aanbod te vergelijken. Het gaat hier namelijk kom de manier waarop jij het prettigst leert. De ene muziekdocent is visueel tijdens het spelen duidelijker dan de andere door bijvoorbeeld de toetsen op te laten lichten.

Samenvatting andere reviews over Cor Bakker

RecensentSamenvatting review
https://pianolesvanrene.nl/review-cor-bakker-pianolessen/Je kunt de basis goed leren, maar andere cursussen geven extra features die voor de beginner handiger zijn.
https://pianoflix.nl/piano-leren-spelen/review-piano-spelen-met-cor-bakker/Het aanbod is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Cor Bakker maakt de cursus uniek.
https://jijkanditook.nl/piano-spelen-met-cor-review/De reviewer is vooral positief over de cursus voor de beginner en geeft aan dat de cursus voor dit niveau ideaal is.

Tabel met alternatieven als het om online piano leren spelen gaat

Beste waar voor je geld met een community van pianospelershttps://pianolesvanrene.nl/hoe-werkt-community-pianoles-van-rene/
Onze aanbeveling voor de beginnende pianospelerhttps://pianospelenvoorbeginners.nl/
Deze als je minder geld voor online pianolessen te besteden hebthttps://pianolesonline.com/

Conclusie: Cor Bakker voor je online pianolessen kiezen?

Ondanks dat we enthousiast zijn over Cor Bakker als leraar, zijn er ook diverse nadelen. Dan gaat het niet om Cor Bakker zelf, maar om online lessen volgen. Ongeacht het onderwerp van een online les, is het toch altijd fijner om in het bijzijn van een leraar lessen te volgen. Dat is zo bij talen, bij muziek maken en ook bij andere vakken. Als je je echter bewust bent van de valkuilen en minder positieve aspecten aan online lessen volgen en hiermee om kunt gaan, is Cor Bakker een enthousiasmerende figuur die zijn passie voor de piano duidelijk op je weet over te brengen.

Reviewhttps://www.pianospelenmetcor.nl/
SamenvattingGoede basisvaardigheden om piano te leren spelen, lespakketten voor diverse niveaus, bekende pianospeler met humor en uitstekende kennis en vaardigheden als leraar
Review doorRedactie
Beoordeling5 van 5 sterren

Op jouw succes op de piano!