Wat is moeilijker: viool of cello?

Is viool makkelijker of is cello makkelijker? In dit artikel vergelijken we beide instrumenten en proberen we een gebalanceerd antwoord te geven in welk instrument nu makkelijker te bespelen is. Eén ding is zeker: viool en cello zijn allebei geen makkelijke instrumenten. Om hier goed in te worden, zul je uitgebreid moeten oefenen, want alleen echte oefening baart kunst.

Wie mag hierover oordelen?

Is viool moeilijker of toch cello? Cellospelers zullen hierover hun (voor)oordeel hebben, maar vioolspelers natuurlijk ook. De mensen die maar één van de twee instrumenten gespeeld hebben, kunnen hierover eigenlijk niet goed oordelen. Alleen de mensen die met beide instrumenten uit de voeten kunnen, mogen hierover een oordeel vellen. Dan moet je het eigenlijk ook nog vragen aan mensen die met beide instrumenten uitgebreid geoefend hebben.

Cello heeft een natuurlijkere houding

Wat je vaak hoort, is dat je voor het bespelen van cello een natuurlijkere houding aanneemt dan bij viool. Dat betekent dat je je lichaam bij viool in een ongemakkelijke houding forceert, die wat ongemakkelijk aanvoelt. Dit zegt natuurlijk nog niet zoveel over het bespelen van het instrument zelf. Daar staat tegenover dat de positie van de duim bij cello weer wat lastiger is dan bij viool.

Hoe maak je je keuze?

Het is nog niet zo makkelijk om antwoord te geven op de vraag of cello of viool moeilijker is. Als het antwoord wel makkelijk te geven was, zou dit artikel niet geschreven hoeven worden.

  • Probeer beide instrumenten uit

Als het een kwestie van persoonlijke voorkeur is, is het aan te raden beide instrumenten uit te proberen. Dat doe je bijvoorbeeld in de vorm van een proefles. Persoon A vindt de cello misschien fijner te bespelen, terwijl voor persoon B geldt dat de viool een stuk fijner is.

  • Welke opties heb je op de lange termijn?

Zit er een goede vioolleraar bij jou in de buurt maar geen leraar cello, of andersom? Kun je op de lokale muziekschool wel cello leren, maar geen viool? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je een instrument wil leren. Wat is op de lange termijn de beste optie als je écht goed wilt worden in het bespelen van één van deze instrumenten?

  • Welk instrument geeft de mooiste klank?

Wie een instrument wil leren bespelen, moet eindeloos oefenen. Oefenen doe je alleen als je hiervoor gemotiveerd bent. Zelfs al is het ene instrument moeilijker te bespelen dan het andere, als dit je voorkeur heeft, moet je hier vol voor gaan. Welk instrument vind je een mooiere vorm en – belangrijker nog – klank hebben? Welk instrument past het allerbest bij jou?

Houding en handpositie

Viool vs. cello:

  • Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool
  • De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger. Dat heeft er vooral mee te maken dat de pols is een wat onnatuurlijk hoge positie zit.
  • Ook de vingerpositie is bij de viool wat onnatuurlijker dan bij viool.

En de melodie?

De viool heeft een verfijnd snaargeluid dat erg prettig is om naar te luisteren en echt tot de verbeelding spreekt. Viool is erg melodisch en rijk. Cello heeft wat meer lage tonen en vormt eerder een soort baslaag voor de viool. Als de viool een zwaluw is, dan is de cello een ekster.

Is cello makkelijker aan te leren als je viool speelt?

Ja en nee, ook al heb je een goed idee van wat je met de snaren van het instrument kunt en ben je makkelijker in staat met je handen de juiste positie te vinden, toch blijft het aanleren van een nieuw instrument – zeker een snaarinstrument – altijd een ontzettend grote uitdaging.

Geschiedenis van cello en viool

Cello en viool zijn ongeveer rond dezelfde tijd uitgevonden. Beide muziekinstrumenten komen uit het Italië van de vroege 16e eeuw. De instrumenten werden voor het eerst afgebeeld op schilderijen in de aren 1530’. Het belangrijkste verschil met de oorspronkelijke instrumenten van Gaudenzio Ferrari was dat deze nog maar drie snaren in plaats van vier hadden.

Belang van toongevoel

Viool en cello hebben elk maar vier snaren. Op een piano heb je verschillende toetsen en op een gitaar is het precies duidelijk waar je je hand moet plaatsen om een bepaalde toon te krijgen. Dat is bij deze twee strijkinstrumenten niet het geval. Je krijgt geen visuele ‘hints’ voor het vinden van de juiste toon. Je moet deze helemaal zelf weten te vinden – puur op gevoel.

Fun fact: de lastigste instrumenten ter wereld

Deze instrumenten (die bij het grote publiek wel bekend zijn), worden gezien als het lastigst om te bespelen:

  • Basinstrumenten – de Franse hoorn
  • Voor een fanfareband – de hobo
  • Snaarinstrument – de viool of de harp
  • Toetsinstrument – de accordeon of de
  • Of wat dacht je van de doedelzak?
  • Ook het (traditionele) orgel is erg lastig.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Viool of cello: YouTube heeft het antwoord

In dit artikel worden viool en cello met elkaar vergelijken. Het kanaal geeft de voorkeur aan cello, maar ja het heet dan ook “Adult Cello”:

Op jouw succes!