Hoeveel kost een piano?
Wat betaal je nu precies voor een goede piano? Goede vraag: in dit artikel gaan we hem beantwoorden. Een akoestische piano is een fantastisch instrument waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Wist je dat een piano gemiddeld zo’n 50-70 jaar meegaat? Er kunnen dus wel drie (soms zelfs vier) verschillende generaties op spelen. Ook als je er niets mee doet, ziet de piano er mooi uit in huis. De piano gaat uiteraard langer mee als je hem goed onderhoudt.
Tweedehands is goedkoper
Omdat een piano erg lang meegaat, is de kans groot dat hij minstens één keer van eigenaar verwisselt. Dat een piano al eens gebruikt is, is meestal helemaal niet erg. Zolang hij goed onderhouden is, kun je er nog jarenlang van genieten. Een tweedehands piano kun je, als je geluk hebt, al voor de helft van de originele prijs aanschaffen. Een beetje serieuze nieuwe piano kost je al snel 4.000 euro. Kies je voor midden- op topklasse kwaliteit? Reken op ruim 10.000 euro.
Waar let je op bij aanschaf tweedehands?
De binnenkant zegt vaak meer over de échte staat van de piano dan de buitenkast. Als de buitenkant er fris en mooi uitziet, wil dat nog niet zeggen dat ook het snaarwerk deugt. Schaf je een gebruikte piano aan, dan moet je dus sowieso op de snaren letten. Straat hier genoeg spanning op en zit er genoeg rek in? Kijk ook of de hamertjes nog heel zijn en of er niets ontbreekt.
Wat zegt de hoogte over het geluid?
Hoe hoger de piano, hoe groter de klankkast is en hoe groter de klankkast, hoe voller het geluid van de piano. Een grote klankkast wil niet per definitie zeggen dat het geluid ook helderder is, maar het geluid heeft in ieder geval meer volume. Je spel heeft dus meer kracht.
Welke factoren beïnvloeden de prijs?
Er zijn verschillende factoren die de prijs van een piano beïnvloeden:
- Nieuw of tweedehands
Zoals gezegd is een tweedehands piano stukken goedkoper dan een nieuwe, terwijl deze in kwaliteit niet of nauwelijks onderdoet. Heb je een beetje verstand van piano’s, dan ben je zeker in staat een goede kwaliteit tweedehandse van mindere kwaliteit te onderscheiden.
- Het pianomerk
Zoals met alle instrumenten zijn er bepaalde topmerken en merken die als minder worden aangeschreven. Bij Piano’s zijn de topmerken onder andere Bechstein, Steinway and Sons, Yamaha en Perzina. Als je een piano van één van deze merken aanschaft, betaal je niet alleen voor de kwaliteit van de piano zelf, maar ook voor de merknaam en de reputatie.
- Pianogrootte
Grotere piano’s gebruiken niet alleen meer materiaal, maar zijn ook nog eens moeilijker te produceren. Vaak bestaat een grote piano uit meer onderdelen dan een kleine en al die onderdelen moeten door een professional gemonteerd worden. Dat kost een hoop tijd en dus geld.
- Wet van vraag en aanbod
Ook voor piano’s geldt (oneerbiedig gezegd) dat een piano verkocht wordt voor “wat een gek ervoor geeft”. Als er veel vraag is naar piano’s – om wat voor reden dan ook – zal de prijs hoger liggen dan wanneer er weinig vraag naar is en aanbieders er maar moeilijk vanaf komen.
- Gebruikte materialen
In principe wordt een akoestische piano van meerdere metalen gemaakt. Er wordt onder andere hard- en zachthout in gebruikt, maar ook metaal en een stof als vilt. De kostprijs van elk materiaal verschilt. Ook is niet elk materiaal even makkelijk te bewerken. De duurste materialen geven vaak het beste geluid en de mooiste look, maar die maken de prijs ook hoger. Meer betaalbare piano’s zijn gemaakt van materialen waarvan de kostprijs lager ligt.
- Onderhoud
Dit is vooral van toepassing op tweede (of derde)hands piano’s. Als een piano niet goed is onderhouden, dan zal de kwaliteit ervan aanzienlijk minder zijn van een piano die wel goed is onderhouden. Het gevolg is dat een slecht onderhouden piano minder oplevert als je hem verkoopt.
Kwaliteit van hout
Hout dat van voldoende kwaliteit is, heeft vaak ook een bepaalde leeftijd. Ouder hout is wat duurder dan ‘vers’ hout, omdat het langdurig is bewerkt en opgeslagen. Als er gebruik wordt gemaakt van exotisch hout, moet je ook rekeninghouden met transportkosten en dergelijke die in de eindprijs van de piano zijn bewerkt. Voor vleugels wordt vaak duurzaam hardhout als esdoorn of mahonie hebben, terwijl voor een doorsnee piano sparrenhout gebruikelijk is.
Kwaliteit van metaal
Meestal bestaat het frame uit gietijzer. Dit maakt het niet alleen één van de zwaardere, maar ook één van de duurdere piano onderdelen. Dan heb je nog de metalen snaren. Voor een volledige set ben je al gauw zo’n 600 euro kwijt. Kortom: dit drijft de prijs gemakkelijk op.
Kwaliteit van vilt
Vilt wordt aan de binnenkant van de piano gebruikt, in de hamers, om te voorkomen dat deze slijten of de snaren beschadigen. Het wolvilt dat hiervoor gebruikt wordt, is vaak vrij duur.
Merken in het middensegment
Merken als Baldwin, Noridska en Young Chang bieden piano’s in het middensegment aan. Deze zijn een stuk goedkoper dan de piano’s die e in het topsegment aantreft, maar niet van dezelfde constante hoge kwaliteit. Ook bij piano’s geld: het kost wat, maar dan heb je ook wat.
Een piano is een investering
Tenzij je veel geld op je rekening hebt staan, kun je een piano meestal niet in één keer afbetalen. Zeker niet als het om een duur model piano gaat. Kies je voor een piano in het topsegment, dan kan deze al gauw 30.000-50.000 euro kosten. De meeste mensen hebben zo’n som geld niet in hun sokkenla liggen. Vandaar dat je voor piano’s leningen kunt afsluiten.
Hoe werkt een pianolening?
Een pianolening werkt eigenlijk hetzelfde als een lening voor een huis of auto. In plaats van in één keer één groot bedrag te betalen, betaal je elke maand een klein deel van het bedrag. Het nadeel is dat je ook rente moet betalen, waardoor het totale bedrag met betalen in termijnen altijd een stuk groter is dan wanneer je in één keer betaalt. Vandaar dat je het beste in één keer zoveel mogelijk kunt betalen. Dit wordt ook het aanvangsgeld genoemd.
Het aanvangsgeld
Meestal leen je maar een beperkt bedrag van de totale som. Kost een piano bijvoorbeeld 30.000 euro en kun jij in een keer al 10.000 euro betalen? Dan hoef je nog maar 20.000 euro te lenen. Hoe minder je leent, hoe minder rente je hoeft te betalen, hoe minder je in totaal betaalt.
Koop bij voorkeur bij een particulier
Kopen bij een particulier bespaart je heel wat geld als je niet van een dure en ongunstige lening gebruik hoeft te maken. Een nadeel is dat een particuliere verkoop geen wettelijke garantie kan bieden. Dit kan je oplossen door eerst een grondige inspectie uit te (laten) voeren.
Vleugels zijn alleen voor echte fanatiekelingen
Vleugels zijn gemiddeld beter én duurder dan staande piano’s. Koop je een instapmodel, dan ben je al gauw zo’n 10.000 euro kwijt (op zijn minst). Vandaar dat je alleen een vleugel moet overwegen voor studenten die verder gevorderd zijn en voor wie pianospel hun grote passie is. Bovendien moet je je afvragen of je zo’n grote vleugel wel kwijt kunt in huis. Piano’s zijn compacter.
Onderhoud van de akoestische piano
De grootste kostenpost van een akoestische piano is natuurlijk de aankoop. Maar je moet niet vergeten dat een piano ook nog onderhouden moet worden. Zo moet je je piano regelmatig laten stemmen om te voorkomen dat deze vals gaat klinken. Het stemmen van een piano kan je meestal niet zelf, tenzij je er echt verstand van hebt. Hiervoor moet je een professional inschakelen. Per jaar moet je zeker één of twee keer de piano laten stemmen.
Regel de luchtvochtigheid
Piano’s raken ontstemd door schommelingen in luchtvochtigheid. Door verschillen in de luchtvochtigheid in huis zal het hout van de pianokast gaan uitzetten en weer krimpen. Als het je lukt de luchtvochtigheid in huis constant te houden, zal hij minder snel ontstemmen.
Een digitale piano aanschaffen
Een digitale piano werkt elektronisch. De digitale piano klinkt wat minder goed dan de akoestische piano, maar is wel een stuk goedkoper. Ook kun je er goed mee studeren, omdat je hiervoor een koptelefoon kunt gebruiken. Je buren en huisgenoten hebben dan geen last van je. Een digitale piano van hoge kwaliteit koop je al voor gemiddeld zo’n 700 euro. Een ander voordeel van een digitale piano is dat je deze niet hoeft te stemmen.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen
- Op zoek naar de perfecte klank? Vind de beste elektrische piano’s die bij jouw stijl passen!
- Ontdek de crème de la crème van de piano’s: Dit zijn de beste piano merken op de markt!
- Piano leren spelen kan een geweldige ervaring zijn. Start jouw muzikale avontuur met onze praktische gids!
- Benieuwd naar de investering in jouw muzikale toekomst? Vind uit wat pianoles kost en begin met budgetteren!
- Notenlezen niet jouw ding? Geen probleem! Leer keyboard piano spelen zonder het lezen van noten.
De kosten van een piano: ook YouTube heeft antwoorden
LivingPianoVideos heeft een video voor je waarin
de vraag “How much does a piano cost?” precies beantwoord wordt:
Op jouw succes!
Hallo. Mijn kinderen spelen lang piano een 3 jaar ander 4. Oudste speelt goede klassieke stukken en treedt soms op.
Ik had een oude gratis afgehaald die was niet goed. Nu een fazer maar de pianoleraar zei dat hij ook niet goed was. Wat is een goed merk ? Zelf 6 jaar ook les gehad vroeger.
Mijn zoon speelt bv turske mars, Chopin, fur elise en veel uit het hoofd. Wat is handig om uit te geven? Kids zijn 13 en 11 en vriendjes soms wilt, hij heeft 2 vrienden die ook goed kunnen spelen. Keyboardles 3 jaar gehad nu pas een jaar klassiek heeft hij.
Ik ben teleurgsteld dacht een goede gekocht te hebben maar zacht en hard was teveel hetzelfde, de aanslag was niet goed. Leraar is een bekende zeer goede artiest die ook veel optreedt.Ik hoor graag van u.