Waarom zou je piano leren spelen?

Er zijn heel veel verschillende redenen om piano te leren spelen. In dit artikel gaan we elk van die redenen bespreken. Piano is al een eeuwenoud instrument en heeft verschillende grootheden grootgebracht: van Beethoven tot Ray Charles. Een piano is niet weg te denken uit een muzieklokaal. Je hebt piano’s en soortgelijke toetsinstrumenten in veel verschillende soorten: van vleugel tot keyboard, tot elektronische piano en nog “exotischere” modellen.

Piano en fijne motoriek

Een eerste groot voordeel van piano is dat het je fijne motoriek helpt ontwikkelen. Dat is niet iets dat je van nature bent: fijn motorisch. Je weet hoe moeilijk het is voor kleine kinderen om binnen de lijntjes te kleuren. Dat kan een kind pas na veel en uitgebreid te hebben geoefend. De fijne motoriek wordt op scholen ook geoefend bij het leren schrijven.

Piano en vingervlugheid

In je handen zitten heel wat gewrichtjes. Door vaak piano te spelen, hou je ze stuk voor stuk soepel. Die vingervlugheid komt vooral tot zijn recht als je verschillende akkoorden (drie noten tegelijkertijd) leert spelen. Je moet hierbij vaak vingers over elkaar heen bewegen, wat in eerste instantie lastig kan zijn. Maar zoals met alles geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

Piano en hand-oog coördinatie

Als piano ergens goed voor is, dan is het wel voor je hand-oog coördinatie. Zeker als je beide handen gebruikt en beide handen andere activiteiten laat uitvoeren. Je prikkelt je hersenen, zonder dat het voelt alsof je aan het studeren bent. Pianospel is een vorm van ontspannen. Door veel en vaak piano te spelen, ontwikkel je de relatie tussen hand en oog. Dat is ook weer goed voor andere activiteiten waarbij je je handen veel en vlug achter elkaar moet gebruiken.

Piano is goed voor je algemeen welzijn

Piano is een stuk beter voor je algemeen welzijn dan lui op de bank een film of serie kijken, dat is een ding dat zeker is. Wie pianospeelt, is actief bezig en blijft zichzelf ook prikkelen. Wist je dat er zelfs verbanden bestaan tussen muziek spelen (en luisteren) en je algemene intelligentie. Door veel piano te spelen, kun je je geheugen en wiskundig inzicht vergroten. Ook leer je creatiever – buiten de gebaande paden om – te denken. Je wordt er scherp van.

Afleiding: een manier van ontspannen

We hebben allemaal wel een manier om van stress af te komen. Voor sommigen is dit een sigaret opsteken, maar een veel beter alternatief is natuurlijk een muziekinstrument als piano bespelen. Na een lange dag werken, kan het fijn zijn even helemaal in je eigen wereld op te gaan en flink de toetsen aan te slaan. Dat helpt je gedachten weer zuiver te maken.

Je gevoelens uiten

Pianospelen en dan met name pianomuziek spelen die je zelf hebt bedacht, is ook een heel goede manier om jezelf te uiten. Zelfexpressie is heel belangrijk. Op school, op de werkvloer, wordt er van alles van ons verwacht, maar voor emotie is bijna geen plaats. Soms houden we onze emoties ook liever voor onszelf. Sommige mensen schrijven in een dagboek, anderen maken muziek.

Je eigenwaarde vergroten

Iedereen is graag ergens goed in. Er zijn weinig dingen zo prettig als merken dat je ergens beter in wordt. “Je grenzen verleggen” is een uitdrukking die je vaak hoort. Stiekem doen we dat allemaal wel, alleen niet iedereen zo open en bloot. Als je niet het idee hebt dat je als mens kunt “groeien”, dan heeft het leven weinig zin. Met piano blijf je ontdekken: er gaat een wereld voor je open. Er zijn altijd nieuwe muziekstukken te leren, of je componeert zelf iets.

De piano is gemakkelijk in gebruik

De piano is een heel uitnodigend instrument: niet voor niets vind je er één op elk groot Nederlands station. Iedereen kan muziek uit de piano laten komen. Dat is bij een viool wel anders. Je hoeft alleen maar voor de piano te gaan zitten en een paar toetsen aan te slaan om er mooi geluid uit te laten komen. Ook als je nooit pianoles hebt gehad, kun je iets moois maken.

Improviseren is makkelijk

Op een piano heb je bijna eindeloze mogelijkheden. Je hoeft alleen maar te gaan zitten en je kunt al losgaan. Spelen kan in heel wat verschillende stijlen: van subtiel tot ruig. Je hoeft alleen maar een paar keer te oefenen om je vingers soepel en lenig te maken voor uitdagend spel.

Piano’s maken ontzettend mooi geluid

Piano is een geweldig instrument om ook solo te bespelen. Dat kun je van lang niet alle instrumenten zeggen. Professionele pianisten die achter sierlijke vleugels plaatsnemen, trekken volle zalen – het kan van aangenaam zacht tot ruig en donderend en weer terug naar zacht.

Gaat uitstekend samen met andere instrumenten

Het fijne van piano is dat je piano heel goed met andere instrumenten kunt gebruiken, bijvoorbeeld als begeleiding (ooit de anime Your Lie in April gezien?). Samenspelen maakt piano stukken uitdagender. Je kunt elkaar aanvullen. Een goede pianist is een verrijking voor elke band.

Leuk om met de kinderen te oefenen

Samen pianospelen is een fantastische ouder-kind activiteit. Als ouder met kleine kinderen kun je de kinderen op schoot nemen en hen de toetsen laten ontdekken. Of je kunt samen met de kinderen zingen en jezelf begeleiden. Bij muziekles zit de docent ook vaak achter de piano.

Het instrument zelf is ook geweldig

Piano’s zijn ontzettend mooie instrumenten – groot, maar niet zo log en onhandig als een drumstel. Een drumstel zou je niet snel in je woonkamer neerzetten, maar een piano wel. Een piano met een mooie vorm is een geweldig meubel dat in elk interieur tot zijn recht komt.

Goed voor je luistervaardigheid

Bij piano, net zoals bij de meeste andere instrumenten, draait het allemaal om de klank. Je gaat natuurlijk op zoek naar een zo helder mogelijk stemgeluid en de mooiste melodie. Je kunt het maken van je eigen melodietjes vergelijken met het bouwen van een huisje met Legoblokjes: je blijft je op creatief vlak ontwikkelen. Elke keer dat je een muziekstuk tegenkomt, piano of niet – of dat nu in films is, of zelfs maar in een reclame – luister je aandachtig.

Al het goede vraagt om oefening

Goed worden in pianospel is geen appeltje-eitje. Daar moet je echt wel even voor oefenen. Dat is geen kwestie van een paar dagen, weken of zelfs maanden, maar enkele jaren. Pas na een paar jaar zul je zelfstandig moeilijkere muziekstukken kunnen spelen. Heb jij echt de discipline om te blijven oefenen en oefenen en oefenen? Anders moet je het bij luisteren laten.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

De charme van piano: YouTube licht het toe

Waarom piano spelen? In de onderstaande video krijg je niet één, twee, of drie, maar wel 20 redenen:

Op jouw succes!