Inhoud van deze pagina:

De beste online gitaar cursus: online gitaar leren spelen doe je zo

Er zijn heel wat redenen te benoemen om gitaar te willen leren spelen. Gitaar is een prachtig instrument dat een rijke variëteit aan klanken voort kan brengen. Het leuke – of frustrerende – van gitaar is dat, hoeveel je er ook vanaf weet, je er altijd weer beter in kunt worden. Kies voor de klassieke akoestische gitaar, een elektrische gitaar, basgitaar, of één van nog veel meer gekke varianten. In dit artikel bespreken we de tien beste cursussen voor het leren van gitaar.

Onze uitgebreide zoektocht naar de beste online gitaar cursus

Wat is wat ons betreft de beste online gitaar cursus? Dat is wat lastig te zeggen. Gitaar is iets dat we in de redactie allemaal graag beluisteren: van folk tot hardrock. Spelen doen sommigen van ons het ook – de één wat fanatieker dan de ander. Gitaar is natuurlijk een vrij lastig instrument om te leren bespelen, vandaar dat we goed onderzoek wilden doen naar wat u de precieze mogelijkheden zijn. het aanbod goede gitaar cursussen viel ons niet tegen.

Onze onderzoeksresultaten per categorie

Hieronder vertellen we je direct welk programma het beste uit ons onderzoek kwam. We hebben twee hoofdcategorieën onderzocht: het beste algemene programma en het beste programma qua budgetkeuze:

Gitaarlesvankoen is volgens ons de beste algemene gitaar cursus

Een gitaar strijk je niet tegen de snaren in. Dat begrijpt Koen, van Gitaarlesvankoen, als geen ander. Het fijne van deze gitaar cursus is dat je leert volgens een helder stappenplan. Als je de cursus volt, kom je bovendien in de besloten community terecht, waar je vragen kunt stellen en met andere gitaar fanaten in contact kunt komen. Je volgt de lessen niet alleen op laptop of computer, maar ook gewoon op je mobiele apparaat. Lessen doe je zonder noten te lezen.

>>> Bekijk deze gitaarcursus

Gitaarles van Onlinemuziekacademie is de beste online gitaar cursus voor een bescheiden prijsje

Je kunt ook een uitstekende – en goed betaalbare – gitaar cursus volgen aan de Online muziekacademie. Ook bij deze cursus leer je het gitaarspel op je eigen tempo aan, zonder druk van buitenaf. Het fijne van deze cursus is dat je een les zo vaak kunt volgen als je wilt. Leer zowel over de akoestische en elektrische gitaar. Ook heb je toegang tot verschillende workshops. In totaal ben je bij Onlinemuziekacademie per maand 14,95 euro kwijt.

>>> Bekijk deze gitaarcursus

Wat maakt ons geschikt als online gitaar cursus reviewers?

Gitaarliefhebbers zijn we in de redactie allemaal, al zijn we heus niet allemaal even getalenteerd. De charme van gitaar en het subtiel – of juist ruig – beroeren van de snaren is ons niet ontgaan. Wist je dat we heel veel verschillende reviews schrijven? Dat niet alleen over online cursussen of muziekinstrumenten, maar letterlijk over van alles en nog wat? We vinden het ontzettend leuk ons ergens in te verdiepen en er alles over te weten te komen.

Het aanbod online gitaar cursussen kritisch bekeken

Elke cursus prijst zichzelf natuurlijk zo goed mogelijk aan. Dat is met een cursus gitaar zo, maar ook met een cursus pottenbakken. De echte vraag is natuurlijk of de cursus ook potten kan breken. Online een cursus volgen, is leuk en aardig, maar krijg je wel de begeleiding die je nodig hebt? Wie let er op je houding en motiveert je als het allemaal even tegenzit? Met andere woorden: als je zelfstandig een cursus volgt, ben je ook echt op jezelf aangewezen.   

Wat ons sceptisch maakte over dit soort cursussen

Online cursussen duiken vandaag de dag overal op en het is heus niet zo dat ze allemaal van hoge kwaliteit zijn. bij sommige cursussen is er echt sprake van weggegooid geld. om te verhinderen dat ook jij je geld weggooit – zoals sommigen van ons in het verleden nog weleens hebben gedaan – zijn we maar aan het reviewen geslagen. Tot onze opluchting zijn er ook genoeg goede online gitaarcursussen: die cursussen gaan we hier met je bespreken.

Wat beloven online gitaar cursussen je? En krijg je echt waar voor je geld?

Gitaar cursussen zullen je het één en ander beloven, maar dat wil niet zeggen dat elke cursus zijn beloften ook echt waar kan maken.de belofte zal bijvoorbeeld zijn dat gitaarspelen leuk is. Leuk is het zeker, maar om goed gitaar te leren spelen, moet je ook bereid zijn hard te werken – op sommige dagen is het een kwestie van bloed, zweet en tranen. Een andere belofte is dat gitaar je leven verrijkt. Dat is ook zeker zo, maat geldt dat niet ook voor gitaar luisteren?

Positieve prikkels?

Gitaarspelen wordt ook wel gezien als positieve prikkels binnenkrijgen. Je daagt jezelf zeker uit en bent dus bezig jezelf te prikkelen, maar stiekem kun je jezelf op heel veel manieren prikkelen, bijvoorbeeld met behendigheidsspelletjes en zelfs met gamen. Frustratie omdat iets niet lukt, valt ook niet in de categorie positieve prikkels. Het is dus maar net hoe je het bekijkt.

Een online gitaar cursus beoordelen: dit is de aanpak

Hoe beoordeel je een gitaarcursus nu echt? Makkelijker gezegd, dan gedaan. er zijn heel wat zaken waart je bij een online gitaarcursus op moet letten: zowel op het gitaar- als het cursusaspect.

·         Begin bij de basis

Een goede beginnerscursus gitaar begint bij de basis – hoe werkt het instrument? Wat vind je op het instrument? Maar ook als het een cursus voor meer gevorderde gitaristen is en er een nieuwe techniek wordt uitgelegd, is het zaak om bij het begin te beginnen en de moeilijkheidsgraad stap voor stap op te bouwen. De opbouw moet dus ook logisch zijn.

·         Genoeg diversiteit

Belangrijk van een gitaarcursus is natuurlijk ook dat je er voldoende van leert en niet alleen bij de basis blijft hangen. Je moet echt het idee hebben dat je vooruitgang boekt en dat je elke les weer met iets nieuws aan de slag kan gaan, anders zal je de interesse al snel verliezen.

·         Genoeg feedback

Bij een offline cursus gitaar krijg je feedback van je gitaardocent en eventueel van je medestudenten. Volg je een online cursus, dan sta je er alleen voor en moet je het ook in  je eentje opknappen. In principe niet erg, maar zijn er wel voldoende toetsen en andere reflectiemiddelen om te controleren of je wel alles begrijpt en op de goede manier leert?

·         Genoeg hulp en motivatie

Lukt iets niet helemaal, of loop je tegen een probleem aan? Heb je een raag waar je dringend antwoord op zoekt? Of zoek je goed advies omdat een bepaalde methode of manier van aanpak niet werkt? Dan is het van belang dat je bij de eigenaar van de cursus, of een medewerker van het bedrijf terecht kunt voor antwoorden. Als er echt iets is waar je tegenaan blijft hikken, loop je het risico dat je gedemotiveerd raakt en afhaakt met de cursus.

Onze onderzoeksdata voor online gitaar cursussen

Wist je dat we heel streng zijn als we een online cursus gaan beoordelen? We kijken naar heel wat verschillende zaken voor we overgaan op het geven van een eindbeoordeling:

·         De prijs van de cursus

·         De prijs-kwaliteit van de cursus – hoeveel krijg je nu echt voor het geld dat je betaalt?

·         De afwisseling in lesstof om het leuk en spannend te houden

·         Hoe makkelijk het is om je snel de basis eigen te maken en op de basis van gitaarspel voort te bouwen

·         Of je vragen kunt stellen en hoe goed/snel deze beantwoord worden

·         Of je de lessen opnieuw kunt inzien

·         Of er genoeg beeld- en videomateriaal bij de lessen zit.

Dit zijn de 10 allerbeste online te volgen gitaarcursussen

Zoals gezegd, bespreken we in dit artikel de beste gitaarcursussen. Dit zijn de cursussen die erg hoog scoren op bovenstaande criteria. Je zult merken dat er altijd wat onderling verschil tussen de gitaarcursussen zal blijven bestaan. Het is daarom zaak je goed in de cursussen te verdiepen.

Gitaarcursus 1: GitaarlesvanKoen is de beste algemene keuze online gitaarles

Zoals gezegd, is Gitaarlesvankoen wat ons betreft de allerbeste keuze voor gitaarlessen online. Waarom precies?

·         Je werkt naar een duidelijk doel toe aan de hand van een handig stappenplan

·         Je krijgt les aan de hand van fijne tutorial video’s

·         In de ontmoetingsplaats kom je gelijkgestemde mensen tegen

·         Je kunt waar en wanneer je zelf wilt, lessen

·         Alle lessen zijn ook volledig op mobiel en tablet te bestuderen en bekijken

·         Inclusief meespeelbestanden op MP3

·         Inmiddels hebben ruim 5.400 cursisten de lessen van Koen doorlopen.

>>> Naar deze gitaarcursus

Gitaarcursus 2: Onlinemuziekacademie is het scherpst geprijsd

Zoals gezegd, is ook Onlinemuziekacademie een uitstekende plek om je het gitaarspel eigen te maken:

·         Ook deze lessen volg je helemaal op het eigen tempo

·         Je kunt elke gitaarles eindeloos herhalen

·         Hou het leuk en uitdagend: leer je favoriete nummers door alle jaren heen spelen

·         In het zogenaamde ‘leden systeem’ heb je altijd vrij toegang tot de lessen en aanvullende cursussen

·         Het aanbod gitaarlessen bij deze aanbieder blijft steeds verder toenemen.

>>> Naar deze gitaarcursus

Gitaarcursus 3: de LOI gitaarcursus komt met gratis akoestische gitaar

Wist je dat je ook gewoon bij de LOI uitstekend gitaarles kunt volgen?

·         Bij de cursus zit een gratis akoestische gitaar

·         Je krijgt tijdelijk 20% korting op alle lesgelden

·         Stap-voor-stap ga je van je eerste noten naar het spelen van volledige liedjes

·         Je oefent met handige geluidsfragmenten op MP3

·         Bovendien ontvang je ook een gratis microfoon met plug-in

·         Deze cursus is zowel geschikt voor het leren bespelen van akoestisch als elektrisch.

Gitaarcursus 4: Gitaarles.nl bouwt voort op de kennis en kunde van ervaren docenten in het vak

Er zijn ook weer meerdere redenen om te kiezen voor een cursus van Gitaarles.nl:

·         De cursus is ideaal voor iedereen die begint met gitaarspelen

·         Je ontvangt een gratis boek voor het spelen van akkoorden

·         Ook kun je een gratis gitaar online proefles nemen

·         Vertrouw op de kennis van docenten met veel ervaring in het vak

·         Ook hier oefen je weer gewoon in je eigen tempo

·         Noten leren lezen is niet noodzakelijk

·         Vind online verschillende handige handboeken die je kunt downloaden.

Gitaarcursus 5: Gitaartabs biedt cursussen aan op elk niveau

Je kunt ook kiezen voor een cursus op niveau van Gitaartabs:

·         De gitaarlessen zijn op elk gewenst niveau te volgen – van beginner tot ervaren speler

·         Maak gebruik van de handige media player voor het beluisteren van muziekfragmenten

·         Elk lessenpakket is met een duidelijke structuur opgezet

·         Je hebt al les vanaf 9,95 euro

·         Kies ui liefst meer dan 300 verschillende oefeningen en lessen

·         Maar liefst 15.000 liedjes zijn in akkoorden en tabs opgebroken.

>>> Naar deze gitaarcursus

Gitaarcursus 6: Guitar Institute Nederland biedt cursussen aan op gebied van soul, jazz, pop of rock

je kunt als gitaarspeler in de dop ook prima bij Guitar Institute Nederland terecht.

·         Je leert alle genres spelen, van rock tot soul, van jazz tot pop

·         De basisvaardigheden techniek, timing, harmonie en halskennis worden als uitgangspunt genomen

·         Je kunt een gratis proefles inplannen

·         Je krijgt online les van ervaren en gediplomeerde docenten (conservatorium).

Gitaarcursus 7: gitaarles van NHA is inclusief uitgebreide begeleiding

Een andere gitaarcursus om mee te beginnen is die van NHA.

·         Als online cursist krijg je altijd uitgebreide persoonlijke begeleiding – je maakt huiswerk en dit wordt door je persoonlijke begeleider gecontroleerd

·         Je studeert in het tempo dat het beste bij je past

·         Als je de cursus succesvol afrondt, ontvang je een NHA getuigschrift

·         In 12 maanden tijd leer je gitaar spelen voor een totaalprijs van 458 euro

·         Kies tussen akoestische en elektrische gitaar en ontvang voor 39 euro een gratis akoestische gitaar.

Gitaarcursus 8: bij Aart Lammeris kun je ook een gratis proefcursus van vijf lessen volgen

Aart Lammeris heeft de beginnende gitarist een hoop te bieden:

·         Allereerst kun je gebruik maken van de gratis cursus die uit maar liefst 5 lessen bestaat en ideaal is voor de beginnende gitarist

·         Je oefent thuis, dus precies wanneer het jou uitkomt

·         Inclusief op maat gemaakte uitlegvideo’s

·         Je kunt ook een Basiscursus gitaar volgen van 30 lessen – hiervoor ben je 99 euro kwijt

·         Leer ook complete liedjes spelen

·         De cursussen van Aart Lameris zijn erg laagdrempelig te noemen.

>>> Naar deze gitaarcursus

Gitaarcursus 9: bij Gitaarstarters volg je gitaarlessen voor jong en oud

Wat heeft Gitaarstarters je precies te bieden?

·         Een laagdrempelige manier om gitaarkennis op te doen

·         Maakt gebruik van een eigen lesmethode op basis van ervaringen uit de praktijk

·         Deze cursus is zowel voor jongeren als ouderen geschikt

·         Inclusief maar liefst 100 verschillende videolessen

·         Ontdek de basisprincipes van gitaarspel en ontdek van daaruit verder

·         Kies voor een gratis eerste les

·         Behalve video ook extra uitleg in pdf-files

>>> Naar deze gitaarcursus

Gitaarcursus 10: de cursus van Leergitaar.nl bestaat uit vier eenvoudige stappen

Als laatste in de lijst nog een puike gitaarcursus van Leergitaar.nl.

·         Je leert eerst de basis en vervolgens ga je met je gitaar aan de slag

·         Bij Lergitaar.nl ontdek je hoe je tegen een laag eenmalig bedrag tot professionele video’s toegang krijgt

·          Je ontdekt aan de hand van liefst 60 HD+ video’s van hoge kwaliteit

·         Je kunt in acht weken tijd al je eerste nummer spelen.

De beste online gitaarcursus volgens andere bronnen

Hebben instanties als Radar, Kassa en de Consumentenbond ook geschreven over online gitaar cursussen? Niet bijster veel, eigenlijk. Maar je mag ervanuit gaan dat deze organisaties zich altijd zullen blijven inzetten voor de consument en ongure praktijken aan het licht brengen. Zo hebben Radar en Kassa in het verleden over tal van vergelijkbare onderwerpen geschreven. Kassa heeft laten zien dat Nederlanders lang niet aan online cursussen deden.

Online gitaar cursussen: deze bronnen hebben we gebruikt

Gebruikte bronnen voor dit artikel over online gitaarles volgen:

·         https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/nederland-terughoudend-met-onlinecursus

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Jouw vervolgstap voor een online gitaar cursus

Dus: in dit artikel hebben we de tien beste online cursussen op het gebied van gitaar besproken. Als je niet geïnteresseerd was in een online cursus voor het bespelen van een gitaar zou je niet tot het einde hebben gelezen. Wat wij je nu aanraden is de verschillende cursussen nog eens verdiepend door te nemen en degene uit te kiezen die het beste bij je past: succes!