Wat kost gitaarles eigenlijk?
Benieuwd naar de kosten van gitaarles? Dat is het onderwerp dat we in dit artikel gaan bespreken. Gitaarles mag best een beetje kosten, zolang je maar resultaat boekt. Ook kunnen de kosten voor gitaarles flink verschillen. Waar dat precies aan ligt, bespreken we in dit artikel.
Groepsles of privéles
In de regel zijn groepslessen gitaar altijd goedkoper dan privélessen. Dat komt omdat bij een privéles alle inkomsten van de docent van jou afkomstig zijn. Bij een groepsles betalen de verschillende studenten samen het uurloon van de docent. Meestal wordt er door een leraar een uurtarief gerekend. Hoe hoger de reputatie van de docent, hoe duurder deze per uur zal zijn. Sommige docenten helpen je voor 20-30 uren. De duurste docenten kosten al gauw 100 euro.
Online lessen
Het is ook heel goed mogelijk een online cursus te volgen, bijvoorbeeld via video opnamen. Je krijgt dan in van tevoren opgenomen video’s les van een docent. Dit is niet live, dus je kunt geen vragen stellen, maar je leert wel de basis van muziekspelen. Het voordeel van dit soort online lessen is dat je een veel lager geldbedrag kwijt bent. De docent hoeft maar één keer videopnames te maken voor een digitale cursus: voor hem of haar is het ook een goede investering.
Hoelang duurt gitaarles?
Dat verschilt uiteraard per instituut en docent. Er zijn lessen die een uur duren, maar ook kortere lessen van 40-45 minuten, of zelfs een halfuur. In een groepsles zal je relatief weinig persoonlijke aandacht krijgen van docenten (daar is simpelweg geen tijd voor). Vandaar dat een groepsles beter wat langer kan duren dan een individuele les. Daarvoor kan 30 minuten genoeg zijn.
Bij een gitaarleraar thuis
Sommige gitaarleraren zijn zelf beroepsmuzikant en geven vanuit huis daarnaast les aan leerlingen. Zij doen dit meestal als bijverdienste en rekenen vaak een net iets zachter prijsje dan fulltime gitaarleraren. Het fijne van een beroepsgitarist is dat deze je allerlei verhalen kan vertellen over hoe het is om op het podium te staan en in een band samen te spelen.
Les op een muziekschool
De prijzen op muziekscholen zijn meestal het hoogst. Hier betaal je al gauw meer dan 30 of 40 euro per uur. Dat komt omdat je hier van de beste professionals les krijgt en van het beste materiaal gebruik kunt maken. Ook betaal je voor andere zaken, zoals het pand waar de muziekschool in gevestigd is. Met zulke extra kosten krijg je niet te maken als je bij een leraar thuis speelt. Daarnaast betaal je waarschijnlijk extra voor de reputatie van de school
Voor wat hoort wat
Het is niet aan te raden voor de allerduurste gitaarcursus te kiezen, maar de goedkoopste cursus is vaak ook geen optie. Als iets belachelijk goedkoop is, is de kwaliteit vaak niet zo hoog. Kies ook niet voor een cursus die je belooft in korte tijd goed gitaar te leren spelen. Meestal leer je dan alleen de aller makkelijkste dingen en sla je andere belangrijke dingen over.
Ga op zoek naar online reviews</h3
Weten of een gitaarcursus deugt of niet? Vaak zijn er online genoeg reviews over te vinden. Lees die reviews uitgebreid. Kijk niet alleen naar het gemiddelde cijfer dat klanten hebben gegeven, maart lees de reviews ook echt. Hier vind je veel informatie over de sterke en minder sterke kanten van een cursus of docent. Zo bepaal je of de lessen echt bij jou passen of niet.
Kies voor meer dan genoeg lessen
De docent of het cursusmateriaal kan nog zo goed zijn, als er niet genoeg lessen gegeven worden, is er ook niet genoeg tijd om te leren. Kies daarom voor een cursus die voldoende lessen heeft. Gitaar leren is een kwestie van vallen en opstaan. Je kunt er niet zomaar blind vanuit gaan dat je elke nieuwe les weer beter speelt dan de vorige. Er zullen altijd dingen tussen zitten waarover je blijft struikelen en waar je met je docent extra goed naar moet kijken.
Een voorbeeld: Lokaalmuziekles.nl
Lokaalmuziekles.nl is een platform waar je online gitaarles kunt nemen. Dat heeft een aantal voordelen:
- Je betaal geen extra kosten voor het huren van een locatie
- Lessen zijn van tevoren opgenomen
- Kies voor verschillende lesblokken (30, 45 of zelfs 60 minuten les)
- Een nadeel is dat je eenmalig 25 euro administratiekosten betaalt voor inschrijving
Verschillende tarieven
Ben je jonger dan 21 jaar, dan worden er voor 30 minuten les 21,90 euro in rekening gebracht als je alleen lest en 14,75 euro als je in een duo lest. Iedereen die ouder dan 21 is, moet ook 21% btw betalen. De tarieven zijn dan 26,50 euro en 17,85 euro per uur.
Gitaar leren in 22 lessen
Het alternatief is het volgen van een online gitaarcursus, zoals de cursus “Leert gitaar spelen in 22 lessen”. Deze cursus bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit 22 lessen. Je krijgt toegang voor een totaalprijs van 77 euro, want neerkomt op 3.50 euro per afzonderlijke les. Mocht de cursus toch niet bevallen, dan heb je 30 dagen na aankoop recht om je geld terug te krijgen. In deze cursus is het zelfs mogelijk om vragen aan de docent te stellen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je niet genoeg persoonlijke begeleiding krijgt bij het leren van gitaar.
De kosten van gitaarles: antwoord op YouTube
De kosten voor gitaarles kunnen sterk verschillen. Maar wist je dat het ook mogelijk is gratis gitaarlessen op YouTube te volgen? Je moet natuurlijk wel weten waar je moet zoeken, zoals hier:
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Ben je benieuwd naar de kosten van pianoles? Ontdek hier wat je kunt verwachten qua investering voor deze prachtige vaardigheid.
- Arvid Kuipers heeft een interessante gitaarcursus gelanceerd. Lees hier onze uitgebreide review over Gitaarstarters.
- Het digitale tijdperk biedt vele online muziekcursussen. Hier is onze gedetailleerde review over Onlinemuziekcursus.nl.
- Koen belooft een bijzondere gitaarervaring. Lees onze diepgaande review over zijn gitaarlessen.
- Online Muziek Academie heeft veel lof gekregen, maar is het terecht? Ontdek hier wat de echte ervaringen zijn.
Op jouw succes!