Inhoud van deze pagina:

Review & Ervaringen: dertien verschillende cursussen bij de Online Muziek Cursus via www.onlinemuziekcursus.nl

Nou, laat de volgende maatregelen van de regering met betrekking tot de coronacrisis maar weer komen met deze website en alles wat je er op muzikaal gebied kunt leren. Je hoeft je geen moment meer te vervelen, maar misschien wel eerst nog een muziekinstrument online bestellen voordat je aan de slag kunt.

Mijn speurtocht naar de meest ideale muzieklessen voor thuis

Ik houd net als iedereen van muziek, maar speel de triangel nog het beste. Dat ligt niet aan mijn gevoel voor ritme, maar aan het feit dat ik van nature altijd een soort weerstand tegen muzieklessen heb gehad. Ik kan mijn vrienden op de piano of gitaar zien spelen en wensen dat ik dat ook zou kunnen, maar als klein kind kreeg ik al buikpijn als mijn ouders het ook maar met me wilden bespreken om naar een muziekleraar te gaan. Tijden veranderen…

Waarom dan nu een review over de Online Muziek Cursus?

Met deze website heb je niet alleen nuttige en ontspannende vulling van je tijd op momenten dat het beter is om je even van de rest van de wereld af te zonderen (of de lange dagen in de winterperiode prettig door te komen), maar je leert er ook nog eens op een zeer fijne manier en in je eigen tempo een muziekinstrument spelen. Van piano spelen tot op je gitaar leren tokkelen, het kan allemaal bij de Online Muziek Cursus. En dus ben ook ik overstag gegaan en gestart met noten lezen.

Waarom niet elke (online) muziekcursus hetzelfde is

Het start natuurlijk al met waar de les plaatsvindt, want de meeste muziekleraren geven het liefste in het bijzijn van hun leerling les. Dan kunnen ze elk klein detail (bijvoorbeeld de houding van de vingers bij gitaar spelen) observeren en er feedback op geven. Zelfs als dit belangrijk is, kan het je ervan weerhouden om voortgang te maken. Je blijft dan hangen in een beginnerfase, terwijl je ernaar snakt om vooruit te gaan. Online muzieklessen volgen heeft dus zo zijn voordelen.

Maar dan mis je toch het tastbare lesmateriaal bij online lessen?

Veel online trainingen maken een digitale omgeving en zodra je hebt betaald, krijg je toegang tot deze omgeving. Het is ook nog vaak zo dat er een tijdlimiet aan je lidmaatschap gesteld is en dat houdt in dat je bijvoorbeeld binnen een jaar alle lessen binnen een cursus afgerond moet hebben, want anders heb je geen toegang meer tot de digitale omgeving.

Bij de Online Muziek Cursus blijf je echter altijd je toegang behouden en dat betekent dat je niks mist als je een tijdje geen tijd hebt of ziek bent. Je gaat gewoon weer verder waar je gebleven bent als je weer zover bent. Verder krijg je niet alleen digitale producten, maar zijn de lessen bijvoorbeeld op je eigen printer af te drukken. Dat is ideaal voor de mensen die een les niet alleen willen horen, maar de lesstof ook gewoon voor zich willen zien om er aantekeningen bij te kunnen maken.

Wat krijg je dus bij de Online Muziek Cursus?

In de basis is er per muziekinstrument of muzikaal onderwerp dat je wilt leren (zingen of liedjes leren schrijven kan namelijk ook) een docent en elke docent heeft een programma opgesteld om als beginnende speler of beoefenaar met het instrument aan de slag te kunnen. Je wordt dus niet in het diepe gegooid, maar krijgt stapsgewijs les om je ervaring vanaf het nulpunt op te bouwen.

De criteria die we van belang vinden bij online muziekcursussen

Volgens ons zijn de onderstaande punten het meest van belang als je overweegt om online een muziekinstrument te leren bespelen:

 • Docent – alles valt of staat met de muziekleraar en de manier waarop hij of zij de lessen invult (denk aan het volume van de stem en snelheid van spreken, de manier van lesgeven en uitleggen zodat je zonder fysieke aanwezigheid van een docent kunt leren, et cetera)
 • Kosten – voor onderwijs op afstand wil je natuurlijk niet het volle pond betalen, maar goed leren spelen is je wel wat waard
 • Beschikbaarheid – je wilt op elk moment van de dag of vanaf elke plek die jou uitkomt kunnen oefenen
 • Details – je wilt goed kunnen zien in de video’s waar je aandacht aan moet besteden, zodat je geen fout gedrag aanleert tijdens de lessen

De Online Muziek Cursus in het kort

Op www.onlinemuziekcursus.nl kun je je op zeer korte termijn (in de tijd dat de waterkoker het water laat koken om een kopje thee te zetten) een cursus boeken en starten met je muzieklessen. Je leert er van mensen die zelf al jarenlang in de muziek zitten en hun passie voor het instrument dat zij bespelen gebruiken om anderen te enthousiasmeren en te onderwijzen. Je hebt de keuze uit dertien verschillende cursussen en je blijft na betaling altijd toegang houden tot je gekozen muziekcursus.

Wie zitten er achter de Online Muziek Cursus?

Er zijn negen teamleden die ieder een muziekinstrument bespelen en twee leden die voor de back office zorgen. Ieder heeft dus zijn eigen specialisme, zoals zingen, ukelele spelen of drummen. De mensen achter de schermen zorgen voor de website, het contact met klanten en andere zaken die niet direct met muziek spelen te maken hebben.

Hoe ziet de website eruit?

Wat ons opvalt aan de website www.onlinemuziekcursus.nl is dat er niet te veel informatie staat. Op de startpagina zie je direct welke cursussen er ter beschikking zijn. Verder is een belangrijk deel van de website gereserveerd voor het blog en we moeten helaas concluderen dat de blogs die geschreven zijn vooral van het begin van de coronacrisis zijn. Het lijkt alsof er toen veel tijd was om blogs te schrijven en het daarna een beetje is blijven liggen. Jammer, want wat er staat is wel nuttig.

Onze test met een cursus bij de Online Muziek Cursus boeken

Er is echt niks moeilijks aan een cursus bestellen, want iedereen in Nederland en België kan de basisgegevens invullen en daarna met iDeal of Bancontact betalen. (Met PayPal kan overigens ook, mocht je dat willen.) Nadat de betaling is voltooid krijg je bericht in je mailbox  en dat houdt in dat je goed je e-mailadres moet checken, voordat je op ‘bevestigen’ klikt. Anders heb je wel betaald, maar volgt er daarna niks meer.

Onze ervaringen: hoe ging het verder met muzieklessen volgen?

Met de mail in de inbox kun je vervolgens toegang krijgen tot de digitale lesomgeving. Wat wij bijzonder waardeerden was de bibliotheek die je zelf kunt samenstellen met je favoriete of meest nuttige lessen. Als je een les wat lastiger dan andere vond, sla je hem gewoon op en kun je die les bijvoorbeeld elke week herhalen, totdat je het onder de knie hebt.

Verder zijn de lessen goed vormgegeven. Er is voldoende tijd en goed beeld om te kunnen volgen wat een muziekdocent je wil leren. Je kunt echt van nul af aan beginnen met een muziekinstrument. Verwacht niet dat je na een week al ingewikkelde deuntjes speelt, maar vertrouw erop dat je gaandeweg de essentie leert beheersen.

Het fijnste aan de muziekcursussen vinden wij echter het tempo dat je zelf kunt bepalen. Je logt in, pakt de betreffende les waar je gebleven was erbij (of herhaalt die van de vorige keer nog eens) en gaat door. Je hoeft geen gitaarleraar te bellen om af te zeggen of een les te verplaatsen. Je hoeft niet de deur uit als tijd je dierbaar is of het weer tegenzit.

Ervaringen van Consumentenbond, Radar en Kassa

Bij Radar zeggen ze dat Nederlanders eigenlijk helemaal niet zo dol zijn op online (muziek)cursussen en dat terwijl het zo’n goede manier is om je vrije tijd in te vullen en jezelf te ontspannen. Naar muziek luisteren is al relaxt, maar zelf een instrument leren bespelen vraagt om aandacht en focus. Meer mindful dan dat kan het bijna niet.

Bij de Consumentenbond hebben ze een algemeen artikel samengesteld over online cursussen en – als je een diploma aan het eind van de cursus ontvangt – of die dan ook iets waard is. Zo weet je of je een cursus of training bij een bepaald bedrijf of persoon ook de moeite waard is om op je CV te zetten. Een muziekinstrument bespelen kan als hobby natuurlijk altijd op je CV vermeld worden. Kassa geeft vele voorbeelden van online trainingen, maar ze hebben niets met muziek te maken.

Kosten www.onlinemuziekcursus.nl

Normaal betaal je voor het pakket aan materiaal bij de Online Muziek Cursus rond de zeventig euro. Op dit moment is er een aanbieding en dat betekent dat je nog geen vijftig euro voor een muziekcursus kwijt bent. 47 Euro is wat ze vragen, ongeacht het soort cursus of muziekinstrument het betreft. Dus zelfs als het jou om inzingoefeningen gaat of dat je basgitaar wilt leren spelen; elke cursus kost maar 47 euro. Een keer goed uiteten in het weekend kost tegenwoordig meer.

Is de Online Muziek Cursus dan het geld ook echt waard?

Wij houden wel van dit soort initiatieven die ervaren mensen en kennis koppelen en er een online platform mee vullen. Waarom zou je elke les inderdaad niet opnemen en er een mooie start voor elke beginner van maken? In veel opzichten vinden we het aanbod van de Online Muziek Cursus zelfs beter, omdat je ook als je een tijdje afwezig geweest bent je cursus gewoon weer kunt oppikken. De lessen blijven altijd beschikbaar en je betaalt geen abonnement.

Wat vinden wij van het productaanbod op www.onlinemuziekcursus.nl?

Cursussen

Er zijn dertien online cursussen:

 • Gitaarles
 • Pianoles
 • Zangles
 • Drumles
 • Ukeleleles
 • Basgitaarles
 • Lessen gitaar & aanbidding
 • Lessen fingerpicking
 • Lessen muziektheorie
 • Lessen noten leren lezen
 • Lessen compositie/songwriting
 • Lessen solfege/gehoortraining
 • Lessen inzingoefeningen doen

Kosten

Elke online cursus kost zoals al eerder gezegd maar 47 euro. Er zijn geen addertjes onder het gras. Er is geen sprake van een abonnement voor de online cursussen. Je hoeft dus ook niet na het jaar je inschrijving te vernieuwen en opnieuw te betalen.

Opbouw

Elke online muziekcursus bestaat uit digitaal lesmateriaal, zoals video’s. Daarnaast is een deel van het materiaal ook door jou zelf uit te printen, zodat je (een deel van) een les ook op papier voor je kunt hebben. Verder kunnen filmpjes die bij jou favoriet zijn of lessen die je lastiger vindt bewaard blijven door ze in jouw eigen bibliotheek op te slaan.

Voor- en nadelen van Online Muziek Cursus

Voordelen

 • Het zijn goedkope cursussen die door mensen met ervaring en passie gegeven worden.
 • Je hebt altijd toegang en kunt dus zelfs op vakantie door blijven oefenen door vanuit die plek in te loggen.
 • Je leert in je eigen tempo en kunt herhalen zo vaak als nodig is.
 • In de donkere maanden van het jaar hoef je de deur niet uit. Je blijft lekker veilig en droog thuis en hoeft alleen maar naar je kamer te lopen waar je je muziekinstrument hebt liggen.

Nadelen

 • Je krijgt geen persoonlijke lessen. Het zijn standaardlessen die vooraf opgenomen zijn. Het is dus geen maatwerk en het kan dan ook nooit een les van een muziekleraar vervangen waar je naartoe gaat (en die veel duurder is).
 • Door het thuis oefenen mis je de interactie met eventuele andere cursisten.
 • Je hebt geen stok achter de deur om voor de volgende les met je muziekleraar te gaan oefenen. Het is dus makkelijk om maanden achter elkaar niet op de website in te loggen en daarmee mis je de oefening en moet je na een tijdje weer van voren af aan beginnen met de lessen.

Is de Online Muziek Cursus anders dan concurrenten?

Wat we zien is dat er meerdere online muziekcursussen aangeboden worden, maar deze zijn meestal per instrument en niet voor meerdere instrumenten op een centrale plek. Ook de kosten kunnen nogal verschillen. Een online cursus voor 47 euro is moeilijk te vinden.

Verder valt het ons op dat de meeste online lessen toch een vaste planning of persoonlijk contactmoment bevatten. Hierdoor heb je dus wel vanuit je eigen vertrouwde omgeving les, maar is er een live verbinding met je muziekleraar die je instructies en tips geeft.

Waarom muzieklessen via YouTube volgen niet het walhalla is

Dat je een muziekinstrument kunt bespelen en een camera kunt aanzetten, wil nog niet zeggen dat je goede filmpjes met muzieklessen kunt maken. Er komt dan ook veel meer kijken bij het geven van muzieklessen en didactische vaardigheden is er bijvoorbeeld eentje die mensen vaak vergeten. Les aan een kind van 6 jaar geven of les aan een volwassene geven die een muziekinstrument wil leren spelen, vraagt dus om andere vaardigheden. Op YouTube vind je vooral vanuit de filmer ideale opnamen en niet voor de ontvanger.

Voor wie is de Online Muziek Cursus geschikt?

Iedereen die een van de muziekinstrumenten of muziekdisciplines wil leren die op www.onlinemuziekcursus.nl staan, kan er terecht. Verder moet je het betreffende muziekinstrument natuurlijk zelf aanschaffen en goed verzorgen. Ook heb je plek in huis (of tuinhuis) nodig om te kunnen oefenen en als je in een flatje woont, kan het lastiger zijn om een luid muziekinstrument te leren dan als je in een vrijstaand huis woont. (Alleen als je een koptelefoon op het instrument kunt aansluiten hoef je je hier niet druk om te maken.)

De belangrijkste startgegevens

Wij denken dat je goed in de gaten moet hebben hoe vaak je moet oefenen en dat je hier dus ook de tijd in je agenda voor moet willen reserveren. Als het een kwestie van ‘moeten’ is, zal de lol van het muziekinstrument leren bespelen er snel vanaf zijn. Je hebt dus een sterke wens om het te leren nodig die helemaal van binnenuit komt. Je wilt op de bruiloft van je zus een nummer op je gitaar laten horen, of binnen een jaar op zijn minst alle akkoorden kennen. Wat je doel ook is, het moet helder zijn en je moet er de tijd voor hebben om eraan te kunnen werken.

Hoe leerde je vroeger een muziekinstrument spelen?

Traditioneel gezien leerde je een gitaar of piano bespelen door een bezoek aan een muziekleraar te brengen die erin geschoold was. Hij of zij is gecertificeerd in het geven van muzieklessen en is meestal verbonden aan een muziekschool. In dit verband kon je kiezen om deel te nemen aan uitvoeringen met anderen en die vonden dan meestal eens in het jaar plaats.

Wordt www.onlinemuziekcursus.nl regelmatig geüpdate?

Zover we kunnen zien is het aanbod stabiel en worden er op dit moment geen nieuwe cursussen aan het platform toegevoegd. Het zou natuurlijk wel zo kunnen zijn dat nieuwe collega’s met een ander specialisme dan al aangeboden wordt ook een nieuwe cursus kan betekenen.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
De Gitaar GoeroeDe Gitaar Goeroe geeft aan dit de gitaarcursus een van de goedkoopsten online is.
TrustpilotBij Trustpilot staan 3 van 5 sterren, maar dit betreft maar een review.
PP ReviewsDeze reviewsite vertelt vooral over de pianocursus en dat de leraar veel ervaring heeft.

Tabel met alternatieve online muziekcursussen

Deze als je eerst 30 dagen wilt uitproberen.https://muziekschool.nl/
Hier betreft het wel een maandabonnement.https://onlinemuziekacademie.nl/
Voor persoonlijk afstandsonderwijs.https://www.onlinemuziekopleiding.nl/

Conclusie: wel of geen muziekles volgen bij Online Muziek Cursus?

Voor het bedrag dat de cursus je kost kun je je geen bult vallen. De overige materialen (instrument, printer en papier in het geval je het lesmateriaal wilt afdrukken) zijn een stuk duurder. Wat we handig vinden is dat je direct aan de slag kunt en altijd toegang blijft houden. Dat maakt dat we geneigd zijn om eerder uit dit cursusaanbod te kiezen. Het enige waar je nog rekening mee moet houden is jouw eigen leerstijl, want als op afstand leren zonder enig contact met een leraar niks voor jou is, is muziekles via videolessen volgen voor jou waarschijnlijk een minder goed idee. Jij bent dan beter af met de traditionele lesmethode.

Reviewwww.onlinemuziekcursus.nl
SamenvattingGoede video’s, zeer divers aanbod, gedreven muziekleraren, altijd toegang tot je aangekochte cursus, maar geen persoonlijke lessen of feedback
Review doorRedactie
Beoordeling4 van 5 sterren

Gebruikte bronnen

Op jouw succes!