Inhoud van deze pagina:

Review & Ervaringen: op een leuke manier liedjes op je gitaar leren spelen met Aart Lameris van www.aartlameris.nl

Voor kinderen, tieners en misschien ook wel twintigers moet gitaar leren spelen iets leuks zijn. Op de basisschool heb je de minimale kennis over muzieknoten lezen opgedaan, dus je wilt niet eerst weer een hele langdradige cursus noten lezen. Aart Lameris heeft als slogan ‘Leren met liedjes’ en dat betekent precies wat je denkt: geen vervelende intro in de muziek, maar meteen aan de slag met gitaar spelen en op een andere manier je gitaarkennis opdoen.

De ideale manier om gitaar te leren spelen – met plezier

Ik was op zoek naar een cadeau voor mijn neefje. Hij verveelde zich regelmatig en dit werd alleen maar erger in het najaar als er buiten vooral nattigheid was. Het was een echte buitenspeler, maar dat kan natuurlijk niet het hele jaar. Daarom polste ik toen ik hem de laatste keer zag eens voorzichtig of hij een muziekinstrument zou willen leren bespelen. Zijn reactie verraste me, want hij had zelf al eens op internet gezocht naar wat een gitaar kostte. Het zaadje voor mijn cadeau was geplant…

Waarom Aart Lameris in deze review bespreken?

Wij worden blij van elk muziekinstrument dat iemand kan bespelen. Piano, harp, drumstel; ze voegen allemaal iets unieks toe aan een band. De gitaar kan echter makkelijk met je mee en de klanken doen iets met je. We willen echter niet allemaal met het saaiste beginnen, net als mijn neefje. Toen we op de website van Aart terecht kwamen, bleek meteen dat zijn aanpak anders was. Vandaar dat we de diepte in zijn gedoken om te kijken wat hij werkelijk te bieden heeft.

De ene gitaarles is de andere niet

Websites kunnen er heel gelikt uitzien, maar wat zegt het werkelijk over de kwaliteit van het product of de dienst die je wilt afnemen? Precies, helemaal niks. Maar een aantrekkelijke website laat je wel denken over het aanbod. Je raakt getriggerd door wat je ziet en daardoor blijf je op de site rondspeuren naar iets dat bij je past. Zo was het ook bij Aart Lameris. Zijn ‘leren met liedjes’ motto sprak ons aan.

Leren met liedjes… klinkt als een verkooptruc

Wij hadden eerst zo onze vraagtekens bij deze lesmethode. De klassieke school begint toch met het leren lezen van muzieknoten. Je hoeft niet zelf muziek te kunnen schrijven, maar je moet wel de bladmuziek die iemand anders geschreven heeft kunnen ontcijferen. Anders haal je je vingers maar wat over de snaren en wordt het een onsamenhangend geheel. De filmpjes van Aart laten je echter meteen zien dat er meer achter zijn methode van lesgeven zit. Je gaat direct aan de slag.

Wat is het doel van Aart Lameris met zijn cursussen?

Je hoeft hier geen cursusoverzicht in tabellen met meerdere niveaus en disciplines te verwachten. Dat maakt Aarts aanbod ook zo overzichtelijk. Je hebt een introductiecursus, een beginnerscursus en twee cursussen speciaal voor basgitaristen en een maatwerktraject waar je zelf de input voor de training geeft. Dit laatste kan kinderen (en stiekem ook volwassenen die speciale wensen hebben) echt over de streep helpen, want zo kunnen ze een liedje dat zij zelf willen leren spelen in een workshop behandeld krijgen.

Waar hebben we op gelet bij het aanbod van Aart Lameris en zijn gitaarlessen?

Voor ons staat passie voor het instrument voorop, maar laten we eerlijk zijn: als dat er niet is, bouw je geen website en bied je geen gitaarlessen aan. Dus wat dat betreft zijn we snel klaar. Wat we verder nog hebben gebruikt om Aart Lameris op waarde te kunnen inschatten:

 • Toegankelijkheid van video en leraar – hoe publieks- of leerling-gericht is hij tijdens de les?
 • Kennis en ervaring – wat kan Aart echt toevoegen ten opzichte van andere gitaarleraren?
 • Unique selling point – wat maakt Aart Lameris anders dan anderen in zijn aanpak om iemand gitaar te leren spelen?
 • Budget – hoe duur of goedkoop zijn de lessen en wat is de leeropbrengst aan het einde van een cursus?

In het kort: wat heeft Aart Lameris te bieden?

In principe is het aanbod van Aart in tweeën gesplitst: producten en cursussen. Bij de cursussen heb je vijf verschillende opties:

 1. Een introductiecursus van 5 lessen
 2. Een basiscursus gitaar leren spelen van 30 lessen
 3. Een slag- en ritmecursus van 20 lessen voor basisgitaristen die de basis onder de knie hebben
 4. Een tokkelcursus van 20 lessen (ook voor gitaarspelers met wat meer ervaring)
 5. Een workshop ‘Kies je eigen liedje’ waar jij aangeeft wat je wilt leren en Aart de bladmuziek en video speciaal voor je maakt

Bij de producten gaat het om het volgende:

 • Het boek ‘Word een kampvuurheld op gitaar’
 • Het boek ‘Word een haardvuurheld op gitaar’
 • Vijf plectrums in de kleuren rood en wit
 • Een bezoek van Aart Lameris (met een zanger of zangeres) bij jou thuis (Het product heet ‘Kampvuuravond bij jou thuis’, maar het kan natuurlijk om elke muzieksessie bij jou thuis of op een andere locatie gaan.)

Wat achtergrondinformatie over Aart Lameris

Aart woont in het noorden van Nederland en gitaarspelen doet hij al lang. Hij zit zelfs in een band en dat verklaart zijn ervaring en passie voor zijn vak. De inspiratie voor zijn ontwikkelde lesmethode komt ook uit zijn eigen leven, want toen hij een tiener was leerde hij precies op dezelfde manier zijn eerste liedje spelen. Muziek kunnen maken – alleen of samen met anderen – geeft niet alleen een flinke dosis plezier, maar geeft ook zelfvertrouwen. Het is volgens Aart iets dat je van nul af aan kunt ontwikkelen en dat de rest van je leven bij je blijft.

Hoe ziet een cursus bij Aart Lameris eruit?

Elke cursus bestaat uit een vooraf vastgesteld aantal lessen en die zijn door Aart opgenomen, van bladmuziek voorzien en je krijgt ook de originele muziek van het nummer dat je leert erbij. Je leert echter niet alleen liedjes, want er horen natuurlijk bepaalde akkoorden bij. Die worden duidelijk aangegeven.

Nadat je een cursus gekozen hebt, krijg je toegang tot de online omgeving door inloggegevens te ontvangen. Waar Aart in verschilt, is dat hij je eenmalig laat betalen voor de informatie en je dus geen abonnement laat afsluiten. Je blijft echter wel altijd toegang houden tot de digitale omgeving, dus zelfs als je een jaar in het buitenland stage gaat lopen en je gitaar thuis laat, kun je als je weer terug bent de draad weer oppakken.

Onze ervaringen met Aart Lameris en zijn boeken en cursussen

Allereerst moeten we toegeven dat de website er echt goed uitziet. Zelfs als je er nog niet over had nagedacht of je gitaar wilde leren spelen, begint het na een paar keer scrollen toch wel te kriebelen. Zou ik ook zelf een cursus gaan doen en hem niet alleen cadeau geven aan mijn neefje? Dan kunnen we bij het volgende familieweekend met mooi weer samen liedjes spelen.

Het aanbod van de cursussen is overzichtelijk en prima toegespitst op de doelgroep. Je krijgt – vinden wij – best veel lessen voor het bedrag dat je ervoor mag betalen. Daar kan geen fysieke gitaarleraar tegenop.

De boekjes zijn vooral leuk en inspirerend, niet zozeer noodzakelijk om de cursus te doen. Zeker als je samen met anderen wilt spelen, zijn de boekjes handig omdat je ze makkelijk bij je steekt en de rest mee kan lezen.

Gegevens van Consumentenbond, Radar of Kassa over muziek leren maken of online leren

Volgens Radar zijn kinderen al lang gewend om digitaal te leren en als dat nog niet zo was voor 2020, dan heeft de coronacrisis met het op afstand leren daar wel voor gezorgd. Kinderen van nu waren echter al bekend met digitale middelen die de ouders of grootouders in hun jeugd nog niet hadden, dus de lessen van Aart Lameris zijn geen hogere wiskunde voor een kind.

Bij de Consumentenbond is maar een bron te vinden over online leren en die gaat over online cursussen voor volwassenen. Het gaat dan veel meer over echte studies en niet zozeer over muziek maken. Andere artikelen gaan onder andere over online producten kopen en waar je voor op moet letten zodat je niet opgelicht wordt.

Kassa heeft het verder over een game waarmee je gitaar kunt leren spelen. De game heet Rocksmith. Je speelt dan echter niet op een echte gitaar.

Wat kost het aanbod van Aart Lameris?

CursussenIntroductiecursus – 5 lessen – gratisBasiscursus gitaar spelen – 30 lessen – 99 euroSlag- en ritmecursus voor basgitaristen – 20 lessen – 66 euroTokkelcursus voor basgitaristen – 20 lessen – 66 euroExtra workshop ‘Kies je eigen liedje’ – 25 euro
ProductenBoek ‘Word een kampvuurheld op gitaar’ – 24 euroBoek ‘Word een haardvuurheld op gitaar’ – 24 euroSet van 5 plectrums – 7 euroKampvuuravond bij jou thuis – 375 euro

Je geld uitgeven aan cursussen van Aart Lameris, doen of niet?

Wij kunnen ons voorstellen dat niet iedereen het geld heeft om Aart met gezelschap thuis te komen laten spelen, maar de cursussen vinden we niet verkeerd geprijsd. Voor nog geen 100 euro heb je al een basiscursus en aan het eind van de cursus beheers je alle belangrijke technieken die je bij gitaarspelen als basis moet hebben. Je moet alleen zelf die gitaar nog regelen, dus die kosten komen er natuurlijk wel nog bij.

Wat wij echter super vinden, is de mogelijkheid om een eigen liedje te leren. Stel je wilt iets voor de kerst leren spelen of er is een bruiloft waar je je talent wilt laten zien. Dan is het leuk als je andere liedjes dan die voor bij het haardvuur of kampvuur kunt spelen. Aart biedt dit aan en je krijgt dan de bladmuziek en de video hoe te leren spelen.

Wat vinden wij van Aarts cursussen en producten?

Boeken

Elk boekje heeft de leukste nummers die je met plezier leert spelen. Het zijn nummers die ook elk jaar weer in de top 2000 staan aan het eind van het jaar, dus iedereen kent ze. Het zijn sfeernummers in verschillende ritmen en daardoor gaat het ook niet vervelen. De uitleg in de boekjes is zoals het moet zijn als je gitaar leert spelen: overzichtelijk en handig voor elk niveau, maar vooral geschikt voor de starter.

Cursussen

Wij vinden het gaaf dat er 5 gratis lessen om te starten zijn, want zo hoef je nog geen geld uit te geven (behalve aan die gitaar dan) als je nog niet zeker weet of je er wel mee wilt doorgaan. Sommige mensen laten zich bij iets dat ze moeilijker vinden nou eenmaal uit het veld slaan, terwijl anderen hierdoor juist aangespoord worden om het wel te leren. Je bepaalt zelf tot welke van de twee categorieën je behoort.

De basiscursus bevat voldoende lessen, maar is nou ook niet weer zo lang dat je er geen eind aan ziet komen. De lessen zijn leuk en leerzaam en die combinatie werkt als beste. De vervolgcursussen zijn speciaal voor wie basgitaar wil leren spelen en ook daarin zit veel uitdaging. De cursussen zijn iets korter (20 in plaats van 30 lessen in de startercursus), maar daarom niet minder motiverend.

Voor- en nadelen van Aart Lameris en Leren met Liedjes

Voordelen

 • Je leert in je eigen tempo.
 • Je hebt altijd toegang tot de digitale leeromgeving als je internet hebt.
 • Je betaalt eenmalig en geen abonnement.
 • Het belangrijkste: je leert van een gepassioneerde pro die lesstof over weet te brengen.

Nadelen

 • Het zijn digitale lessen waarbij video’s vooraf opgenomen zijn, dus er is geen interactie tijdens de les.

Is Aart Lamers zoveel anders dan zijn concurrenten?

Wat Aart anders maakt, is dat hij zelf nog steeds actief is in een band. We kunnen ons goed voorstellen dat je nog meer inspiratie uit zijn muziek haalt als je weet wat voor liedjes hij en zijn band maken. Je kunt hierdoor meer willen bereiken dan alleen de basis van het gitaarspelen leren. Verder zijn online gitaarlessen niks vernieuwends. Er zijn namelijk meerdere mensen of muziekscholen die digitale muzieklessen geven. Bij sommigen is het echter wel mogelijk kom interactie met de docent of een groep leerlingen te hebben.

Waarom niet gewoon via YouTube gitaar leren spelen?

Bij Aart Lameris krijg je alle informatie van A tot Z en met een opbouw in de lesstof die je zelf vaak niet bij elkaar verzameld krijgt op YouTube. Er is van alles op internet te vinden, maar als het niet zo geordend is dat je vooruitgang bij jezelf ziet, laat je de volgende les misschien al weer snel links liggen. Je motivatie raakt kwijt door de lesmethode of onjuiste volgorde van lessen.

Voor wie zijn de boeken of cursussen van Aart Lameris geschikt?

Iedereen die twijfelt of hij het wel moet doen, iedereen die het vroeger wilde leren maar niet eerst noten wilde leren, iedereen die een specifiek liedje wil leren spelen, iedereen die sfeer wil maken bij formele of informele bijeenkomsten; iedereen kan Aarts lessen volgen en snel liedjes leren spelen. Wat hij belooft, maakt hij waar.

Wat moet je dan kunnen voordat je iets bij hem bestelt?

Je hoeft nog niks te kunnen. Het gaat er vooral om dat je de juiste materialen in huis hebt en een rustig plekje thuis kunt vinden om te oefenen. In het begin zal het niet altijd snel gaan, maar door te kijken, te luisteren en te volgen, krijg je je liedjes goed in de vingers. Het klinkt saai, maar oefening baart echt kunst en dat houdt in dat hoe vaker je gitaar speelt, hoe sneller je de liedjes en akkoorden onthoudt.

Gitaar leren spelen – de vroegere methode

Als je het aan je ouders of opa of oma vraagt als zij een muziekinstrument bespelen, dan zullen ze waarschijnlijk zeggen dat ze dit op de muziekschool of van een privé muziekleraar hebben geleerd. De muziekschool had bepaalde muzieklessen op bepaalde tijden en daar moest je dan elke week naartoe. De klasjes waren vaak klein, maar wel gezellig. Vroeger was het echter ook heel normaal om te beginnen met blokfluitles en daarna over te stappen op een ander instrument zodra je noten kon lezen. Wat zijn de tijden toch veranderd als het om gitaarlessen gaat…

Zorgt Aart Lameris regelmatig voor nieuwe items op zijn website?

De cursussen zijn aardig volledig, dus daar verwachten we niet heel snel iets nieuws. Wel kunnen er nieuwe boekjes aan zijn bestaande collectie toegevoegd worden. Bij elke sessie met andere gasten of bij elk verzoek dat hij krijgt om een bepaald nummer te leren spelen (product ‘Kies je eigen liedje’), kan dit nieuwe input voor een boek zijn. Verder kunnen de ‘tips & licks’ op zijn website wel nog geregeld aangevuld worden.

Gratis media van Aart Lameris

Via deze link https://www.youtube.com/c/AartLameris/videos kun je meer dan 100 gratis video’s van Aart bekijken. Je vindt er niet alleen basisinformatie over de gitaar, maar ook uitleg over hoe je bepaalde nummers speelt en concrete liedjes die hij voordoet en die je mee kunt leren spelen. Voor diegenen die de boeken van Aart hebben gekocht, staan hier ook de originele nummers en de uitlegvideo’s.

Wat zeggen anderen over Aart Lameris?

Eigenlijk zijn alle reviews positief en dat heeft voornamelijk twee redenen:

 1. Je leert gitaar spelen op een manier die veel beter aansluit bij de interesse.
 2. Je betaalt eenmalig en hoeft geen abonnement te pakken.

Wat we als belangrijkste onderscheid met anderen kunnen ontdekken, is dat er soms de optie is om privélessen te pakken voor een bepaalde prijs, waardoor je behalve de videolessen ook feedback krijgt op hoe je speelt en wat er beter of anders kan. Dat zou nog toegevoegde waarde kunnen hebben als Aart hier tijd voor heeft in zijn agenda.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
https://www.gitaarspeeljezo.nlVolgens dit blog is de cursus van Aart een van de populairsten onder online gitaarcursussen.
https://muziekonderzoekcentrum.nl (wijzelf)Bij het muziekonderzoekcentrum eindigt Aart op nummer 8 in de top 10. Laagdrempelig is het meest opvallende kernpunt van de cursus.
https://gitaarplek.nlGoede cursus voor op een speelse manier leren van gitaarspelen

Tabel met andere online gitaarlessen

Beste waar voor je geld, maar met abonnementhttps://onlinemuziekacademie.nl/gitaar-leren-spelen/
Onze aanbeveling vanwege het losse akkoordenboek dat handig ishttps://gitaarles.nl/
Deze als je meer dan 5 gratis lessen wilthttps://www.martinhaenen.nl/

Conclusie: wel of geen liedjes op je gitaar leren spelen met Aart Lameris?

Wat ons betreft kun je niks verkeerd doen met het aanbod van Aart. De liedjes zijn zo gekozen dat je vlotjes leert spelen en niet met het moeilijkste nummer in de reeks begint. De gitaarleraar heeft voldoende ervaring om te weten wat iemand die gitaar wil leren spelen in het begin aankan. Hij is een ideale partij voor de echte beginneling die misschien wat minder gemotiveerd is om eerst de muziek te leren. De cursus is resultaatgericht en dat is ook wat je blijft doen terugkomen. Dat maakt de cursus in alle opzichten het geld waard.

Reviewwww.aartlameris.nl
SamenvattingTo the point digitale gitaarlessen die vooraf opgenomen zijn, veel variatie, veel liedjes die bij iedereen goed vallen, ervaren en gemotiveerde muziekleraar die iets duidelijk weet over te brengen op de doelgroep
Review doorRedactieteam
Beoordeling8 van 10 punten

Bronnen

Op jouw succes!