Wat zijn de beste online zangcursussen die je kunt volgen? Wij schaften alle bekende online zanglessen van Nederland aan en onderzochten welke het beste is. Hier zie je wat het resultaat van ons onderzoek is. Lees verder…

Onze review & Ervaringen: de beste online zangcursus

In ons land hebben we met regelmaat slecht weer en dat nodigt niet uit tot het met plezier verlaten van je huis. Het is je lekkere comfortabele plekje waar je alles hebt en tegen weer en wind kunt schuilen. Maar wat doe je met al die vrije tijd als naar buiten gaan even niet je favoriete activiteit is en je het het liefst tot een minimum beperkt? Juist, een nieuwe hobby zoeken. Heb jij altijd al willen leren zingen of zing je al, maar wil je het perfectioneren? Lees dan onze review met online zangcursussen.

Onze zoektocht naar de ideale online zangcursus

Ik ben zelf niet zo van het zingen en al helemaal niet in het openbaar, dus voor onze zoektocht naar de beste manier om op afstand te leren zingen, ging ik bij een aantal collega’s op de redactie langs. Zij zaten vol verhalen over wat ze wel en niet online hadden geleerd bij zanglessen en over de een waren ze dan ook meer te spreken dan over de ander. Met input van hen ben ik verder gegaan en zangcursussen met elkaar gaan vergelijken op prijs en inhoud.

Onze nummer 1 topper: dit is de beste online zangcursus die je kunt volgen

 • Beste online zangcursus (totaalpakket): online zanglessen via Online Muziek Cursus
 • Beste koop: online zangcursus via Soofos
 • Beste budgetkeuze: gratis zangoefeningen via Smart Kitten
 • Beste zangles 1-op-1: live online zanglessen met Danielle Stam

Waarom online zanglessen reviewen?

Ook al zing je er zelf niet op los, dan kun je het nog een interessante bezigheid voor een ander vinden. Het is ook best een leuk cadeau voor een tiener die bijvoorbeeld heeft aangegeven later zanger of zangeres te willen worden. Als ouder wil je het liefst dat ze eerst een diploma van (op zijn minst) de middelbare school halen, maar als hobby vind je zingen helemaal niet verkeerd. Met online zanglessen kan je kind uitproberen of het ook een goede stem heeft.

Waarom niet de eerste de beste online zangcursus kiezen?

Als je alle websites met het aanbod aan online zanglessen op een rijtje zet, zie je direct verschillen. Bij de ene krijg je vooraf opgenomen zanglessen, terwijl je bij de ander individueel via een verbinding op afstand les krijgt. Het ligt er dus helemaal aan waar jij behoefte aan hebt. Het grootste verschil is echter dat je niet naar een zangdocent toe hoeft te gaan. Je hebt enkel een fijne kamer nodig waar je je van de rest af kunt sluiten en in alle rust kunt leren zingen.

Kan dat wel: online leren zingen?

Als er zoveel verschillende zangcursussen zijn (online of offline), dan kan het best lastig zijn om een keuze te maken. Hoe vergelijk je de een namelijk met de ander? Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar online zangcursussen weet je misschien helemaal nog niet waar je op zou moeten of kunnen letten. Wij helpen je een handje en testten de diverse zanglessen voor je uit. Er zit veel verschil tussen de aanbieders, dus let vooral op de positieve en negatieve punten bij elk.

Wat beloven de verschillende zanglesaanbieders online zoal?

Bij de een gaat het echt om persoonlijk contact. Je hebt via internet een live gesprek met de betreffende docent en hij of zij geeft je opwarmoefeningen voor je stem, oefeningen voor het zingen zelf en verbeterpunten waar je op kunt gaan letten. Deze zangdocent weet niet alleen hoe de theorie in elkaar zit, maar kan dit ook in de praktijk op jou overbrengen. Andere cursussen bieden zanglessen aan zonder persoonlijk contact. Hier moet je de oefeningen helemaal zelfstandig doen.

De criteria die we van belang vonden bij online zangcursussen

Het liefst wil je natuurlijk een persoonlijke zangdocent die alleen maar aandacht voor jou en je stem heeft. Naar een zangdocent toegaan is waarschijnlijk de allerbeste manier om je zangtalent te ontwikkelen. Toch zijn er alternatieven en we hebben hier de volgende belangrijke aspecten bij in het achterhoofd gehouden:

 • Opbouw van de zangcursus
 • Uitleg van terminologie
 • Lesmethode van de online docent
 • Leertempo en flexibiliteit
 • Toegankelijkheid van de cursus

Het testen van diverse online zangcursussen: de uitkomst

Als je iets zinnigs over het aanbod wilt kunnen zeggen, moet je er wel gebruik van gemaakt hebben. Hier heb ik mijn team ook weer aan het werk gezet en ben ik niet in mijn eentje alle opties gaan verkennen. In onderstaande top 10 lees je over onze meest opvallende ervaringen en de beste online zangcursus van dit moment. Pak een glas water, warm je keeltje vast wat op en leer snel zingen.

De top 10 met beste online zangcursussen

1. Online zanglessen bij de Online Muziek Cursus

Je krijgt 54 lessen in duidelijke video’s.

Pluspunten:

 • Deze cursus kost maar 47 euro en daar kun je niet over mopperen.
 • De lessen zijn vooraf opgenomen en hierbij zijn ervaren zangdocenten betrokken. Je krijgt dus les van experts.
 • Ben je niet tevreden? Dan kun je je geld zelfs terugkrijgen.

Minpunten:

 • Je krijgt geen persoonlijke lessen die aangepast zijn op jouw niveau, maar het is wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding.

2. Online zangcursus bij Maggie: Zorgeloos Zingen

Wat is Maggie een bevlogen docent! Ik heb haar online zangcursus als super toegankelijk, fijn en vrolijk ervaren. Ik heb haar 30-daagse cursus gevolgd, en hoewel 30 lessen achter elkaar heel veel lijkt, is het juist super behapbaar. Het was voor mij nog nooit zo leuk en simpel om zo’n cursus te volgen, terwijl alle belangrijke oefeningen aan bod komen: kopstem, borststem, laag strottenhoofd, hoog strottenhoofd, etc.

Ze heeft bovendien een imposante stem – en daarbij heeft ze ook nog eens een meesterlijk programma ontwikkeld om anderen te leren zingen. We zijn nu al onder de indruk van hoe toegankelijk Maggie doceert. Je krijgt een spoedcursus van 30 dagen, vol met effectieve videolessen die je zelfstandig doet. Zo leer je alle belangrijke zangtechnieken – en oefen je ze meteen ook in 30 dagen tijd. Daarna volgt een moment met persoonlijke terugkoppeling door Maggie.

Pluspunten:

 • De cursus bestaat uit meerdere lessen en opdrachten om je stem en zang te ontwikkelen.
 • Je krijgt veel verschillende oefeningen.

>> Tip: Hier vind je een verborgen pagina met een tijdelijke extra grote korting op Zorgeloos Zingen

3. Soofos Online Zangcursus

Bij deze cursus kun je aan het einde een certificaat krijgen.

Pluspunten:

 • Het is een hele korte cursus met de belangrijkste oefeningen.
 • De cursus is goedkoop, nog geen twintig euro.

Minpunten:

 • Dit is een soort kennismakingscursus (vooraf opgenomen, dus zonder individuele begeleiding bij de zangoefeningen) en daarna kun je via Skype individuele zanglessen bij de zangdocente nemen. De prijzen voor die vervolglessen staan niet bij de cursus vermeld.

4. Online leren zingen met Dee Moor

Dit zijn individuele zanglessen en je boekt een les bij Dee Moor per afspraak.

Pluspunten:

 • De lessen worden via Zoom gegeven en daarin zijn we met corona allemaal inmiddels vaardig geworden.
 • Je krijgt persoonlijk les van een zangdocente.
 • Je kunt eerst een proefles pakken voordat je beslist of je met Dee Moor verder wilt gaan. Hierdoor weet je of haar aanpak bij jou en je stem past, want je hebt het zelf kunnen ervaren.

Minpunten:

 • De prijzen van individuele zanglessen liggen natuurlijk wel hoger dan een online cursus zonder enige vorm van persoonlijke begeleiding. Een online zangles van een half uur kost je 30 euro. Bij zes lessen van 45 minuten krijg je wel een kleine korting van 15 euro.

5. Beter leren zingen met de Online Muziek Academie

Je hebt bij deze cursus meer dan vierhonderd zanglessen tot je beschikking.

Pluspunten:

 • De eerste zeven lessen zijn gratis te volgen.
 • Het is een leuke cursus om uit te proberen als je je verveelt en wilt leren zingen in je eigen beschermde omgeving.

Minpunten:

 • Na die zeven lessen – en als je door wilt gaan – zit je vast aan een abonnement.

6. Online zangles via Vocal Center

Vocal Center geeft online zangles als optie naast de traditionele zanglessen die op locatie plaatsvinden.

Pluspunten:

 • Je hebt via live beelden contact met je zangleraar en krijgt dus feedback en tips op jouw eigen zangkwaliteiten.
 • Er is iemand die het voor kan doen als je het even niet meer weet of verkeerd doet. Er wordt ingegrepen op het moment dat het ertoe doet.
 • Als je verhuist, kun je gewoon bij je favoriete zangdocent lessen blijven volgen.
 • Er zijn ook andere mogelijkheden bij Vocal Center, zoals groepslessen of workshops.

Minpunten:

 • Aangezien dit weer lessen met een zangdocent betreft, zijn de kosten van een cursus hoger. De prijs voor een half uur les is bijna 40 euro. Langere lessen worden in verhouding wel iets goedkoper.

7. Online zangles via Het Zanglab

Het Zanglab heeft een eigen YouTube-kanaal met diverse filmpjes met tips om te leren zingen, maar er zijn ook online lessen en een cursus.

Pluspunten:

 • De begeleiding bij de individuele lessen is dus persoonlijk en niet alleen een video waar je naar kijkt.
 • Er is ook een cursus ‘Zingen met gemak’ die je online kunt doen en waarbij je terugkoppeling krijgt van de zangdocente.

Minpunten:

 • Het is moeilijk om achter alle prijzen van het aanbod te komen en daar moet je dus even wat verder voor snuffelen of al contact voor opnemen.

8. Online Zangles met Sing Well

Je krijgt een-op-een zangles bij een docent met ervaring.

Pluspunten:

 • Deze docente is duidelijk over het verschillende aanbod dat er is. Videofilmpjes alleen is niet slecht, maar het kan beter als je lessen met begeleiding volgt. Hier leer je uiteindelijk meer en sneller door.
 • Je kunt losse lessen boeken of een pakket kiezen en daarbij wat korting krijgen.

Minpunten:

 • Beetje vreemd dat er een link naar een hele andere website in de Verenigde Staten op de website staat. Toen we Sing Well hierover aanspraken, bleek er een hack te zijn geweest. Als het goed is, wordt de link zo spoedig mogelijk verwijderd. De echte prijzen en het echte aanbod vind je gelukkig ook boven in de menubalk op de website van Sing Well.

9. Live online zangles met Danielle Stam

Je volgt lessen bij zangdocente Danielle via beeldbellen (Zoom).

Pluspunten:

 • Door de persoonlijke begeleiding kun je geen verkeerde zanggewoonten aanleren. Die moet je anders weer afleren en dat is best moeilijk.
 • Je kunt een testsessie met Danielle boeken om te kijken of je haar manier van lesgeven prettig vindt en of jouw niveau van zingen met haar hulp verbeterd kan worden. (Een eerste proefles van een half uurtje kost nog geen veertig euro.)
 • Na een testsessie kun je voor losse lessen kiezen, maar ook een pakket met zanglessen inkopen.

Minpunten:

 • Danielle Stam blijkt een populaire zangdocente te zijn, want na onze sessie bleek haar agenda al snel vol te zitten. Je moet er dus vroeg bijzijn als je zangles van haar wilt.

10. Online zangles bij Smart Kitten

Je krijgt acht gratis video’s met de belangrijkste oefeningen voor je stem.

Pluspunten:

 • Gratis is altijd mooi meegenomen. Dit is het minste dat je kunt proberen.
 • De oefeningen die je in de video’s ziet zijn heel specifiek, bijvoorbeeld om spanning in je keel los te krijgen. Dit beïnvloedt je stem namelijk en kan zelfs klachten op de langere termijn als gevolg hebben.

Minpunten:

 • Het is echt maar het allereerste begin van leren zingen en zonder een echte docent erbij (alleen video’s die je misschien betere op YouTube kunt vinden) mis je het ingrijpen als je iets verkeerd doet met je stem.

Beste online (zang)cursus getest door Consumentenbond, Radar of Kassa

De Consumentenbond heeft geen artikelen over online zangcursussen of zanglessen op afstand. Wat we bij Radar echter wel leren, is dat zingen kan helpen als je snurkt. Het kan dus best handig zijn om je wederhelft wat meer nachtrust te gunnen door een paar zanglessen online te nemen. Verder staat er vooral veel over corona en dat zingen de verspreiding ervan bevordert, dus online zanglessen volgen is dan sowieso een beter idee. Bij Kassa vind je allerlei online zanglessen voor kinderen en dat is leuk als ze de liedjes van Kinderen voor Kinderen mee willen leren zingen.

Gebruikte bronnen bij ons onderzoek naar online zangcursussen

Doe nu dit als je een online zangcursus wilt volgen

Kies niet de eerste de beste of de goedkoopste, maar ga er echt even voor zitten. Pak de top 10 uit onze review erbij en kijk welke plus- en minpunten je opvallen. Herken je jezelf meer in het volgen van lessen waarbij je individuele begeleiding krijgt? Of wil je liever eerst zelfstandig aan de slag zonder toehoorders en een basis aanleggen?

Verder is je budget om te leren zingen natuurlijk ook van belang, want een les waar iemand een uur op een dag voor kwijt is, of een les die al opgenomen is en duizenden keren door een leerling herhaald kan worden, is natuurlijk iets heel anders. De kosten van deze laatste soort kan veel lager door de herhaling en het afwezig zijn van persoonlijke begeleiding.

Waarom niet gratis YouTube-filmpjes gebruiken voor je stemontwikkeling?

Er is ontzettend veel te vinden op YouTube (https://www.youtube.com/results?search_query=singing+course) en je weet dat dit allemaal gratis informatie is. Toch moet je oppassen met wat je op YouTube vindt, want net als bij elk kanaal zit er iemand (of een bedrijf) achter die niet altijd in orde zijn. Je kunt dus ook verkeerde dingen leren bij zanglessen via YouTube. Daarnaast zijn veel termen in het Engels en dat is weer niet handig als je later bij een Nederlandse zangdocent lessen wilt volgen.

Waarom in deze tijd toch nog voor online zanglessen kiezen?

Tja, 2020 en 2021 zijn vreemde jaren geweest en we kijken er vaak op terug alsof dat de coronajaren waren met allerlei maatregelen waarin het bezoek aan een zangdocent helemaal niet mocht. Helaas moeten we constateren dat corona nog steeds niet helemaal weg is en dat er telkens weer nieuwe varianten zijn. Dat betekent dat online lessen volgen – met of zonder fysiek aanwezige zangdocent – nog steeds de voorkeur genieten als je iemand in je omgeving hebt die geen goede weerstand heeft of al ziek is. Je loopt via een online zangcursus gewoon geen risico’s.

Kortom

Er kan door iedereen een online zangcursus gevolg worden. Je dient alleen te bepalen wat voor jou het belangrijkste doel is. Wanneer je al zingt, is een aantal video’s volgen wellicht niet meer voldoende en wil je echt concrete feedback op wat je goed en fout doet. De vooraf opgenomen video’s kunnen overigens wel heel handig zijn als het gaat om zangoefeningen doen, hebben we gemerkt. Die oefeningen blijven vaak hetzelfde en kun je dan ook blijven afspelen.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Op jouw succes!