De top 8 met de beste akoestische gitaren – 5 onder de 500 euro en 3 onder de 1000 euro

Als je eenmaal aan het gitaarspelen bent, wil je van je beginnersmodel wel eens overstappen op een betere akoestische gitaar. Dat gitaartje van 100 euro die in een set kwam is al lang versleten en je bent ook wel eens nieuwsgierig naar de andere klanken die uit een wat duurdere akoestische gitaar kan komen. Elk model produceert zo zijn eigen geluid en daarom ga je op zoek naar wat de beste gitaren tot 500 en tot 1000 euro zijn. Je vindt ze in onze top 8 met klassieke gitaren.

Overstappen naar een andere gitaar

Overstappen doe je niet zomaar. Je bent gewend aan je eigen gitaar en hierop heb je alles wat je nu kent en weet geleerd. Het voelt ook wel een beetje als vreemdgaan als je je oude gitaar links wilt laten liggen om andere akoestische gitaren een kans te geven. Je kunt soms helemaal verknocht raken aan een instrument en toch vraag je je ergens ook wel af wat je voor effect zou kunnen bereiken met een andere gitaar die kwalitatief beter is.

Onze beste gitaren per prijsklasse

  • Tot 200 euro – FENDER CC-60S
  • Tot 300 euro – Salvador Cortez CC-22 BK
  • Tot 500 euro – Yamaha CPX 600 VT
  • Tot 600 euro – Yamaha FSX 800 C SDB
  • Meer dan 700 euro – Art & Lutherie Legacy Bourbon Burst

Wie zijn wij om duurdere gitaren te beoordelen?

Het is net als met auto’s en wijnen: zodra je je iets beters kunt veroorloven, wil je het graag hebben. Misschien is het bij muziekinstrumenten nog wel een tikje erger, want gitaar spelen kan in de loop der jaren je passie zijn geworden. Soms wordt het zelfs een obsessie en is er een verzameling met verschillende gitaren ontstaan. Je hebt een klassieke gitaar, een western gitaar, een elektrische gitaar en nog meer verschillende modellen aan de muur hangen.

Waarom opletten bij duurdere gitaren?

Dat iemand een hoger prijskaartje aan een gitaar hangt, wil niet automatisch zeggen dat hij ook beter is. In een auto maak je een proefrit voordat je hem koopt, bij een gitaar zou je eigenlijk hetzelfde moeten doen. Je moet hem op zijn minst in je armen en handen gehad hebben en een paar akkoorden hebben kunnen spelen, voordat je overgaat tot de aankoop. Zeker wanneer het niet je eerste gitaar is, kun je goed horen wat het verschil met je oude akoestische gitaar is.

Is een duurdere akoestische gitaar het dan wel waard?

Als je fan bent van een bepaald merk en je weet 1000% zeker dat de gitaar je zal bevallen, kun je geen miskoop doen. Ga je voor dan voor de zoveelste Art & Lutherie gitaar (zoals de nummer 8 in deze review), dan weet je ook zeker dat hij goed zal klinken, omdat je het merk nou eenmaal door en door kent. Dat is echter lang niet altijd het geval en daarom zou je geen enkel muziekinstrument zonder testsessie moeten willen kopen. Online een gitaar bestellen is dus niet zonder gevaar.

Waar letten we op bij akoestische gitaren in verschillende prijsklassen?

  • Prijs en kwaliteit
  • Soort gitaar
  • Set of losse gitaar
  • Kleur en soort hout
  • Klanken van het geluid – dit is eigenlijk het belangrijkste, omdat je het kunt vergelijken met je vorige model gitaar

Hoe we duurdere akoestische gitaren getest hebben

Met gitaren tot 1000 euro zijn we niet zover gegaan dat we ons budget aan 50 gitaren besteed hebben. We hebben deze test slim aangepakt en zijn met een kenner naar een speciaalzaak gegaan om gitaren te testen. We waren hierbij zelf aanwezig en konden na enkele instructies de redenatie van de kenner volgen om te bepalen welke akoestische gitaren het verdienden om in onze top 8 vermeld te worden. Het resultaat van de test lees je dus hieronder.

De top 8 met beste akoestische gitaren – oplopend in prijs

1. FENDER – CD-60 V3 akoestische gitaar

Dit is nog steeds een zeer betaalbare gitaar.

Pluspunten:

  • De kleur heet sunburst en dat betekent dat de buitenkant aan de bovenkant donker is en dat het steeds verder naar binnen toe lichter van kleur wordt.
  • Er komt zeer goed geluid uit deze gitaar en je merkt echt verschil met het basismodel gitaar waarop je hebt leren spelen.

2. Epiphone – DR-100 akoestische gitaar

Deze gitaar is helemaal zwart.

Pluspunten:

  • De gitaar oogt klassiek en toch strak.
  • De klanken zijn mooi en vol.
  • De gitaar ligt lekker in de hand en voelt meteen goed aan.
  • Het is nog steeds een van de goedkopere modellen en wij zouden deze aanraden aan iemand die al wel les heeft gehad, maar zelf nog niet zo goed het verschil in kwaliteit kan beoordelen.

3. Salvador Cortez – CC-22 BK klassieke gitaar

De gitaar van Salvador Cortez heeft een glanzend zwarte buitenkant.

Pluspunten:

  • De gitaar trekt echt de aandacht door zijn glimmende look.
  • De gitaar kost rond de 250 euro en is daarmee nog steeds zeer betaalbaar.
  • Het geluid dat uit deze gitaar komt is prachtig en warm van klank.

4. Ibanez – basismodel akoestische gitaar

Bij deze gitaar krijg je een akkoordenkaart.

Pluspunten:

  • De gitaar kost ook rond de 250 euro, net als het vorige model in deze review.
  • Het is een klassieke gitaar met effen structuur en goed klanken.

5. Yamaha – CPX600 VT klassieke gitaar

Deze eerste Yamaha in de top 8 kost bijna 500 euro.

Pluspunten:

  • Voor wat betreft de uitstraling ziet hij er iets anders uit dan de rest en dat komt door de inham aan de bovenzijde. Dit is geen gitaar met een symmetrische basis.
  • Het geluid is wel degelijk een verschil met de vorige gitaren in deze review.

6. Yamaha – FSX 800 C SDB akoestische gitaar

Dit is de tweede Yamaha en de vorm van deze gitaar is hetzelfde als die op nummer 5.

Pluspunten:

  • Hij heeft door de iets donkere kleur hout wel een veel warmere uitstraling.
  • Het is echt zo’n gitaar die je in een brasserie met live muziek kunt waarderen, want het geluid dat deze gitaar produceert is super.

7. Sigma Guitars – DM-18+ akoestische gitaar

Deze gitaar kost rond de 700 euro.

Pluspunten:

  • De houtsoort is veel lichter en daardoor en beetje flets vergeleken met de warmere houtsoorten in deze review.
  • De tonen onderscheiden zich wel degelijk, zeker als je de gitaar hoort naast de nummer 1 en 2 op deze lijst.

8. Art & Lutherie – Legacy Bourbon Burst klassieke gitaar

Dit is een donkerbruine akoestische gitaar van bijna 900 euro.

Pluspunten:

  • De uitstraling is echt gaaf. Er zitten namelijk verschillende tinten donkerbruin in het hout. Hoe lager je komt, hoe opvallender de kleurverschillen.
  • Natuurlijk kun je dit geluid niet op dezelfde manier waarderen als bij een gitaar van 100 of 200 euro. Je hoort echt wat een duurdere gitaar voor klanken geeft en het verschil is dan ook significant beter. Wij vinden dit – na overleg met de kenner die aanwezig was bij de test – de beste en mooiste akoestische gitaar die je kunt bespelen.

De best geteste klassieke gitaar ontbreekt bij andere consumentenorganisaties

Er zijn weinig gegevens te vinden over tests met gitaren en er is al helemaal niks beschikbaar over klassieke gitaren in het hogere prijssegment. Dat betekent waarschijnlijk dat er weinig behoefte is aan dit soort informatie en dat de meeste mensen hun eigen zintuigen vertrouwen in plaats van een hoop woorden op papier.

Op zoek naar een duurdere gitaar of een opvolger voor je basismodel? Doe dit

Als we eerlijk zijn zouden wij geen 900 euro aan een gitaar uitgeven die we niet zelf in de hand hadden gehad en waar we een paar akkoorden op hadden kunnen spelen. Het blijft toch een gevoelskwestie en alleen jij kunt horen hoe verschillend een andere gitaar ten opzichte van je huidige model klinkt.

Wil je wel via internet een akoestische gitaar bestellen en vertrouw je op de review van anderen? Dan kun je met de top 8 die we met behulp van de expert opgesteld hebben beginnen. Selecteer je favoriete merk, filter op je budget en kijk wat er verkrijgbaar is.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Afronding

Je geeft niet zomaar 500 of 1000 euro uit aan een klassieke gitaar. Dan moet je wel echt weten wat je koopt en serieus gitaar spelen. Het is namelijk geen speelgoed en het heeft zeker ook niet de prijs van speelgoed. Veel belangrijker zijn eigenlijk de klanken en het gevoel dat een gitaar je geeft. Een muziekinstrument kan echt als een verlengstuk van jezelf en je identiteit aanvoelen en daarom kun je er het beste een paar nachtjes over slapen voordat je er eentje besluit te kopen.