Hoe leer ik elektrische gitaar spelen?
Een elektrische gitaar leren spelen? Je leert het uiteraard door het te doen. Gitaarspelen betekent héél veel oefenen, want het is niet een instrument dat je in een paar dagen onder de knie krijgt. In dit artikel leggen we je uit hoe je elektrische gitaar kunt bespelen en hoe ook jij er beter in kunt worden. Uiteindelijk draait het allemaal om hoe hoog jij de lat legt: wil je popliedjes kunnen naspelen of wil je zelfs de aller moeilijkste solo’s kunnen naspelen?
Je begint bij de basis
Een elektrische gitaar werkt natuurlijk anders dan een akoestische gitaar, maar voor de gitarist zelf zijn de verschillen minimaal bij het spelen. Het wordt leerlingen aangeraden eerst op de akoestische gitaar (de Spaanse/Klassieke gitaar) te beginnen. Hier kun je het beste de akkoorden op leren. Je leert hoe je de snaren aanraakt, hoe je akkoorden kunt vormen en hoe je de toonhoogte kunt veranderen. Heb je dat onder de knie? Dan kun je verder kijken.
Met óf zonder noten lezen
Notenschrift kan heel handig, maar ook heel ingewikkeld zijn. Voor pianisten is het bijna onmisbaar (al zijn er natuurlijk ook uitzonderingen), maar gitaristen maken er wat minder gebruik van. Dat heeft er onder andere mee te maken dat notenschrift wat onhandig is voor een gitarist: het schrift heeft maar vijf lijntjes, terwijl je piano zes snaren heeft. Het is dus heel goed mogelijk gitaar te leren zonder noten te kunnen lezen. Kun je dit al wel? Mooi meegenomen!
Afstellen van je elektrische gitaar
Heb je de basis van gitaarspel onder de knie? Dan kun je je aan de elektrische gitaar wagen. Voor je erop gaat spelen, moet je hem natuurlijk wel eerst goed afstellen. Als je hier geen of weinig ervaring mee hebt, kun je dit het beste bij een muziekwinkel of andere professional laten doen. Hoe beter de gitaar is afgesteld, hoe mooier het geluid dat hij produceert en hoe beter je spel. Ook zal je motivatie hoog blijven als je merkt dat de muziek die je maakt goed klinkt.
Een verkeerd afgestelde gitaar
Een gitaar die niet goed is afgesteld, heeft meer nadelen dan alleen een onzuivere klank. Zo zal een elektrische gitaar die te hoog is afgesteld moeilijk te bespelen zijn. Je moet te veel kracht zetten om de snaren goed op de frets te drukken. Van akkoorden wisselen zal heel moeizaam gaan en je krijgt al gauw pijn aan je vingers. Kortom: maak het jezelf niet onnodig moeilijk.
Begin niet te moeilijk
Het is verleidelijk meteen de aller moeilijkste (dus fraaiste) melodieën te willen spelen, maar dat leidt vaak alleen maar tot frustratie. Oefening baart kunst: wil je beter worden, dan moet je jezelf stapje voor stapje blijven uitdagen. Gitaarspelen is als een marathon lopen of het beklimmen van een berg: neem stapje voor stapje, trede voor trede en maak niet meteen bokkensprongen. Wat ook goed werkt, is moeilijkere en makkelijkere melodieën afwisselen.
Gebruik de effectpedalen niet meteen
Het is niet meer dan logisch dat je meteen alle knopjes en foefjes op je elektrische gitaar wil uitproberen als je net begint met spelen. Maar dat is vaak niet zo verstandig. Hoe meer je tegelijkertijd wil doen, hoe moeilijker je het jezelf maakt en hoe groter de kans dat je je in de snaren verstrikt. Door te effectpedalen te veel te gebruiken, merk je de foutjes in je techniek niet meer.
Zelf oefenen, les nemen – of allebei
Goed leren spelen, vraagt om veel oefenen. Als je les neemt, krijg je nuttige aanwijzingen en tips van je docent. Je docent kan je ook stimuleren als je motivatie om te oefenen laag is. Muzieklessen zijn natuurlijk wel duur en niet iedereen heeft tijd om buitenshuis te gaan oefenen. Zelfs als je les neemt, is het belangrijk dat je ook thuis blijft werken aan je techniek.
Oefen elke dag
Om echt goed te worden in gitaar en snel voortuitgang te boeken, zul je elke dag wel even moeten oefenen. Dat hoeft dan helemaal niet lang te zijn: een periode van vijftien-twintig minuten is al voldoende. Regelmatig oefenen, heeft als groot voordeel dat je vingers snel sterker zullen worden. Op de hals zul je de noten vinden zonder dat je hierbij na hoeft te denken. Hoe meer je oefent, hoe meer je in staat zult zijn snel te schakelen en ritme te vinden.
Ook professionele gitaristen blijven oefenen
Een wijze gitarist zal je vertellen dat je nooit bent uitgeleerd. De mogelijkheden op het instrument zijn zo goed als onbeperkt. Het kan altijd nóg beter. Het is helemaal niet vreemd om een beetje geobsedeerd te raken met je gitaarspel, zolang je je frustratie de baas maar kunt. Ook de professionele gitarist die jij zo enorm bewondert, blijft nog elke dag oefenen. Je moet je gitaarspel onderhouden, net zoals je bijvoorbeeld een gespierd lichaam onderhoudt.
Leer ook te luisteren
Begin je met het spelen van gitaar, focus dan niet alleen op de bewegingen die je vingers maken bij het aanslaan van de noot, maar luister vooral héél goed naar het geluid dat je produceert. Zo merk je of je de noot zuiver speelt of niet en bouw je gevoel voor toon op. Luister ook aandachtig naar andere gitaristen. Hoe bespelen zij de snaar? Kun je de tonen in een muziekstuk van elkaar onderscheiden? Probeer steeds meer in klanken te gaan denken.
Fretboard oefenen met behulp van een app
De verschillende noten uit je hoofd leren kan wat saai zijn. Gelukkig is daar een oplossing voor. Je kunt verschillende apps gebruiken om spelenderwijs het fretboard van je elektrische gitaar aan te leren. Voor sommige van deze apps moet je betalen, maar er zitten ook gratis opties bij. Kies bijvoorbeeld voor de Fredboard Game app van Guitar Tricks (eerste 14 dagen gratis).
Door te herhalen leer je beter
Dat geldt voor woordjes leren met een nieuwe taal, maar ook voor het oefenen met muziek. Hoe vaker je bepaalde bewegingen herhaalt, hoe eerder ze in je geheugen opgeslagen worden. Dingen die je vaak genoeg oefent, gaan bovendien van je korte termijn- naar je lange termijngeheugen. Het wordt een vaardigheid die je niet meer verleert, net als fietsen.
Experimenteren mag
Niet iedereen leert op dezelfde manier. Er zijn mensen die vooral leren door te kijken (naar andere gitaristen, of hun eigen handbewegingen), maar er zijn ook mensen die vooral graag luisteren. Misschien vind je het juist wel fijn met bladmuziek te werken: dat is je eigen keuze. Er is geen goed of fout, zolang je maar vooruitgang boekt, ben je goed bezig. Ga er niet vanuit dat alles in één keer lukt, je zult best even zoeken voor je een methode vindt die bij je past.
Vallen en opstaan
Er zullen momenten zijn dat je heel veel vooruitgang boekt op je elektrische gitaar, maar ook momenten dat niets lijkt te lukken. Leren gaat met vallen en opstaan, er zijn altijd obstakels om te overwinnen. Maar onthoud: hoe groter het obstakel, hoe groter de euforie als je hem overwint. Het is aan jou gemotiveerd te blijven, ook als wat je probeert te doen niet meteen lukt.
De juiste apparatuur gebruiken
Het spreekt misschien
voor zich, maar…
- Kies een gitaar die lekker in je handen ligt. De kleur is veel minder belangrijk dan het gewicht en de vorm. Als de vorm bij je past, heb je meer vrijheid en word je minder snel moe
- Kies voor een gitaarpedaal – zo heb je genoeg vrijheid bij het oefenen met een koptelefoon op. Er zijn momenten dat je de mensen om je heen niet kunt storen, bijvoorbeeld midden in de nacht of als huisgenoten zich op werk of school moeten concentreren
- Kies ook voor een goede versterker, die geluiden van hoge kwaliteit voortbrengt.
Opschrijven werkt
Een andere goede tip, is een soort werkschrift bijhouden, waarin je alles opschrijft wat je hebt geleerd, maar ook aantekeningen maakt van wat je moeilijk hebt. Door iets op te schrijven, kun je het niet alleen later nog eens nalezen. Het opschrijven zelf vergroot al de kans dat je het in je geheugen opslaat. Door dingen op te schrijven, krijg je ook een veel beter beeld van wat je allemaal al hebt geleerd: vaak is dat veel meer dan je vermoedde.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Ontdek of gitaar spelen iets voor jou is met onze gids over de moeilijkheidsgraad van gitaar leren spelen.
- Wil je weten hoe snel je gitaar kunt leren spelen? Lees onze effectieve oefentips.
- Begin je gitaarreis hier met de beste gitaren voor beginners.
- Vind de perfecte elektrische gitaar voor beginners in onze uitgebreide gids.
- Kies een gitaar van de beste merken om je muzikale talent te ontwikkelen.
Elektrische gitaar leren spelen: YouTube advies
Elektrische gitaar leren spelen is oefenen, oefenen, oefenen. Gelukkig staan er veel lessen online. In onderstaande populaire YouTube video vind je een les voor iedere beginnend gitaarspeler:
Op jouw succes!