Wat is makkelijker: piano of gitaar?

Altijd al willen weten welk instrument gemakkelijker te bespelen is – de piano of de gitaar? In dit artikel geven we je uitgebreid antwoord op deze vraag. Het verschilt van persoon tot persoon. Wel kunnen je alvast verklappen dat het een stuk makkelijker is om een mooie toon te krijgen uit een pianotoets dan uit een gitaarsnaar. Bij een piano is het een kwestie van gewoon indrukken, terwijl je bij piano de snaar vaak met je andere hand moet klemmen.

Handbewegingen bij piano

De moeilijkheid bij het bespelen van piano zit hem niet in het indrukken van de toets zelf, maar in het combineren van verschillende toetsen. Als je beginnend pianospeler bent en je oefent met wat moeilijkere muziekstukken, zul je ontdekken dat je regelmatig over je eigen vingers struikelt. Je moet je vingers soms in een onnatuurlijke houding houden om op het juiste moment de juiste noot aan te kunnen slaan: knap lastig als dit nog geen automatisme is.

Jezelf begeleiden is een uitdaging

Als je meer ervaren wordt in het pianospel, wordt het mogelijk jezelf met je andere hand te begeleiden. Met één hand speel je dan de melodie terwijl je met de andere hand de baslaag speelt. Om twee handen tegelijk te gebruiken en twee verschillende handelingen uit te voeren, is flink wat oefening nodig. Je hersenen zijn dit namelijk niet gewend en zullen geneigd zijn je handen allebei hetzelfde te laten doen. Hoe meer je dit oefent, hoe beter je wordt.

Pianospel als gezonde lichaamsbeweging

Piano speel je zittend. Als je voor de lol pianospel speelt en niet voor competitie, dan is het vooral een ontspannende activiteit – één die ook aan senioren kan worden aangeraden. Pianospelen is een lichte lichaamsbeweging en goed voor de gezondheid. Je houdt er onder andere je vingers en polsen mee soepel, maar ook je hersenen blijven soepel door piano spelen.

Pianospel op hoge leeftijd

Er zijn meerdere professionele pianisten (geweest) die tot ver in de 80 zijn doorgegaan met spelen. Als je maar vaak genoeg blijft oefenen en plezier houdt in je spel, is er vaak een hoop mogelijk.

Pianospel én denken aan de buren

Piano’s of vleugels zijn akoestisch, maar je kunt ook kiezen voor een keyboard of andere digitale variant als je dit fijner vindt spelen. Een ander groot voordeel van digitale piano is dat je deze ook geluidloos (met een koptelefoon) kunt spelen. Je kunt dan ook midden in de nacht spelen, terwijl de rest van de wereld ligt te slapen. Niemand heeft dan last van jouw spel.

Handbewegingen bij gitaar

Het aanraken van een snaar is in principe bijna net zo makkelijk als het indrukken van een toets. Maar het wordt al wat lastiger als je verschillende snaren tegelijk (voor een akkoord) wilt bespelen. Toetsen zijn wat groter dan snaren. Bij de piano heb je minder kans dat je per ongeluk een verkeerde toets indrukt. De kans dat je een verkeerde snaar aanraakt is groter bij gitaar. Bovendien kan gitaarspel na verloop van tijd pijnlijker zijn dan toetsen indrukken.

Toonhoogte bepalen maakt het lastig

Niet vergeten: gitaar speel je met twee handen. De hand die op de gitaarhals ligt, doet meer dan alleen de gitaar ondersteunen. Hiermee bepaal je de toonhoogte. Dat doe je door de snaar op de juiste plek af te drukken. Op de gitaarhals vind je verschillende metalen randjes. Door op deze plekken de snaar af te drukken, kun je de klank vervormen en in toonhoogte variëren. Dit is nog best moeilijk, want doe je het verkeerd, dan is de klank niet zuiver meer.

Linkerhand en rechterhand tegelijk gebruiken

Net als bij piano geldt dat je beide handen tegelijkertijd moet gebruiken en dat je met beide handen een andere beweging uitvoert. Je handen maken bewegingen geheel onafhankelijk van elkaar. De bewegingen zijn ook nog eens heel anders dan bij piano, waardoor je bijna met zekerheid kunt zeggen dat gitaar toch net wat moeilijker is dan piano. Maar voor ieder muziekinstrument geldt dat je het zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Welke ambitie heb je?

Gitaar zorgt voor eelt op de handen

Veel gitaarspelen kan pijn gaan doen aan je vingers. Zeker als je geen plectrum gebruikt. Je zult na verloop van tijd wel eelt op je vingers krijgen, maar de vraag is of je daar op hogere leeftijd nog zin in hebt. Ben je op leeftijd, dan is een piano misschien slimmer om meer tijd in te investeren. De piano kun je zittend spelen zonder dat je het instrument op schoot hebt. Als je wat sneller last hebt van lichamelijke klachten, is piano een betere optie dan gitaar.

Akkoorden zijn lastiger op gitaar

Op de piano zul je regelmatig over je eigen vingers struiken, maar bij gitaar is dat helemaal het geval. Het is namelijk vrij lastig om met beide handen de juiste bewegingen te maken om precies de juiste combinatie toonhoogte te maken zonder dat je de overige snaren aanraakt.

Appels met peren vergelijken

Een piano met een gitaar vergelijken, is als het vergelijken van een appel met een peer. Beide instrumenten hebben veel te bieden, maar uiteindelijk is het toch vooral een kwestie van smaak. Kies het instrument dat het meeste bij je past. Bij piano denk je eerder aan klassieke muziek, terwijl je bij gitaar eerder aan folkmuziek of aan rock ’n roll (elektrische gitaar) denkt.

Het instrument écht leren bespelen

Piano of gitaar écht goed leren bespelen, komt beide met een set uitdagingen. Simpele liedjes spelen lukt ons allemaal wel als we maar genoeg oefenen. Maar hoeveel van ons zijn in staat ook complexe muziekstukken te spelen op piano of gitaar? Daar moet je hoe dan ook flink voort oefenen. Je kunt met veel oefenen redelijk gitaar of piano leren spelen in enkele maanden tijd.

Piano of gitaar? Het antwoord op YouTube

In de volgende video wordt het verschil tussen gitaar en piano besproken en welke het

makkelijkst te leren is:

Op jouw succes!