Hoe snel kun je gitaar leren spelen?

Een gitaar leren spelen doe je niet zomaar, dat vereist veel oefening. Om dus maar met de deur in huis te vallen: hier is niet zomaar antwoord op te geven. De één heeft meer tijd beschikbaar om met gitaar aan de slag te gaan, de ander heeft er meer talent voor en heeft de “kneepjes” sneller onder de knie. Eén ding is zeker: gitaar leer je niet in een dag, week of maand.

Moeilijker dan piano

Gitaar is moeilijker te leren bespelen dan een piano, maar ook weer niet zo moeilijk als bijvoorbeeld cello. Om mooi geluid uit een cello te krijgen, moet je uitgebreid oefenen. Een piano is, in de basis, een kwestie van toetsen indrukken: dat kan iedereen die vingers heeft. Bij een gitaar mooi geluid uit de snaren krijgen is afhankelijk van hoe je de snaar aanslaat boven de klankkast, maar ook hoe je deze met je andere hand afklemt boven de gitaarhals.

Wanner ben je tevreden?

Gitaar leren spelen is net zoiets als leren schilderen. Ben je er ooit zo goed in dat je jezelf de nieuwe Van Gogh of Jimi Hendrix kunt noemen? Bijna iedereen kan met een kwast verf op een doek aanbrengen en bijna iedereen kan zuiver geluid uit een gitaar krijgen. Het gaat er uiteindelijk om hoe goed je dit doet en wanneer je tevreden bent. Wil je simpele liedjes en melodietjes kunnen worden? Of wil je de nieuwe folk- of rockheld worden? De keuze is aan jou.

Wie vaker oefent, leert sneller

Gitaar leren spelen is wat anders dan jammen. Jammen is ontspannend en doe je als je de techniek al beheerst. Gitaar leren spelen is eerder een inspanning. We raden je aan dit niet langer dan een halfuurtje per dag te doen, maar wel weer zoveel mogelijk dagen in de week. Je handen op de goede manier op de gitaar plaatsen is een trucje, een vaardigheid en om die vaardigheid onder de knie te krijgen, moet je veel en vaak blijven oefenen, elke dag weer.

In je geheugen prenten

Waarom kunnen we fietsen elke keer dat we op de fiets stappen? Omdat we dat als kind geleerd hebben. Hetzelfde geldt voor zwemmen en schrijven. We hebben dit als kind zo vaak geoefend, dat het in ons geheugen is geprent en een vaardigheid is geworden. Zo gaat dat ook met gitaarspelen: als je het maar vaak genoeg doet, komt de juiste vingervlugheid vanzelf.

Een rekensommetje in uren

Een bekend sommetje dat je op het internet voorbij ziet komen is dat je minstens 10.000 moet investeren om jezelf een goede gitaarspeler te kunnen noemen. Schrik niet, maar dat zijn omgerekend 416 hele dagen, in totaal dus meer dan een jaar non-stop gitaarspelen. Een hele hoop dus. Hoe ze aan 10.000 uur gekomen zijn, is niet helemaal duidelijk. We kunnen ons niet voorstellen dat iemand daadwerkelijk alle geïnvesteerde uurtjes heeft bijgehouden.

Kan dat wel: snel gitaar leren spelen?

Kort gezegd: nee. Wel kun je in korte tijd de basis van gitaarspelen onder de knie krijgen, maar echt goed zul je er pas in worden als je er uitgebreid mee aan de slag gaat en er vele uren in investeert. Geduld is een schone zaak, zeggen ze weleens en perfectie vraagt om geduld.

Een methode die bij je past

Je kunt het leerproces natuurlijk wel versnellen. Dat doe je door een methode te kiezen die bij je past. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je goed gitaar wilt leren spelen:

  • Met een lesboek aan de slag

Koop je een lesboek, dan begin je meestal met de theorie van gitaarspel en enkele simpele oefeningen. Je leert hoe de gitaar werkt en hoe je welk geluid kunt creëren. Vervolgens leer je aan de hand van plaatjes hoe je je handen vast moet houden en hoe je melodietjes kunt spelen. Een lesboek is vaak erg traditioneel. Ben je van de traditionele aanpak, dan is dit je ding.

  • Experimenteren met filmpjes

Ben je meer van het zo snel mogelijk uitproberen en zien wat je bereikt? Dan kun je het beste met video aan de slag. Op YouTube en Vimeo vind je meer dan genoeg filmpjes waarin ervaren gitaristen laten zien hoe ze te werk gaan. Ze geven je een paar oefeningen, brengen in beeld hoe je de melodie of het liedje moet spelen en je hebt meteen een beeld van hoe het klinkt.

  • Op muziekles

Ga je op muziekles, dan kun je groepslessen nemen of privéles nemen. Privéles is duurder, maar je krijgt hier wel persoonlijke begeleiding. Groepslessen gitaar zijn wat gezelliger en je kunt ook veel van de andere studenten opsteken. Het is maar net wat jou het fijnste lijkt. De docent kan oefeningen kiezen die het beste bij jouw stijl van spelen passen, laten zien wat je fout doet, je verbeteren en je bovendien tips geven waar je zelf anders nooit op gekomen was.

Bekijk gitaristen en luister muziek

Een andere manier van leren, is door er niet alleen zelf mee aan de slag te gaan, maar ook anderen te bekijken die muziek maken. Luister bijvoorbeeld eens aandachtig naar liedjes die je op de radio hoort. Kun je achterhalen welke noten de gitarist speelt? Kijk ook eens naar video’s van professionals aan het werk? Hoe speelt de gitarist? Hoe beweegt hij of zij de handen?

Op welke gitaar speel je?

Speel je op een gloednieuwe gitaar of een oud, stoffig gevalletje dat je ergens van de zolder hebt gehaald? Is het tweede het geval, dan kun je de gitaar beter eerst laten afstellen door een professional. Zo weet je zeker dat je zuiver geluid produceert. Hoe mooier de muziek klinkt die je zelf maakt, hoe meer gemotiveerd je zult blijven om verder te ontdekken en te leren.

Begin bij basisakkoorden

Als je een taal gaat leren, begin je natuurlijk met woorden als “ik” en “jij”, “ja” en “nee”. Vervolgens leer je worden die je in het dagelijks leven veel gebruikt. Je begint niet met de woorden die bij Scrabble de hoogste letterwaarde opleveren. Zo gaat dat ook met gitaar: je begint met het leren van basisakkoorden. Pas als je die onder de knie hebt, ga je verder met het leren van andere akkoorden en melodieën. De basis is in eerste instantie vaak al lastig genoeg.

Tip: ritme leren houden

Als beginnend gitaarspeler verlies je het belang van ritme nog weleens uit het oog. Je bent te veel bezig met het vinden van de juiste melodie, waardoor je niet meer op het ritme let. Je kunt gebruik maken van een metronoom of iets dergelijks om het juiste ritme te vinden en vast te houden.

Tip: plaats je duim op de juiste plek

Je dient je duim midden in de gitaarnek te plaatsen. Op die manier kun je meer druk op de snaar plaatsen. Als beginnende gitaarspeler gebeurt het namelijk nogal eens dat je de snaar niet goed afklemt, waardoor je geen zuiver geluid krijgt. Je speelt met vijf vinger en niet met vier.

Tip: zoek naar routine

Om van gitaarspelen een vaardigheid te maken, moet je bepaalde handelingen eindeloos blijven herhalen. Ook als je elke dag maar een minuut of 15 speelt, is dat al genoeg om de handeling in je geheugen te prenten. Je leert het beste als je de handelingen vaak oefent, maar ook je hoofd ’s nachts de kans geeft alle informatie te verwerken. De hersenen maken van een handeling het liefst een automatisme. Zo’n automatisme ontstaat alleen als je elke dag speelt.

Je kunt het pas echt als je…

…Een solo kunt spelen. Het spelen van een gitaarsolo is natuurlijk de ultieme uitdaging. Door alle ogen op jou en je gitaar te laten vestigen, test je of je het echt in je hebt om goed gitaar te spelen. Een goede solo spelen doe je niet zomaar, daar gaat heel wat oefening in zitten. Je zult zeker een jaar moeten oefenen en/of lessen voor je je aan een uitdagende solo kunt wagen.

Frustratie hoort erbij

Muziek maken is een kwestie van vallen en opstaan. Dat merk je niet alleen bij gitaar, maar bij alle soorten instrumenten. Je kunt niet verwachten dat je alles in één keer kunt. Ook al weet je hoofd wat je moet doen, dat wil nog niet zeggen dat je vingers zo behendig zijn dat ze je kunnen bijhouden. Misschien gaat het eerst tien keer fout voor het één keer goed gaat.

Spierkracht en eelt kweken

Wist je dat je je vingervlugheid kunt verbeteren door je vingerspieren te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld met speciale handspierknijpers of door in iets simpels als een tennisbal te kweken. Eelt op je vingers krijg je niet zomaar. Hiervoor moet je regelmatig spelen. In eerste instantie zul je best wel wat pijn of last ervaren, maar na verloop van tijd zal dit ook weer verdwijnen.

Pas op voor een overbelaste pols

De snaren bespelen is zo makkelijk nog niet. Je linkerpols krijgt het zwaar te verduren. Neem op tijd rust als je last van je pols begint te krijgen. Probeer je pols ook niet te veel te buigen, want dat vergroot de kans dat je klachten krijgt. De pols dient recht te blijven. Kies voor een gitaar die jou qua houding het beste past. Je zult minder snel last krijgen door een slechte houding.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Hoe lang het echt duurt: de vraag op YouTube beantwoord

Onderstaande video is van het kanaal “Becme a Piano Superhuman” en beantwoordt de

vraag hoelang het echt duurt om piano te leren spelen precies:

Op jouw succes!