Is gitaar leren spelen moeilijk?
Of gitaar leren spelen moeilijk is, is een kwestie van perspectief. Je kunt jezelf ook afvragen of leren koken moeilijk is. Zelfs iemand met twee linkerhanden zal met een beetje oefenen prima in staat zijn om een eetbare maaltijd op tafel te zetten, maar chef-kok worden is natuurlijk heel iets anders. Oefening baart kunst: een gitarist van wereldklasse worden vraagt om een levenlang oefenen, maar na een paar maanden oefenen kun je er prima mee overweg.
Kies de gitaar die jou het beste ligt
Wie gitaar wil leren spelen, moet een gitaar kiezen die het beste aanvoelt. Je kijkt hierbij niet naar vorm of ontwerp, maar vooral naar hoe de gitaar in je handen ligt. Kijk ook naar de grootte van de gitaar, want niet alle gitaren zijn precies even groot qua formaat. Er zijn ook gitaren speciaal voor linkshandigen – handig, omdat de hand voor de fijne motoriek net de andere is.
Het stemmen van een gitaar
Om de zoveel tijd zul je de snaren van je gitaar moeten stemmen. Het stemmen houdt eigenlijk in dat je de snaren opnieuw strak draait. Als de snaren te los zitten, zal het geluid niet meer helder zijn als je ze aansluit. Voor duurdere gitaren geldt meestal dat je ze minder vaak hoeft te stemmen. Draai de snaren ook weer niet te strak, want dan springen ze kapot.
Sneller leren doe je met gitaarles
De beste manier om gitaar te leren spelen, is niet door in het wilde weg wat te tokkelen, maar door gitaarles te volgen. Ga bijvoorbeeld naar de muziekschool voor basislessen in de gitaar. Een gitaardocent kan je ook helpen als je vastloopt met je gitaarspel. Je krijgt tips en hints en wordt verbeterd als je iets verkeerd doet. Leer je in een groep, dan kun je je aan elkaar optrekken. Ook zorgt samen leren voor meer gezelligheid en dat houdt de motivatie hoog.
Je kunt ook visueel leren
Tegenwoordig zijn er ook heel wat gitaarlessen in videovorm verkrijgbaar. Op YouTube bijvoorbeeld, vind je veel verschillende handleidingen. Datzelfde geldt voor Vimeo. Ben je erg visueel ingesteld en ben je dol op leren door te experimenteren? Dan is videoleren misschien wel iets voor jou. Het leuke van videoleren is dat je de les kiest die het best bij je past.
Begin bij de basis
Voor je moeilijke nummers kunt spelen, moet je jezelf eerst de basis van de gitaar aanleren. Dat betekent dat je leert hoe je de snaren moet aanslaan, hoe je door de snaar op de juiste plek af te klemmen toonhoogte kunt veranderen en hoe je verschillende akkoorden kunt maken. Pas als je alle noten zuiver kunt laten klinken, is het tijd om eenvoudige melodietjes te leren.
Denk ook aan je houding
Je denkt misschien dat houding niet zo belangrijk is bij gitaarspel, maar het tegendeel is waar: als je goed zit, hebben je handen meer vrijheid de snaren goed te bespelen. Ook voorkom je dat je kramp krijgt. Kortom: een goede houding zorgt dat je je beter en langer kunt concentreren. Kies voor een kruk en niet voor een stoel met leuningen, waarop je vrijheid beperkt is. In staande houding komen je armen net iets anders uit: dat scheelt bij het spelen.
Vaak genoeg oefenen
Als je maar één keer in de week oefent, zal gitaarspelen altijd moeilijk blijven. Daarom word je aangeraden elke dag, of in ieder geval minstens vijf keer in de week te oefenen. Dat hoeft dan helemaal niet lang te zijn. Als je per sessie een kwartiertje bezig bent, is dat voldoende om de basis onder de knie te krijgen. De juiste houding en de juiste vingergrepen moeten een automatisme worden, zodat je niet elke keer hoeft na te denken over hoe je je handen houdt.
Akkoorden leren
Akkoorden spelen is een stukje moeilijker dan losse noten spelen. Je speelt niet één, maar drie noten tegelijkertijd. Meestal begin je met “open akkoorden”. Hiermee wordt bedoeld dat je de snaren niet afknijpt. Je begint dus oefenen met één hand – je tokkelhand. Als je dit onder de knie hebt, kun je de snaren gaan afknijpen voor het aanleren van de overige akkoordgrepen.
Oefenen op ritme
Heb jij weleens een metronoom gebruikt? Dit is een apparaatje dat voor jou het ritme bijhoudt. Ben je een beginnend speler, dan ben je veel meer bezig met het vinden van de juiste melodie dan met het aanhouden van het juiste ritme. Je verliest het ritme al snel uit het oog. De metronoom vormt het steuntje in je rug dat jou hoorbaar helpt het ritme vast te houden.
Met óf zonder het lezen van noten
Als je al noten kunt lezen, moet je zeker gebruik maken van je kennis bij het aanleren van gitaar. Begin je met gitaar en je kunt nog geen noten lezen? Dan kun je die apart aanleren. Een alternatief is dat je zonder noten te kunnen lezen aan de slag gaat. Je leert de grepen van de verschillende akkoorden uit je hoofd. Je kunt ook door naar de gitaar zelf te kijken de akkoorden uit je hoofd leren. Met een paar basisakkoorden kun je al verschillende liedjes spelen.
Oefening baart altijd kunst
Gitaar spelen is geen talent, maar een vaardigheid. Zelfs de allerbeste gitaristen ter wereld zijn alleen maar zo goed geworden omdat ze dagelijks geoefend hebben. Gitaarspelen is net als leren schrijven. Toen je hier als kind net mee begon, was binnen de lijntjes schrijven een enorm moeilijke opgave. Ook moest je alle letters uit je hoofd leren – moeilijk, moeilijk, moeilijk. Maar als je het eenmaal kan, blijkt het een makkie. Gitaar leren spelen? Blijf veel oefenen!
Je vingervaardigheid vergroten
Door veel te oefenen, leer je niet alleen nieuwe melodieën, akkoorden en liedjes aan. Je traint ook je vingers de snaren aan te raken. Als je hier net mee begint, kan gitaarspelen best pijnlijk zijn. Door veel te oefenen, krijg je vanzelf een laagje eelt op je handen en heb je hier na verloop van tijd geen last meer van. Hoe groter je vingervaardigheid, hoe beter je in staat bent kort na elkaar akkoorden aan te slaan. Zo leer je melodieën sneller en sneller te spelen.
Push jezelf, beloon jezelf
Ken jij de uitdrukking “work hard, play hard”? Dit betekent dat je, als je het beste uit jezelf wilt halen, streng voor jezelf moet zijn (hard moet werken), maar jezelf ook moet belonen als je iets bereikt hebt (ontspannen). Elke keer als je hard gewerkt hebt en iets nieuws hebt bereikt, moet je even de tijd nemen om jezelf te belonen, al is het maar met een lekkere kop koffie.
Denk in stappen
Stel jij jezelf tot doel de “nieuwe Jimi Hendrix” te worden, dan zul je niet snel tevreden zijn met je gitaarspel. Dat doet is op korte termijn ook niet realistisch, want wil je echt één van de beste gitaristen van de wereld worden, dan zul je heel lang moeten oefenen, net als elk ander. Kies liever een doel als “iedere week iets nieuws leren op de gitaar”. Ook met dit doel kun je blijven groeien, maar wel je vaker kleinere overwinningen op jezelf om te vieren.
Wat als je al op leeftijd bent?
Als je al wat ouder bent, leer je niet zo makkelijk meer als toen je jong was. Voor iemand op leeftijd is een gitaar best een uitdagend instrument. Je hebt misschien wat minder kracht in je handen dan toen je een jonge god was. Ook zal het wellicht wat lastiger zijn beide handen onafhankelijk van elkaar te bewegen. Oude handen hebben ook eerder last van kramp dan jonge handen. Ook voor ouderen geldt dat blijven oefenen de beste remedie is tegen zere handen.
Voordelen van als oudere beginnen met gitaar
Als oudere heb je het voordeel ten opzichte van kinderen…
- Dat je bewust voor de gitaar kunt kiezen (ten opzichte van andere instrumenten)
- Je vaak meer vrije tijd hebt (als we pensionado’s als de norm nemen)
- Genoeg discipline hebt opgebouwd om af te maken waaraan je begonnen bent
- Vaak een groter budget hebt (voor materiaal en lessen) dan jongere studenten.
Tips voor de beginner
We kunnen de beginnende gitarist verschillende tips geven:
- Noten leren is niet per se nodig (vermijd het)
Noten leren is handig voor bijvoorbeeld de piano, maar niet per se voor de gitaar. Het notenschrift heeft namelijk maar vijf lijntjes, terwijl de piano zes snaren heeft. Verwarrend hoor.
- Akkoorden vormen een goede basis
Het aantal akkoorden dat je moet kennen om de meeste populaire liedjes te kunnen spelen, is heel beperkt. Met de populairste akkoorden (een minderheid) kun je een meerderheid van de popnummers spelen. Als je met deze akkoorden begint, heb je dus al een brede basis.
- Begin niet met ijzeren snaren
IJzeren snaren hebben verschillende nadelen voor beginners. Deze kunnen gemakkelijk in je vinger snijden omdat ze zo scherp zijn. Ben je een beginner zonder eelt op de vingers, dan zijn nylonsnaren op een klassieke gitaar van hout een veel betere optie. Nylon is lichter én goedkoper.
- Wacht met het spelen op een plectrum
Spelen met een plectrum is lang niet altijd voordelig. Het plectrum is namelijk vrij lastig vast te houden. Plectrums kun je alleen maar laten vallen en kwijtraken. Als je leert spelen met een plectrum, bouw je bovendien geen eeltlaagje op je handen op. Begin er dus maar niet aan.
- Ga niet zelf experimenteren, maar neem les
Door te experimenteren, leer je niet per se de technische basis van gitaarspel. Bovendien gaat het allemaal een stuk langzamer. Als je les krijgt, krijg je een eenvoudig overzicht van de precieze opties die je hebt. Op het internet vind je talloze instructievideo’s, maar de kennis die je hiermee opdoet, is meestal beperkt. Een leraar kan je eenvoudig vertellen wat jij over het hoofd ziet.
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Gitaar of piano? Als je twijfelt tussen deze twee prachtige instrumenten, ontdek dan hier welke wellicht makkelijker is voor jou om te leren.
- Elektrische gitaar heeft zijn eigen charme en techniek. Duik dieper in de wereld van rock en blues en ontdek hoe je deze gitaar kunt bespelen.
- Passie voor gitaarmuziek? Kom erachter hoe snel je de basis van dit prachtige instrument onder de knie kunt krijgen.
- Droom je ervan om thuis op een piano te spelen? Voordat je investeert, ontdek hier wat je ongeveer zou kunnen verwachten qua kosten.
- Begin je gitaaravontuur op de juiste voet. Ontdek welke gitaren perfect zijn voor beginners zoals jij.
Gitaar leren spelen: antwoorden op YouTube
De vraag of gitaar leren spelen moeilijk is, is lastig te beantwoorden. Het ligt er maar net aan hoe moeilijk je het jezelf wil maken. In de volgende video vind je een toelichten van alle feiten:
Op jouw succes!