Keyboard/piano leren spelen zonder noten: hoe doe je dat?

Als je dit leest, vraag je je ongetwijfeld af of het mogelijk is zonder noten te kunnen lezen toch piano te leren spelen? Het korte antwoord is “ja”. We hoeven je maar op twee legendarische pianogrootheden te wijzen – Ray Charles en Stevie Wonder – om je te bewijzen dat je ook zonder noten te kunnen lezen op de piano tot grootste prestaties in staat bent. Beide pianisten waren blind. Noten lezen was voor hen dus nooit een optie.

Piano spelen zonder noten: hoe pak je dat aan?

Oefening baart kunst. Het is misschien een cliché, maar iets kan alleen een cliché worden als het ook echt waar is. Piano spelen – met of zonder noten – doe je door veel te oefenen. Je kunt de handbewegingen en toetsencombinaties voor het maken van akkoorden diep in je geheugen prenten, zonder dat je hiervoor op een notenblad hoeft te kijken. Misschien is het zelfs wel handiger om direct op het keyboard zelf en niet op het notenblad te kijken bij het spelen.

Het begint met een cursus

Wil je goed piano leren spelen? Dan adviseren we je een cursus te volgen. Cursussen worden op veel verschillende manieren aangeboden. Je kunt muziekles volgen of een muziekboek aanschaffen, maar je kunt ook online op zoek gaan naar een cursus. Op YouTube vind je bijvoorbeeld veel verschillende piano oefeningen, waarmee je de kneepjes snel onder de knie krijgt.

Manieren om piano zonder noten te leren

Er zijn verschillende manieren om piano te leren spelen zonder dat je hiervoor noten hoeft te lezen:

  • Leer nummers aan op gehoor

Dit doe je door vooral zelf veel op piano of keyboard te oefenen. Als je veel oefent in het aanslaan van noten, krijg je vanzelf door hoe ze klinken en welke melodieën er te maken zijn.

  • YouTube instructie video’s

Het fijne van YouTube is dat je hier heel veel verschillende video’s op kunt vinden, ook wat betreft muziek en het leren spelen van instrumenten. Je hoeft niet ver te zoeken om op YouTube heel wat instructievideo’s voor het leren bespelen van keyboard en piano te vinden.

  • Nummers naspelen

Een andere mogelijkheid om keyboard- of pianospel onder de knie te krijgen, is door nummers die je op de radio of cd hoort zelf na te spelen. Dit doe je volledig op gehoor.

  • Volg een cursus

Zoals gezegd, is de beste manier om keyboard of piano te leren spelen een cursus volgen. Sommige online cursussen brengen in beeld welke toetsen je moet indrukken om akkoorden en melodieën te maken, in plaats van dat ze focussen op de noten op de bladmuziek.

Handengebruik bij pianospel zonder noten

Als je piano speelt, zonder van noten gebruik te maken, gebruik je je linkerhand voor de basnoten en eventueel ter begeleiding van de rechterhand, waarmee je de melodie speelt. De melodie speel je meestal met akkoorden, vandaar dat er wordt gesproken van leren in akkoorden.

De kracht van improvisatie

Keyboard of piano spelen met akkoorden betekent dat je meer vrijheid om zelf te bepalen wat je gaat spelen. Als je met bladmuziek werkt, zijn je opties veel beperkter. Je moet je dan beperken tot wat er al is opgeschreven. Ben je traditioneel ingesteld, dan is bladmuziek iets voor jou. Ben je iemand die liever experimenteert en ziet waar het schip eindigt, kies dan akkoordenspel.

Piano leren spelen met kleuren

Een andere methode om zonder noten keyboard of piano te leren spelen, is aan de hand van kleuren. De methode wordt onder andere gebruikt voor kleine kinderen of mensen met een verstandelijke handicap. Je voegt kleuren toe aan de toetsen en ziet op bijvoorbeeld een beeldscherm kleuren verschijnen. Aan jou de taak die kleuren te matchen. Zo speel je de muziek. Je ‘leest’ als het ware kleuren in plaats van muziek en dat is toch wel een stukje makkelijker.

Ontdek ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Zonder noten piano/keyboard spelen: volgens YouTube

Het YouTube kanaal Piano Leren Spelen heeft een handige video voor je om zonder noten

piano te leren spelen. Ook fijn: je kunt op het kanaal nog veel meer pianolessen terugvinden:

Op jouw succes!