Welke keyboard moet ik kopen?

Wist je dat er veel verschillende soorten keyboards zijn? In dit artikel gaan we bespreken welke keyboards je allemaal tegen kunt kopen en welk model het beste bij jou past. Het is vast niets nieuws voor je dat het keyboard van de piano afstamt. Een groot voordeel van het keyboard ten opzichte van de piano is dat deze veel minder ruimte in beslag neemt en vaak goedkoper is. Inmiddels is het keyboard veel meer dan een “versimpelde versie” van een piano.

Kenmerken van een keyboard

Een keyboard is een muziekinstrument dat…

  • Relatief compact is
  • Van ingebouwde speakers is voorzien
  • De mogelijkheid biedt muziek op te nemen
  • Ritmes, melodieën en tonen heeft voorgeprogrammeerd.

Beginners keyboards

Keyboards voor beginners hebben over het algemeen 61 toetsen. Tijdens muzieklessen is 61 toetsen meestal de standaard. Met dit aantal toetsen wordt het muziekspel niet onnodig uitgebreid of ingewikkeld en heb je wel alle ruimte om beide handen te gebruiken tijdens het spelen. Sommige beginners keyboards hebben ingebouwde trainingsfuncties, speciaal voor beginners. Aan de hand van deze functies kun je gemakkelijk keyboard leren spelen.

Keyboards met meer toetsen

Keyboards met 61 toetsen zijn voor beginners en muziekles misschien de standaard, maar het is ook mogelijk met meer toetsen te spelen. Je komt dan bijvoorbeeld uit bij een model met liefst 88 toetsen. 88 toetsen is het aantal dat overeenkomt met de ‘gewone’ piano. Wil je het gevoel van een traditionele piano evenaren, dan wordt 88 toetsen echt aangeraden.

Kinderkeyboards

(Kleine) kinderen hebben de beperking dat ze wat kortere armen hebben. Hun bereik is dus ook minder groot. Keyboards met veel toetsen zijn vanzelfsprekend groter dan keyboards met minder toetsen. Vandaar dat voor kinderen keyboards met minder toetsen aangeraden worden. Kinderkeyboards hebben gemiddeld rond de 49-54 toetsen. Vaak vind je er extra’s op als voorgeprogrammeerde liedjes, of de toetsen lichten bijvoorbeeld op tijden het spelen.

Aangeraden hoeveelheid toetsen

Toetsen worden onderverdeeld in octaven. De volgende aantallen komen het meest voor

  • 49 toetsen (4 octaven)
  • 61 toetsen (5 octaven)
  • 76 toetsen (6 octaven)
  • 88 toetsen (hetzelfde aantal als een piano).

Gebruik aanslaggevoelige toetsen

Sommige keyboards hebben zogenaamde “aanslaggevoelige” toetsen. Dit betekent dat de kracht van het geluid verschilt als je de toets zacht of juist hard aanslaat. Hierdoor heb je meer dynamiek in je spel. Bij een piano geldt immers ook dat hoe harder je een toets aanslaat, hoe harder het geluid zal klinken. Aanslaggevoelige toetsen zijn dus bijna altijd aan te raden.

Keyboard extra’s

Met een keyboard alleen ben je er meestal nog niet. Enkele extra’s komen ook goed van pas:

  • Een keyboardbankje

Keyboard staand spelen is A onpraktisch en B, zeer vermoeiend. Erbij zitten is altijd aan te raden. Je kunt hier een gewone stoel voor gebruiken, maar dan is de kans groot dat deze niet op de juiste hoogte zit. Bij een keyboardbankje weet je zeker dat de hoogte ideaal is.

  • Een koptelefoon

Wil je je optimaal kunnen concentreren? Dan is een koptelefoon geen overbodige luxe. Ook kun je in alle rust opnames terugluisteren. Wat ging er goed? En wat kun je nog verbeteren?

  • Keyboardhoes

Je keyboard beschermen tegen stof en krassen? Dat doe je met een keyboardhoes. Deze zorgt ervoor dat je keyboard altijd smetvrij is en 100% speelklaar.

  • Sustain pedalen

Het sustain pedaal maakt dat ingedrukte toetsen blijven doorklinken, ook als je ze niet meer ingedrukt houdt. Met andere woorden: het sustain pedaal zorgt voor een galm. De techniek komt bij pianospel veel voor. Wil je pianogeluid imiteren op je keyboard? Dan is zo’n pedaal aan te raden.

  • Keyboard standaard – voor het lezen van noten.

Het midi-keyboard

Een midi-keyboard is een apart geval. Dit apparaat is namelijk niet zelf in staat geluiden voort te brengen, maar geeft de signalen voor geluid door. Geluid wordt als het ware naar een ander apparaat doorgestuurd en daar opgewekt. Je kunt een midi-keyboard op een computer uitschakelen en er met behulp van audiosoftware geluid mee produceren. Midi-keyboards zijn te herkennen aan de typische Midi-uitgang, tegenwoordig vaak vervangen door USB.

Keyboard of synthesizer

Een synthesizer is vooral ook bedoeld voor het aanpassen van geluiden. Op de synthesizer vind je bijvoorbeeld geen ingebouwde luidsprekers of automatische begeleiding. Een synthesizer wekt geluiden kunstmatig op, meestal gaat dit elektronisch. Je kunt er ook de geluiden van andere instrumenten mee namaken, of er juist geheel nieuwe geluiden mee produceren.

De hybride piano

De hybride piano heeft wel iets van een keyboard nodig, maar is toch echt anders. De hybride piano heeft een akoestisch mechaniek, net als een normale piano, maar combineert dit met digitale geluidsweergave. De toetsen zijn net zo aanslaggevoelig als bij een gewone piano.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen

Tips voor het vinden van het juiste keyboard? YouTube biedt uitkomst

Op zoek naar het beste digitale keyboard? In deze populaire YouTube video krijg je uitgebreid advies:

Op jouw succes!