Hoe snel kun je piano leren spelen?

Iedereen die piano leert spelen, wil dit natuurlijk zo snel mogelijk kunnen. Maar wanneer kun je nu echt pianospelen? Eigenlijk is pianospelen net zoiets als koken (om maar iets te noemen). Na een paar keer oefenen, ben je prima in staat een basismaaltijd te maken, maar om top chef te worden, moet je jaren trainen. Het ligt er dus maar net aan hoe hoog jij de lat legt. In dit artikel leer je verschillende methoden waarmee je de basis van piano onder de knie krijgt.

De kracht zit hem in oefening

Veel mensen denken dat je talent moet hebben om piano (of een ander instrument) goed te kunnen leren spelen. Dat is niet helemaal waar. Als je talent hebt, gaat het leren spelen van piano sneller, maar uiteindelijk is piano toch vooral een vaardigheid. Je ontwikkelt je door veel te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Er zijn verschillende dingen om te oefenen:

  • Het leren van noten lezen
  • Het herkennen van toonhoogtes, octaven en natuurlijk akkoorden
  • Vingerpositie: je vingers op de juiste manier gebruiken om toetsen in te drukken
  • De houding van de rest van je lichaam (rechte rug, knieën en ellenbogen in een hoek van negentig graden)
  • Individuele melodieën en liedjes leren spelen.

Vaak oefenen is beter

Het is beter om elke dag kort (een minuut of twintig) piano te oefenen, dan één keer in de week twee uur. Waarom precies? Omdat pianospelen een vaardigheid is en van een vaardigheid kun je routine maken. Dat doe je door de handelingen steeds opnieuw (zo vaak mogelijk) te herhalen. Om ervoor te zorgen dat het aanraken van toetsen echt in je geheugen blijft ‘plakken’, moet je er dagelijks mee bezig zijn. Je hersenen verwerken dit in je slaap.

Volg een stappenplan

Piano leren spelen doe je niet in één dag. Hetzelfde geldt voor het bouwen van een huis: je begint bij het fundament en niet bij de schoorsteen. Ook als je piano leert spelen, zul je eerst jezelf de basis moeten aanleren. Die basis bestaat uit het herkennen van verschillende noten en toonhoogtes. Leer de toonladders, leer dan pas akkoorden. Pas als je de eenvoudige melodieën onder de knie hebt, kun je je serieus gaan richten op de wat moeilijkere muziek.

Ook zonder noten lezen beginnen

In vroegere tijden was het gebruikelijk dat je eerst noten leerde lezen voordat je echt zelf muziek kon gaan maken. Vandaag de dag zijn ze daar niet meer zo streng in. Het klopt dat sommige mensen meer hebben aan de traditionele aanpak van eerst de theorie en dan pas de praktijk, maar er zijn ook veel mensen die het meeste leren door te experimenteren. Je kunt noten leren lezen en muziek spelen ook tegelijkertijd leren. Dat is wel zo natuurlijk.

De invloed van leeftijd

Het is algemeen bekend dat kinderen sneller nieuwe kennis verwerken dan volwassenen. Een kind leert ook sneller nieuwe vaardigheden. Als kind sta je ‘open’ in de wereld: je hoofd moet als het ware nog gevuld worden. Als volwassene is je hoofd al een grote bibliotheek. Een nieuw ‘boek’ met kennis kun je niet zomaar op een willekeurige plank neerzetten, maar moet eerst uitgebreid gesorteerd worden, voor hij op zijn eigen plekje ondergebracht kan worden.

Kent piano leren spelen een ideale leeftijd?

Of je nu een jong kind, een twintiger, een veertiger of een oudere bent: bijna iedereen is in staat piano te leren spelen. Wel is het zo dat hoe jonger je bent, hoe sneller je leert en hoe meer jaren je nog voor je hebt om te oefenen. Met andere woorden: hoe vroeger je begint, hoe meer je kunt bereiken. Als volwassene zul je je ambitie dus wat moeten bijstellen. De akkoorden onder de knie krijgen en liedjes kunnen spelen, moet ook als volwassene lukken.

Wat helpt je sneller leren?

Sneller piano leren spelen doe je zo:

  • Vaak genoeg oefenen (liever elke dag kort, dan één keer in de week lang)

  • Genoeg discipline opbrengen om taken uit te voeren

  • Een privéleraar of goed cursusmateriaal inschakelen.

Zelf beginnen met piano spelen

Wil je de piano zelf ontdekken? Dan raden we je in ieder geval aan een goed cursusboek aan te schaffen, of gebruik te maken van een handige online cursus. Op YouTube bijvoorbeeld vind je al heel wat verschillende gratis oefeningen. Sommigen hiervan zijn echt van hoge kwaliteit.

  • Verder is het belangrijk dat je vooral veel naar muziek luistert en pianomuziek probeert te ‘ontcijferen’ (kun jij aan de klank horen welke toetsen er worden ingedrukt?)

  • Bestudeer de handtechniek van professionals tijdens het bespelen van de piano (zo leer je wat de beste houding is zonder met je vingers in de knoop te raken. Door je handtechniek te verbeteren, kun je makkelijker akkoorden maken en sneller noten spelen).

Proefles voor de piano

Zoals gezegd, met een pianodocent gaat pianoleren sneller dan zonder. Weet je niet zeker of het lessenpakket of de docent bij je past? Kijk dan of het mogelijk is een proefles te nemen voor je gelijk een pakket aanschaft waarbij je in één keer de volle mep voor alle lessen moet betalen.

Piano video’s op YouTube

Op YouTube zul je verschillende video’s tegenkomen die je kennis van het pianospel zullen verdiepen, of die je juist de basis aanleren. Een belangrijke toevoeging die YouTube biedt en die je niet in een lesboek terugvindt, is natuurlijk bewegend beeld. In sommige video’s wordt gebruik gemaakt van kleur: de verschillende noten krijgen kleurcodes die in het beeldscherm verschijnen. In plaats van noten te lezen, focus je op kleuren. Dat is al een stuk eenvoudiger.

Het muzikale alfabet

Piano leren begint met het leren van het muzikale alfabet. Dit muzikale alfabet bestaat uit de letters A, B, C, D, E, F, G. Er zijn veel meer toetsen dan er ‘letters’ zijn. De verklaring hiervoor is dat je de reeks A-G in verschillende toonhoogtes (octaven) terug ziet komen. Dat valt dus wel mee.

In conclusie: piano leren spelen

Er is geen simpel antwoord te geven voor hoelang het precies duurt voor je piano kunt spelen. Het ligt er aan hoe lang en hoe vaak je oefent, hoeveel talent je hebt, hoeveel je jezelf uitdaagt en natuurlijk wat je doelen zijn. Iedereen kan pianospelen, maar niet iedereen kan “goed” pianospelen en bijna niemand op aarde kan piano spelen als een grootmeester.

Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:

Snel piano leren spelen: YouTube helpt je vooruit

Het kanaal Piano in 21 Days belooft je in vier minuten tijd de basis van pianospelen uit te leggen:

Op jouw succes!