Wat kost pianoles eigenlijk?
Dus je wilt piano leren spelen en bent benieuwd naar de kosten? Voor pianoles kunnen de kosten flink verschillen. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe en bij wie je les neemt. Wist je dat je in de grote stad bijvoorbeeld gemiddeld meer geld kwijt bent dan in de kleinere gemeenten? Er zijn allerlei factoren van belang bij de prijsbepaling die niet per se op de kwaliteit van invloed zijn. In dit artikel gaan we al die afzonderlijke factoren bespreken.
Wat kost pianoles aan de muziekschool?
Een muziekschool is een semiofficieel instituut waar je goede kwaliteit docenten en service mag verwachten. Per jaar betaal je hier al gauw zo’n 600-1000 euro. Dit is het gemiddelde voor rond de 36 lessen van 30 minuten elk. De lessen vinden per week plaats, één keer in de week oefenen is niet voldoende om de piano te leren beheersen. Vandaar dat je meer (ook thuis) zult moeten oefenen. Aan de muziekschool betaal je ook voor de reputatie van de school.
De muziekschool is relatief duur
Je kunt ervan uitgaan dat de muziekschool relatief duur is. Je betaalt niet alleen de docent, maar de school als geheel. De school heeft een directie in dienst en moet een gebouw huren of onderhouden. In ruil krijg je uitgebreide begeleiding en maak je gebruik van het allerbeste materiaal. De lessen zullen goed geordend zijn, maar er is minder ruimte voor flexibiliteit.
Gekwalificeerde docenten
Het grote voordeel van lessen aan een muziekschool is dat de docenten gekwalificeerd zijn. Dat betekent dat de docenten niet alleen verstand hebben van het instrument, maar ook weten hoe ze hun kennis over het instrument het beste aan een piano leerling over kunnen brengen.
Hoe zit het met btw?
Wist je dat het wettelijk is bepaald dat je geen btw hoeft te betalen voor muzieklessen als je jonger bent dan 21 jaar? Er vroeg bijzijn is aan te raden, want dit bespaart jou of je ouders flink kosten.
Privéles is het duurst
Het is niet zo gek dat privé pianoles het duurste is. Je huurt een docent in voor jou alleen. Als je met een groep mensen lest, kun je de kosten verdelen, maar als je in je eentje lest ben je als enige verantwoordelijk voor het uurloon van de docent. Je betaalt het meeste, maar je krijgt er als het goed is ook het meeste voor terug: de meeste persoonlijke aandacht bij je pianospel. Daarnaast zal het wat makkelijker zijn te lessen op een moment dat jou goed uitkomt.
Groepslessen piano
Het grote voordeel van groepslessen piano, ten opzichte van bijvoorbeeld groepslessen gitaar, is dat het aantal piano’s dat in een klaslokaal past heel beperkt is. Kies je voor groepsles gitaar, dan is de kans aanwezig dat je in een groter ‘klasje’ terecht komt en veel minder persoonlijke aandacht krijgt. Voor piano geldt meestal een groepje van hooguit drie man.
Waarom kiezen voor samen lessen?
Groepsles piano nemen heeft verschillende voordelen:
- Het is een stukje goedkoper dan privéles van een privédocent
- Je kunt samen met een vriend of vriendin lessen of ontmoet juist nieuwe mensen
- Je helpt elkaar motiveren en kunt van elkaar leren.
Nadelen van groepslessen
Helaas heeft groepslessen piano volgen ook een aantal nadelen:
- Je krijgt minder persoonlijke aandacht van de docent
- Als de ene student sneller leert dan de andere kan dat voor een moeilijke situatie zorgen.
Privélessen volgen: de kosten
Privélessen of groepslessen volgen bij een particuliere (niet aan een school of organisatie verbonden) docent is meestal goedkoper dan naar de muziekschool gaan. Een privéles is wel wat duurder dan een groepsles. Voor een privéles moet je een tarief van ongeveer 10-40 euro rekenen. Het verschil in prijs tussen docenten heeft met een aantal dingen te maken:
- Hoeveel ervaring de pianodocent heeft met lesgeven
- Of de pianodocent een reputatie heeft opgebouwd
- Of de docent afhankelijk is van de inkomsten van het lesgeven
- Of de pianodocent een lesgeefdiploma heeft.
Test het uit met een proefles
Weet je niet zeker of de docent of de manier van lessen echt bij je past? Dan is het vaak mogelijk een proefles te volgen. In sommige gevallen is de proefles zelfs gratis. Superfijn zo’n proefles.
Les bij je thuis
Als de pianodocent bij jou thuiskomt, moet je vaak extra kosten betalen, zoals de reiskosten. Deze extra kosten komen nog eens bovenop het uurtarief dat de docent rekent, want voor elke ondernemer geldt: tijd is geld. De prijzen zijn meestal terug te vinden op de website van je docent. De pianodocent die bij jou thuiskomt, heeft niet altijd een diploma. Nu hoeft dat helemaal niet erg te zijn, maar je kunt niet met zekerheid zeggen of de lessen van hoge kwaliteit zijn.
Online pianolessen volgen
Online pianolessen volgen is vaak de goedkoopste optie. Dat komt omdat je de docent niet “inhuurt”, maar gebruik maakt van videomateriaal en dergelijke dat door de docent eerder al is opgenomen. Het voordeel van video’s is dat de docent deze maar één keer hoeft te maken (er maar één keer tijd in hoeft te stoppen) en deze vervolgens oneindig vaak kan delen. Een online pianoles hoeft niet veel te kosten. Vaak heb je al een goede cursus voor 150 euro.
Voordelen online pianocursus
- Bij een online pianocursus kun je lessen wanneer je wil – ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of diep in de nacht
- Heb je iets niet helemaal begrepen? Dan kun je ‘terugspoelen’ en het nog een keer bekijken
- Een online pianocursus volgen, is vaak de goedkoopste optie.
Nadelen online pianocursus
Natuurlijk heeft een online pianocursus ook wat nadelen:
- Er is niemand om je op te peppen als het even niet lukt zoals je wilt
- Je kunt meestal geen vragen stellen aan de docent en de docent kan ook niet voordoen wat jij vraagt.
Korte of lange cursus
De prijs van een pianocursus wordt ook bepaald door de lengte van de cursus. Een korte cursus is uiteraard goedkoper dan een lange cursus. In een lange cursus leer je meer. Je betaalt hier dan ook meer voor. Kijk ook goed naar het verschil tussen beginnerscursussen en pianocursussen voor mensen die al wat meer ervaring hebben. Hoeveel nieuws zit er voor jou bij?
Extra kosten: heb je je eigen piano?
Als je thuis les krijgt, heb je een eigen piano nodig voor jou en de docent om op te spelen. Bovendien is les krijgen bij een docent of op een muziekschool en daar van de aanwezige piano gebruikmaken niet genoeg om jezelf de piano echt ‘eigen’ te maken. Hiervoor moet je ook thuis piano oefenen. Dat betekent dat je al een piano moet hebben of er zelf één moet kopen.
Kosten per stad
Raar maar waar: de kosten voor pianoles verschillen gemiddeld per gemeente. Amsterdam is in vele opzichten de duurste stad van het land. Hier betaal je gemiddeld 35 uur voor een uur pianoles (op basis van informatie van Super-prof.nl). De verschillen zijn aanzienlijk, want Den Haag (ook een grote stad) betaal je gemiddeld 28 euro en in Eindhoven zelfs maar 26 euro.
Kosten pianoles: antwoorden op YouTube
Dat pianoles altijd geld moet kosten, is niet waar. Wist je dat je online heel wat gratis lessen kunt vinden, als je maar weet waar je het zoeken moet. Kijk bijvoorbeeld eens bij Pianoles Online TV:
Lees ook onze tips over deze aanverwante onderwerpen:
- Benieuwd naar de kosten van gitaarles? Klik hier voor een uitgebreid overzicht.
- Ontdek de vele redenen waarom piano leren spelen een verrijkende ervaring kan zijn.
- Klaar om te beginnen met piano? Hier is een stapsgewijze gids om je te helpen.
- Hoe snel kun je de kunst van het pianospelen eigen maken? Ontdek het hier.
- Heeft Pianoles van René echt de belofte waargemaakt? Lees hier onze uitgebreide review en ervaringen van cursisten.
Geraadpleegde bron kosten pianoles
Op jouw succes!